ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενώπιον προστίμων εταιρείες λόγω αδυναμίας να δηλώσουν πραγματικούς δικαιούχους

Τα πρόστιμα αγγίζουν και τις €20.000

ΚΥΠΕ

Λήγει στις 31 Μαρτίου η περίοδος δήλωσης των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών, την στιγμή που μεγάλος αριθμός γραμματέων ή διευθυντών εταιρειών δεν μπορούν σήμερα να επικοινωνήσουν για διάφορους λόγους με τους τελικούς δικαιούχους εταιρειών, μεταξύ άλλων και λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ενώπιον μεγάλων προστίμων που αγγίζουν και τις €20.000.

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία την Τρίτη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία συζήτησε αυτεπάγγελτα τα θέματα της «καθυστέρησης που παρατηρείται στη διεκπεραίωση διάφορων αιτήσεων από μέρους του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις εταιρείες από την εν λόγω καθυστέρηση» καθώς και «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα μετά την απόφαση του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας για τον τρόπο υποβολής των στοιχείων των τελικών δικαιούχων (UBO), καθώς και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νομικά πρόσωπα στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι είναι ένα «τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να αγγίξουμε όχι σε επίπεδο απλής τεχνικής εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας».

«Στις 31 Μαρτίου λήγει η διορία που δώσαμε ούτως ώστε κάθε εταιρεία να παρουσιάσει τους πραγματικούς δικαιούχους και να πάψει επιτέλους αυτό το μέγα πρόβλημα που η χώρα μας δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό ότι δεν ξέρουμε ποιοι είναι πίσω από τις εταιρείες», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «στις 31 Μαρτίου θα βρεθούμε μπροστά από ένα πρόβλημα όπου ένας αριθμός εταιρειών θα αδυνατεί να δηλώσει τους πραγματικούς δικαιούχους μιας εταιρείας και θα πρέπει να δούμε ποιο είναι εκείνο το επόμενο βήμα ούτως ώστε και αυτός ο αριθμός εταιρειών να είναι υπόλογος έναντι των απαιτήσεων της νομοθεσίας».

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να καταργηθεί αν χρειαστεί η γραφειοκρατία για «να μην χανόμαστε στις διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι είναι θετικό που μελετούν να καταργήσουν το έντυπο ΗΕ32, καθώς μέσω των ετήσιων εκθέσεων φαίνονται οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Ο κ. Χατζηγιάννη είπε ακόμη ότι «χρειαζόμαστε το μητρώο εταιρειών να εκσυγχρονιστεί και να διαφυλάσσει την αξιοπιστία», προσθέτοντας ότι «αυτά μέσα από το υφιστάμενο σύστημα δεν διασφαλίζονται γιατί υπάρχει μια υπέρμετρη γραφειοκρατική διαδικασία και ένας υπέρμετρος φόρτος λόγω του μεγέθους και λόγω του ότι δεν υπάρχει ψηφιοποίηση».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι υπάρχουν περίπου 230.000 εγγεγραμμένες εταιρείες στο μητρώο εκ των οποίων οι 140.000 έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα ενημέρωση στο μητρώο του πραγματικού δικαιούχου, περίπου 70.000 βρίσκονται σε διαδικασία διαγραφής αλλά υπάρχουν ζητήματα τόσο με τον Έφορο Φορολογίας όσο και με τις τράπεζες και ως εκ τούτου δεν συνηγορούν προς την διαγραφή ακόμη αυτών των εταιρειών».

Ανέφερε ότι «πολλές εταιρείες την ίδια στιγμή αδυνατούν να υποβάλουν ενημέρωση για τον πραγματικό δικαιούχο γιατί κάποια από αυτά τα πρόσωπα είτε δεν βρίσκονται στην Κύπρο είτε αδυνατούν να ενημερώσουν αυτούς που τους πρόσφεραν υπηρεσίες γύρω από τα ζητήματα γραμματειακών υπηρεσιών».

«Υπάρχει μια τεράστια εμπλοκή τόσο με το τι μέλλει γενέσθαι μετά την 31 Μαρτίου που θα λήξει η περίοδος ενημέρωσης του μητρώου του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών για τους πραγματικούς δικαιούχους και θα ξεκινήσουν τα βαριά πρόστιμα των €20.000 (€200 πρόστιμο ανά ημέρα)», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι «αναμένουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα μέσα σε δύο εβδομάδες, διαφορετικά θα πρέπει να δούμε ως Επιτροπή και ως Βουλή με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε και το Γραφείο αλλά κυρίως τις επιχειρήσεις για να μην γίνουν στο τέλος της ημέρας εγκλήματα σε βάρος επιχειρήσεων και οικογενειών που θα βρεθούν να επιβαρύνονται με χιλιάδες ευρώ πρόστιμα».

Ανέφερε ότι «μέσα από αυτή την εξέλιξη και την πίεση των επιχειρήσεων να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τους πραγματικούς δικαιούχους έχει συσσωρευθεί τεράστιος όγκος εργασίας, περίπου 31.000 αιτήσεις από αξιωματούχους εταιρειών που θέλουν να αποχωρήσουν».

«Αυτός ο όγκος εργασίας έχει βραχυκυκλώσει το τμήμα με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις υπόλοιπες εργασίες που έπρεπε να διεξάγει το Γραφείο του Εφόρου είτε με την εγγραφή νέων εταιρειών είτε με οποιαδήποτε άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι Βουλευτές δήλωσαν ότι είναι «διαθέσιμοι να βοηθήσουν με τη σύνταξη κάποιων προτάσεων νόμου που θα μας εισηγηθούν ώστε να αμβλύνουμε αυτή την πίεση».

«Ενώ εδώ και χρόνια έχουμε ψηφίσει ως Βουλή την ηλεκτρονική υπογραφή τα ίδια κυβερνητικά τμήματα και το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών δεν την εφαρμόζουν, όπως επίσης δεν δέχονται ούτε την καταχώρηση των ηλεκτρονικών εγγράφων», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι θετικό είναι ότι «συζητούν και βρίσκονται σε διαβούλευση για την κατάργηση της ετήσιας έκθεσης ΗΕ32 την οποία είχαμε ψηφίσει πρόσφατα για τη μείωση του προστίμου στα €150, από €500» και την υποβολή ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων.

Ανέφερε ότι ζήτησαν όπως βρεθούν οι τρόποι τόσο από πλευράς του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών όσο και από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ξεκαθάρισμα του μητρώου αυτού ή με τη συμμόρφωση μας σε θέματα της ΜΟΚΑΣ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε ένα «πολύ επείγον και σοβαρό θέμα», καθώς «σε δύο εβδομάδες κλείνει η ημερομηνία καταχώρησης και επιβεβαίωσης των τελικών δικαιούχων» εταιρειών.

«Εντοπίσαμε εδώ και περίπου 10 μέρες μετά από μηνύματα που έχουμε πάρει, ότι αρκετά άτομα τα οποία φαίνονται είτε μέτοχοι είτε ως διευθυντές είτε ως γραμματείς σε εταιρείες, οι οποίες φαίνεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα, πρέπει να δηλώσουν σε δύο εβδομάδες τους τελικούς δικαιούχους», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, πολλά άτομα τα οποία πιθανόν να είναι οι τελικοί δικαιούχοι κάποιων εταιρειών δεν μπορούν οι γραμματείς ή οι διευθυντές εταιρειών να επικοινωνήσουν μαζί τους για να προχωρήσουν την όλη διαδικασία» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα διαφανεί σε δύο εβδομάδες και ότι «στο παρελθόν η χώρα μας πέρασαν τα πάνδεινα με λίστες που είδαμε να κυκλοφορούν (Panama papers και άλλα)».

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι οτιδήποτε γινόταν εδώ και πολλά χρόνια γινόταν βάσει νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι «φθάσαμε στο σημείο μετά από συγκεκριμένες οδηγίες να πρέπει να δηλωθούν οι τελικοί δικαιούχοι».

«Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα έτσι ώστε να μην φθάσουμε στο τραγικό σημείο κάποιοι που θέλουν να δηλώσουν τους τελικούς δικαιούχους να μην μπορούν να τους δηλώσουν με αποτέλεσμα να ξεκινά το εξαντλητικό πρόστιμο το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι €20.000», πρόσθεσε.

Ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ατόμου που φαίνεται ως διευθυντής, μέτοχος ή γραμματέας μιας εταιρείας και θα πρέπει να δηλώσει τελικούς δικαιούχους για 800 εταιρείες αλλά δεν μπορεί να το πράξει και πρόσθεσε πως σε αυτή την περίπτωση θα του καταβληθεί πρόστιμο €16 εκατομμυρίων.

Επιπλέον, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα «διαλύσουμε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών να την ενημερώσουν κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες για τη λύση στο θέμα.

«Θα είναι κρίμα εκεί που προσπαθούμε να καθαρίσουμε το όνομα της χώρας μας και να δείξουμε ότι δίνουμε τους τελικούς δικαιούχους (μιας εταιρείας) και δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα οποιουδήποτε που κρύβεται πίσω από άλλους, να μην μπορούμε λόγω διαδικασιών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες του παρελθόντος μας ακολουθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση