ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επενδύσεις 1,8 δισ. θα «ξεκλειδώσουν» τα 968 εκατ. από Ευρώπη

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, θέλουμε να πετύχουμε 100% απορροφητικότητα αυτών των χρημάτων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Για την πλήρη απορρόφηση των 968 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2021 – 2027 θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για έργα συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης στη συνέντευξη τύπου με θέμα «Πολιτική Συνοχής – Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία 2021-2027» στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσίασε τον προγραμματισμό των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ο προγραμματισμός έγινε με βάση τις ιεραρχημένες προτάσεις των Υπουργείων και άλλων φορέων με βάση την επιλεξιμότητα των έργων στη βάση των κανονισμών της ΕΕ, πάνω στην τεκμηριωμένη αναγκαιότητα των έργων, βάσει των ειδικών συστάσεων της Κομισιόν για την Κύπρο, την ωριμότητα των έργων και τέλος, βάσει του ύψους των διαθεσίμων πόρων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, θέλουμε να πετύχουμε 100% απορροφητικότητα, τα δικαιούμαστε και συνεισφέρουμε σε αυτά τα χρήματα. «Έχουμε υποχρέωση να τα υλοποιήσουμε και να τα απορροφήσουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε, είναι λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου, η Κύπρος συνεισφέρει στα εν λόγω ευρωπαϊκά ταμεία για να δικαιούται να τα λάβει.

Αναλυτικότερα,, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μπορεί η Κύπρος να λάβει το μάξιμουμ 467 εκατ. ευρώ. Από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) μπορεί να λάβει 222 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής το μάξιμουμ των 178 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης 101 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Υπουργού για την κατανομή των πόρων 1,8 δισ. ανά κατηγορία τα σχέδια για ενίσχυση επιχειρήσεων θα είναι στα 100 εκατ. ευρώ, για προγράμματα έρευνας και καινοτομίας 130 εκατ. ευρώ, για έργα ψηφιοποίησης 85 εκατ. ευρώ, για έργα ενεργειακής αναβάθμισης 143 εκατ. ευρώ, έργα για μείωση και ανακύκλωση αποβλήτων 83 εκατ. ευρώ, υδατικά αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα 195 εκατ. ευρώ, έργα αστικής κινητικότητας 120 εκατ. ευρώ, έργα προστασίας βιοποικιλότητας 20 εκατ. ευρώ, έργα ταμείου δίκαιης μετάβασης (εναλλακτικές μορφές ενέργειας) 167 εκατ. ευρώ, μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη 94 εκατ. ευρώ, απασχόληση 144 εκατ. ευρώ, εκπαίδευση και κατάρτιση 103 εκατ. ευρώ, κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας 177 εκατ. ευρώ, για έργα τοπικής αυτοδικοίκησης 160 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση