ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επενδύσεις 303 εκατ. από ΕΤΕπ για Κύπρο το 2021

Περιλαμβάνει μια αύξηση 24% σε σχέση με το 2020 - Το 2021 αντιπροσωπεύει την τέταρτη μεγαλύτερη στήριξη για μεταρρυθμιστικά έργα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στηρίζει επενδύσεις 303 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανθεκτικότητα λόγω της πανδημίας, την οδική ασφάλεια και τη χρηματοοικονομική τεχνολογία στην Κύπρο για το 2021.

Αναλυτικότερα, στήριξη 170 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΑΕ) αφορά στις κυπριακές επιχειρήσεις για αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης της Aντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κα Lilyana Pavlova με αρμοδιότητες χρηματοδοτήσεων για την Κύπρο, η Κύπρος παραμένει στην κορυφή όλων των χωρών της ΕΕ στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΤΕπ σε σχέση με το ΑΕΠ της. Την ίδια ώρα, η ΕΤΕπ επιβεβαίωσε για τις μελλοντικές επιχειρηματικές επενδύσεις, την αστική ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο πέρυσι ανήλθε στα 303 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση 24% σε σχέση με το 2020

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο πέρυσι ανήλθε στα 303 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση 24% σε σχέση με το 2020. Αυτό περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του ΕΤΑΕ στην Κύπρο για ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις κυπριακές εταιρείες και την αντιμετώπιση επιχειρηματικών προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία.

Το 2021 αντιπροσωπεύει την τέταρτη μεγαλύτερη στήριξη για μεταρρυθμιστικά έργα στα 40 χρόνια δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ στην Κύπρο. Η νέα χρηματοδότηση περιελάμβανε οικονομική στήριξη για επιχειρηματικές επενδύσεις, βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο και τη μεγαλύτερη στήριξη της ΕΤΕπ για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Κύπρο, μέσω παροχής δανείου ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για την ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct.

Η Κύπρος παραμένει ο μεγαλύτερος δικαιούχος της ΕΤΕπ από πλευράς χρηματοδοτήσεων, κατά κεφαλήν, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, με εκκρεμή έκθεση της ΕΤΕπ που ανέρχεται συνολικά σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 13% του εθνικού ΑΕΠ.
Τα ετήσια αποτελέσματα της ΕΤΕπ για την Κύπρο ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα στη Λευκωσία από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τη Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ.

Πετρίδης: Βασικός εταίρος για την Κύπρο

«Η ΕΤΕπ είναι ο βασικός εταίρος για την Κύπρο και η στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ, του ΕΤΑΕ και των εταίρων του κυπριακού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επέτρεψε για άλλη μια φορά στην Κύπρο να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της ΕΤΕπ από πλευράς χρηματοδοτήσεων, κατά κεφαλήν, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Η νέα μακροπρόθεσμη και στοχευμένη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που προέκυψαν από την πανδημία και να επενδύσουν στην καινοτομία.

Στόχος μας, αλλά και υποχρέωσή μας, είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά μέσα, όπως αυτά που παρέχει η ΕΤΕπ, και είμαι αισιόδοξος, αλλά και σίγουρος, ότι αυτή η έντονη δραστηριότητα από την πλευρά της Τράπεζας στην Κύπρο θα συνεχιστεί. τα επόμενα χρόνια και είμαι βέβαιος ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος για ωφέλιμα έργα σε ολόκληρη την ΕΕ». δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Διοικητής της ΕΤΕπ.

Lilyana Pavlova: Το περασμένο έτος ήταν ρεκόρ για τη στήριξη του ΕΤΑΕ

«Η μεγάλη δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά το 2021, με 303 εκατ. ευρώ νέων επενδύσεων, οδικής ασφάλειας και χρηματοδότησης χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη στήριξη για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στα 31 χρόνια λειτουργίας. Η ΕΤΕπ δεσμεύεται να στηρίξει επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο σε στενή συνεργασία με Κύπριους εταίρους.

Το περασμένο έτος ήταν ρεκόρ για τη στήριξη του ΕΤΑΕ για στοχευμένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κάτι που επέτρεψε στην Κύπρο να είναι η πρώτη χώρα που εντάχθηκε στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Είναι υπέροχο να είμαι εδώ στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης είδα πώς η ΕΤΕπ βοηθά στο μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η μελλοντική δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια». δήλωσε η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Στήριξη της ΕΤΕπ ύψους 170 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου αριθμού ρεκόρ δραστηριοποίησης του ΕΤΑΕ στην Κύπρο:

Την περσινή περίοδο η ΕΤΕπ και το ΕΤΑΕ παρείχαν 170 εκατομμύρια ευρώ νέας στοχευμένης χρηματοδότησης επιχειρήσεων για τη στήριξη επενδύσεων από κυπριακές εταιρείες σε δύσκολες περιόδους.

Αυτό περιλαμβάνει στήριξη 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ για τοπικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ) μετά την επιτυχημένη λειτουργία της Α’ φάσης του ΤΕΚ.

Το 2021 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση που έχει υπάρξει ποτέ από το ΕΤΑΕ στην Κύπρο. Οι νέες επενδύσεις κυπριακών εταιρειών θα ωφεληθούν από τη νέα χρηματοδότηση του ΕΤΑΕ ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διαχειρίζονται η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank Κύπρου.

Στήριξη ρεκόρ 112 εκατομμυρίων ευρώ για την οδική ασφάλεια και τις επενδύσεις προτεραιότητας στις μεταφορές:

Το 2021 αποτέλεσε επίσης τη μεγαλύτερη στήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών στην Κύπρο. Η νέα χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε το προηγούμενο έτος θα επιταχύνει την ανάπτυξη καμερών οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα και θα επιτρέψει τις οδικές βελτιώσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Βασιλικό.

Πρώτη Χρηματοδότηση Χρέους στηρίζοντας την καινοτόμο ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct:
Την περσινή περίοδο η ΕΤΕπ συμφώνησε να στηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επιχειρηματικής επέκτασης από την Hellas Direct μέσω της πρώτης χρηματοδότησης χρέους για κυπριακή εταιρεία.

Η νέα επένδυση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας θα επεκτείνει την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών με γνώμονα την τεχνολογία σε όλη την περιοχή και θα προσαρμόσει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην μετά Covid εποχή.

Μελλοντική στήριξη για επιχειρηματικές επενδύσεις, αστική ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Τους επόμενους μήνες η ΕΤΕπ αναμένει να επιβεβαιώσει νέες πρωτοβουλίες ιδιωτικής χρηματοδότησης με Κύπριους τραπεζικούς εταίρους στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου.

Η ΕΤΕπ είναι επίσης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της στήριξης για αστικά έργα και έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ΕΤΕπ από την έναρξη των εργασιών της στην Κύπρο το 1981 έχει παράσχει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση