ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:44
 

Επ.Οικονομικών: Τοποθετείται γραπτώς επί της συμφωνίας κράτους - εκκλησίας

Για επιχορήγηση από το κράτος της μισθοδοσίας περίπου 700 ιερέων,

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στη συνεδρία της ερχόμενης Δευτέρας θα τοποθετηθούν γραπτώς οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής επί της επικαιροποίησης της συμφωνίας που έγινε το Φεβρουάριο του 1971 μεταξύ της Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου για επιχορήγηση από το κράτος της μισθοδοσίας περίπου 700 ιερέων, εφόσον απαντηθούν μέχρι την Δευτέρα σειρά ερωτήσεων που έθεσαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνέχισε τη Δευτέρα, για πέμπτη συνεδρία της, την συζήτηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει η μερική ή η πλήρης χρηματοδότηση των ιερέων, ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζεται φορολογία για την χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των ιερέων.

Αναφορικά με την ανάγκη να ψηφιστεί σε νόμο η συμφωνία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ επικαλέστηκε αναφορές του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στην προηγούμενη συνεδρία ότι είναι μια πολιτική συμφωνία και ότι η συμφωνία του 1971 ενσωματώνεται σε νόμο, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι μια εμπορική συμφωνία ούτως ώστε να συνδέεται με τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων και ποια ακίνητα θα πρέπει να τεθούν μέσα στη συμφωνία.

Ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου Ιωάννης Χαριλάου είπε μεταξύ άλλων, ότι είναι ένα θέμα που υπάρχει από το 1971 και ότι κατά την διάρκεια των ετών δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα τα οποία με καλή πίστη και θέληση με όλες τις Κυβερνήσεις του κράτους τα έχουμε ξεπεράσει, όπως για παράδειγμα να ξεκαθαρίσει το θέμα εργοδότη και εργοδοτουμένου.

Ανέφερε επίσης ότι είχε προκύψει θέμα καταβολής των κοινωνικών ασφαλίσεων και το θέμα των εισφορών για το ΓεΣΥ που το κάλυψε η εκκλησία χωρίς να θέσει το θέμα στο κράτος.

Πολύ σωστά δίδεται επιδότηση στις άλλες θρησκευτικές ομάδες, πόσο μάλλον η επιδότηση στην ορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι «μετά από αρκετές συνεδρίες βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επικαιροποίησης της συμφωνίας για τον εφημεριακό κλήρο της εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτοντας ότι με τη νομοθετική ρύθμιση επιχειρείται η συγκράτηση των δαπανών του εφημεριακού κλήρου αλλά και να δοθεί καθεστώς μονιμότητας της συμφωνίας, όπως είπε, «καθώς και να επισημοποιηθεί η ανταλλαγή της ακίνητης περιουσίας μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους».

Ανέφερε ότι η συμφωνία η οποία συνομολογήθηκε το 1971, προνοούσε την μισθοδοσία των κληρικών από κρατικό κονδύλι και ως αντιστάθμισα η εκκλησία παραχώρησε στο κράτος ακίνητη περιουσία στο κράτος.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ακόμη ότι σήμερα το κράτος δαπανάει €6,5 εκατομμύρια ετησίως για την χορηγία των μισθών περίπου 700 κληρικών, προσθέτοντας ότι τα συνολικά τεμάχια τα οποία έχουν μεταβιβασθεί στην Κυβέρνηση ανέρχονται στα 220 παγκύπρια και κατά 85% η μεταβίβαση έχει ολοκληρωθεί και εντός του Οκτωβρίου θα κλείσει η μεταβίβαση όλων των τεμαχίων.

Ανέφερε, τέλος, ότι εφόσον θα έρθουν οι απαντήσεις που ζητήθηκαν από βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, η Επιτροπή θα τοποθετηθεί γραπτώς επί του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα και θα σταλεί με βάση τις διαδικασίες το επόμενο 15νθημερο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών είπε ότι το Κίνημα ετοίμασε «τροπολογίες που θα κάνουν το νομοσχέδιο πιο λογικό, πιο ισομερές γιατί όπως είναι ως πρόταση για νομοθεσία αποτελεί μια λεόντιο συμφωνία υπέρ της εκκλησίας – όχι υπέρ των ιερέων».

«Θέλουμε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και των ιερέων και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσουμε σχετικές τροπολογίες», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X