ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκτοξεύτηκε η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ε.Ε. το πρώτο τετράμηνο

Ξεπέρασε την παραγωγή όλων των σταθμών που καίνε ορυκτά καύσιμα – Κάτω και από τα επίπεδα του lockdown οι εκπομπές ρύπων

Kathimerini.gr

Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κυμάνθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα στην Ευρώπη στις αρχές του έτους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη βιομηχανία, χαμηλότερο και από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ισχυρή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών μειώνουν τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

Οι εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές δραστηριότητες που καλύπτονται από το σύστημα ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκαν κατά 13% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας γεωαναλυτικής Kayrros SAS. Μάλιστα, η ποσότητα των περίπου 400 εκατ. τόνων CO2 που παρήχθησαν την εν λόγω περίοδο ήταν ελαφρώς μικρότερη και από την ποσότητα που είχε παραχθεί στις αρχές του 2020, όταν είχαν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί της πανδημίας.

Ενα μέρος της μείωσης των εκπομπών μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ένας άλλος κύριος λόγος είναι η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης από τις βιομηχανίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Παρότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σαφώς μειωμένες από τα περσινά υψηλά, η μείωση των εκπομπών σε επίπεδα χαμηλότερα από την περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία είχε κλείσει λόγω του κορωνοϊού είναι ένα σημάδι ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν ακόμα περάσει.

«Η βιομηχανία κατεβάζει ρυθμούς ή κλείνει», δήλωσε ο Andreas Gandolfo, αναλυτής στο BloombergNEF. «Η βιομηχανία ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών και η βιομηχανία μετατοπίζεται εκτός Ευρώπης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας».

Ενώ οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι περίπου στο ένα τρίτο απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες από το επίπεδο του 2019. Αυτό αποδείχθηκε δυσβάσταχτο για τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Οι βιομηχανίες χημικών ανέφεραν πτώση 15% στην παραγωγή του πρώτου τριμήνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού οργανισμού VCI.

Παράλληλα, η αγορά των ΑΠΕ έχει κορυφωθεί φέτος, κυρίως λόγω της ισχυρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Σε σύνολο, η παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικές πηγές αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μερίδιο του ενεργειακού μείγματος της Ε.Ε. τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 από την παραγωγή ενέργειας όλων των σταθμών που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες σημείωσαν ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας, παρόλο που η τεχνολογία αποδίδει καλύτερα το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος είναι ισχυρότερος και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, παρήγαγε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση