ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Εμπορίου: Ζητά αλλαγή θέσης ΥΠΟΙΚ για ΦΠΑ για τουρίστες τρίτων χωρών

Η Επιτροπή συζήτησε αυτεπάγγελτα το θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Γιαννάκη Γαβριήλ

ΚΥΠΕ

Στην απόφαση να σταλθεί σχετική επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για να αλλάξει η απόφαση για σημαντική αύξηση της ελάχιστης δαπάνης, από 50 ευρώ, σε 100 ευρώ για τους τουρίστες από τρίτες χώρες που δικαιούνται επιστροφή του ΦΠΑ, κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη συνεδρία της τη Δευτέρα.

Η Επιτροπή συζήτησε αυτεπάγγελτα το θέμα «πρόθεση της Κυβέρνησης για σημαντική αύξηση της ελάχιστης δαπάνης από €50 σε €175 για τους τουρίστες από τρίτες χώρες που δικαιούνται επιστροφή του ΦΠΑ», έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Γιαννάκη Γαβριήλ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Κώστα είπε ότι οι ταξιδιώτες που διαμένουν μόνιμα σε χώρες που δεν είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούνται επιστροφή του ΦΠΑ σε καταναλωτικά αγαθά που αγοράζουν όταν επισκέπτονται τις χώρες κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το ποσό αυτό στην Κύπρο ήταν 50 ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να κάνει καμιά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους και χωρίς να ενημερώσει κανένα, από τις 2 Ιουνίου, με συγκεκριμένη εγκύκλιο, έχει αυξήσει το ποσό αυτό στα 100 ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή «πλήττει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και δημιουργεί μια κακή εικόνα στο εξωτερικό, διότι η Κύπρος σήμερα είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Ισπανία το ποσό αυτό είναι μόνο 1 σεντ, στην Τουρκία 4,5 ευρώ, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία και στη Μάλτα 50 ευρώ και «ήρθαμε εμείς, ενώ έχουμε περάσει όλη αυτή την κρίση, με την πανδημία, που χάσαμε ένα σωρό τουρίστες, ενώ ακόμα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και χάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες, να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους τουρίστες που έρχονται από χώρες που δεν είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ζουν από τους τουρίστες που αγοράζουν από το κατάστημά τους, που μέχρι 50 ευρώ θα μπορούσε να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ ενώ τώρα θα ανεβούμε στα 100 ευρώ».

Ο κ. Κώστα είπε ότι ήταν άμεση η κατάργηση και δεν ενημερώθηκαν οι δύο εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, με «αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μπάχαλο το τριήμερο του κατακλυσμού» και πρόσθεσε ότι «η άκαιρη απόφαση της Κυβέρνησης πλήττει ξεκάθαρα τις μικρές επιχειρήσεις».

Επίσης, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία «φάνηκε ότι ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ και ΣΤΕΚ, οι δύο εταιρείες που ασχολούνται με το θέμα αυτό ήταν εναντίον αυτής της απόφασης, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου και το Υφυπουργείο Τουρισμού, ουσιαστικά, μας είπαν ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς να γνωρίζουν οτιδήποτε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση