ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενέργεια: Μέτρα στήριξης 375 δισ. ευρώ λαμβάνουν για τον χειμώνα οι ευρωπαϊκές χώρες

Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και αυτές οι τεράστιες δαπάνες να μην είναι αρκετές για να αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος

Kathimerini.gr

Μέτρα στήριξης ύψους τουλάχιστον 375 δισεκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν φέτος τον χειμώνα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από τις κυβερνήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, όμως υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και αυτές οι τεράστιες δαπάνες να μη φέρουν αρκετή ανακούφιση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διάφορες λύσεις που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της προμήθειας μπορεί να καταλήξουν να είναι μόνο προσωρινές, καθώς οι τιμές χονδρικής πρόκειται να παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο η μέση τιμή που προσφέρθηκε στους καταναλωτές στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν 67% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και 114% υψηλότερη για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων VaasaETT.

«Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη χονδρική τιμή, το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μοιράσετε χρήματα», δήλωσε ο Φίλιπ Λιούις, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT με έδρα τη Φινλανδία. «Το μόνο πράγμα που μπορούν πραγματικά να κάνουν οι καταναλωτές είναι να εξοικονομήσουν ενέργεια». Ο χειμώνας θα είναι ζοφερός για όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, πρόκειται να δει τους λογαριασμούς να αυξάνονται κατά περίπου 178%. Τριψήφιες αυξήσεις σημειώνει επίσης η Ολλανδία, με τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου.

Η μέση τιμή για τα νοικοκυριά έχει εκτιναχθεί στα ύψη τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο. Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσεγγίζει τα 379 δισ. ευρώ, με βάση ανακοινώσεις και στοιχεία από το think tank Bruegel. Aναμένεται δε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας φέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις. Στη Μεγάλη Βρετανία τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές να τριπλασιάζονται από πέρυσι τον χειμώνα. Η κυβέρνηση καταβάλλει 400 στερλίνες (461 δολάρια) ανά νοικοκυριό για τους λογαριασμούς ενέργειας και υπόσχεται περισσότερη βοήθεια στους ασθενέστερους. Όσον αφορά τη Γερμανία, τα νοικοκυριά είδαν τους λογαριασμούς τους τον Αύγουστο να αυξάνονται κατά μέσο όρο 185% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Check24, ενώ η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής προσφέρει μέτρα στήριξης ύψους 95 δισ. ευρώ.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση «παγώνει» και επιβάλλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, που πρωτίστως χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό και όχι φυσικό αέριο για θέρμανση. Οι κάτοικοι του Λονδίνου υφίστανται το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το Αμστερνταμ έχει την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου. Στην Ιταλία το μέσο νοικοκυριό έχει υποστεί αύξηση 91% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και 71% στις τιμές φυσικού αερίου στη διάρκεια του έτους που έληξε στα τέλη Οκτωβρίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στην Ολλανδία η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ύψους 16 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση των πολιτών. Επίσης, δεν υπάρχει όριο στα τιμολόγια ενέργειας για τα νοικοκυριά, περίπου το 90% των καταναλωτών έχει διαφορετικού τύπου συμβόλαια, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας είναι ιδιωτικές.

Η Σουηδία, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στον νότο, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα δεν ωφελεί αρκετά άτομα. Στη Δανία δεν υπάρχει πλαφόν, αλλά οι δημοτικές αρχές τείνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των παρόχων ή έχουν πλειοψηφικά μερίδια. Ενα νοικοκυριό θα πληρώσει για φυσικό αέριο για θέρμανση περί τα 5.075 δολάρια τον φετινό χειμώνα, 70% περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με την Danske Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση