ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Οικονομικών: Σκόπελοι για το Ταμείο Αλληλεγγύης

Ερωτήματα κατά πόσον οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων που θα τύχουν κάλυψη από το ταμείο θα αποσύρουν τις αγωγές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε συνταγματικά προβλήματα, αλλά και στους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις, προσκρούει η πρόθεση των εισηγητών για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης αναφορικά με τη συμπερίληψη εταιρειών στην αναπλήρωση ζημιών που υπέστησαν από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στη συνεδρία, τέθηκε επίσης το ερώτημα κατά πόσον οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων που θα τύχουν κάλυψης από το Ταμείο θα αποσύρουν τις αγωγές τους στα Δικαστήρια, κάτι που ωστόσο δεν απαντήθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την πρόθεση να καταθέσει τροπολογία όπως στο ταμείο περιληφθούν ως δικαιούχοι εταιρείες, μέτοχοι και επαναπατρισθέντες. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο, ως έχει αυτή τη στιγμή, καλύπτει καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και μετόχους. Ήδη το ταμείο περιλαμβάνει €55 εκατ σε δύο αποδεσμεύσεις κονδυλίων και 14 ακίνητα ύψους €100 εκατομμυρίων περίπου, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να εκτιμά ότι το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται «πολύ πιο κάτω από τα €2 δισεκατομμύρια».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Γιώργος Παντελή, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του Υπουργείου Οικονομικών είπε πως η τροποποίηση του άρθρου 5 της πρότασης νόμου, έτσι ώστε να περιληφθούν και νομικά πρόσωπα, ενδεχομένως να έχει συνταγματικά θέματα. Αναφορικά με την εισήγηση όπως καλύπτονται κάτοικοι Κύπρου που ελέγχουν εταιρείες, υπενθύμισε τις διαβουλεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, η οποία άμεσα άλλαξε την πρόνοια για κάλυψη κατοίκων Κύπρου σε κάτοικους Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε επίσης ενδοιασμούς για την αύξηση της Επιτροπής του Ταμείου (βάσει του σχεδίου είναι επταμελής) ώστε να έχουν πλειοψηφία τα μέλη εκπροσώπων των επηρεαζομενων ομάδων, αφού η Επιτροπή έχει εκτελεστικό ρόλο.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων δήλωσε πως αν η πρόταση νόμου αφορά φυσικά πρόσωπα, τότε δεν υπάρχει θέμα κρατικών ενισχύσεων, για να προσθέσει ωστόσο ότι αν τεθεί θέμα εταιρειών τότε τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων υπό την έννοια της άσκησης οικονομικής δραστηριότητας.

Βότσης: Ο σκόπελος μπορεί να ξεπεραστεί στην πορεία

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, αναγνώρισε ότι ο σκόπελος αυτός μπορεί να ξεπεραστεί στην πορεία, εφόσον εκπονηθεί το σχέδιο που θα προβλέπει πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα.

Εδώ υπάρχουν προβληματισμοί κατά πόσον θα υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα συνταγματικότητας ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνονται και Ευρωπαίοι πολίτες για αυτό το θέμα και θα χρησιμοποιήσουμε την ερχόμενη βδομάδα για να ολοκληρώσουμε τις σκέψεις μας επ’ αυτού πριν καταλήξουμε στην τελική εισήγηση.

Αναφορικά με το αν υπάρχει θέμα κρατικής ενίσχυσης, ο κ. Βότσης είπε πως αυτό δεν θα κριθεί με την ψήφιση του Ταμείου σε νόμο, «αλλά την ώρα που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο βάσει του οποίου θα δοθούν αυτά τα χρήματα».

Αναφορικά με την ανάγκη κατάθεσης κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη δημιουργία του ταμείου και όχι μέσω πρότασης νόμου, ο κ. Βότσης είπε στόχος δεν είναι να κοροϊδέψουμε κανένα αλλά μετά από τόσα χρόνια φαγούρας να αρχίσουμε από κάπου.

«Αν θα γίνει νομοτεχνικός έλεγχος να πάει μέσω της Νομικής Υπηρεσίας θα φάμε μερικά χρόνια να συζητάμε αυτό το θέμα. Αν κάποιοι κρίνουν ότι θέλουν να σταθούν στα θέματα νομιμότητας είναι δικαίωμά τους», κατέληξε.

ΔΗΣΥ: Θέμα κρατικών ενισχύσεων

Και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων σε αυτό το στάδιο. «Σε αυτή τη φάση δεν τίθεται κανένα συνταγματικό ζήτημα και κανένα ζήτημα κρατικής ενίσχυσης. Όλα θα διαφανούν, όταν αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου», είπε.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στα συνταγματικά θέματα και στα θέματα κρατικών ενισχύσεων, που αντιμετωπίζει η πρόταση νόμου, για να σημειώσει ότι αυτό το Ταμείο θα έπρεπε να προέλθει από κυβερνητικό νομοσχέδιο, που θα υποβαλλόταν έπειτα από νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία.

«Εμείς υποψιαζόμαστε ότι πίσω από αυτό βρίσκεται μια συμπαιγνία κυβέρνησης με τα κόμματα για να αποφευχθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και ο έλεγχος με τη συμβατότητα με το κοινοτικό κεκτημένο», είπε, προσθέτοντας ότι εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι ο συνταγματικός έλεγχος της πρότασης θα γίνει όταν και εφόσον το θέμα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το κράτος οφείλει να προχωρήσει σε αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος συμπατριωτών μας γιατί αυτοί πλήρωσαν το κόστος λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων των κυβερνώντων.Σημείωσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πλήρη αποξένωση κρατικής περιουσίας, ενώ για τη συνταγματικότητα είπε πως είναι θέμα προς συζήτηση και θα τη μελετήσει το ΥΠΟΙΚ και θα καταθέσει τη θέση του.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών τοποθετήθηκε θετικά για τη δημιουργία του Ταμείου, αλλά ζήτησε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε αυτό να είναι αποτελεσματικό και να μπορέσει να αποζημιώσει τα πραγματικά θύματα των αποφάσεων του Eurogroup του 2013.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στον αποκλεισμό εταιρειών και ατόμων που επένδυσαν στην αγορά αξιογράφων, στον καθορισμό των καταθετών που μπορούν να αποζημιωθούν, στον αποκλεισμό των Ρώσων ολιγαρχών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα λόγω του κουρέματος. «Είναι αδιανόητο αυτούς που ήδη έχουμε αποζημιώσει να τους ξανα-αποζημιώσουμε με πόρους του κυπριακού δημοσίου», είπε.

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), Άδωνις Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι φτάσαμε στο σημείο να συζητούμε ένα ταμείο με συγκεκριμένους τρόπους αποκατάστασης.

Αναφορικά με τη σύσταση της Επιτροπής του Ταμείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν μπορούμε ξανά να βρεθούμε στο σημείο όπου άλλοι διαχειρίζονται την τύχη μας Υπενθύμισε ότι άλλοι διαχειρίζονταν τα περιουσιακά στοιχεία με αποτέλεσμα να απομειωθεί η αξία τους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε πως ο Σύνδεσμος δουλεύει σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στην έγκριση του νόμου ώστε να αποζημιωθούν εκείνοι που κίνησαν αγωγή και της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία δεν είναι δρώσα οικονομική μονάδα και δεν μπορεί να αποζημιώσει.

Για τους άλλους που έχασαν το αγώγιμο δικαίωμά τους, είπε, θα είναι αναγκασμένοι να απευθυνθούν στο Εθνικό Ταμείο και να αναμένουν την βελτίωσή του για να λάβουν κάποια ποσά που θα είναι δίκαια.

Είπε τέλος ότι το σύνολο των αξιώσεων εκ μέρους των κατόχων αξιογράφων ανέρχεται σε περίπου €400 εκατομμύρια.

Στόχος του Προέδρου της Επιτροπής είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης των ζητημάτων που εκκρεμούν και η τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση