ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έπεσαν επίσημα οι υπογραφές για ΑΤΑ

Η καταβολή του αυξημένου ποσοστού της ΑΤΑ θα αρχίσει τον Ιούνιο

ΚΥΠΕ

Οι κοινωνικοί εταίροι στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου ως μεσολαβητή, υπέγραψαν σήμερα τη νέα μεταβατική συμφωνία για την καταβολή της ΑΤΑ σε ποσοστό 66,7% του πληθωρισμού (από 50% που ίσχυε βάσει της προηγούμενης συμφωνίας).

Η καταβολή του αυξημένου ποσοστού της ΑΤΑ θα αρχίσει τον Ιούνιο, ενώ ο κοινωνικός διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

«Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους επειδή μαζί προσπαθήσαμε και μαζί καταφέραμε να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε», είπε στις δηλώσεις μετά την υπογραφή στο Υπουργείο Εργασίας, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εργασίας, ευχαριστώντας τους κοινωνικούς εταίρους «για τη συνεργασία και την εποικοδομητική στάση που έδειξαν αξιολογώντας τα δεδομένα με ορθολογισμό και υπευθυνότητα».

«Η χώρα μας», πρόσθεσε, «βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η Κυβέρνηση μας μπορεί να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά με ενότητα και συλλογικότητα, προχωρώντας μπροστά με σταθερά βήματα και βρίσκοντας λύσεις στα δύσκολα προβλήματα».

Όπως πράττουμε επί δεκαετίες, καταλήγοντας σε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, έτσι πράξαμε και τώρα υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, κατέληξε.

Τόσο οι εργοδότες όσο και ο συνδικαλιστικές οργανώσεις ευχαρίστησαν τον Υπουργό Εργασίας για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες και σημείωσαν ότι διαφυλάττοντας την εργατική ειρήνη ανοίγει πλέον ο δρόμος για συζήτηση και των άλλων θεμάτων που απασχολούν την αγορά εργασίας.

Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας είπε ότι μπορέσαμε μέσα από την αξιοποίηση του διαλόγου «να διατηρήσουμε την εργατική ειρήνη και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με επάρκεια όλα τα ζητήματα που βρίσκονται ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος».

«Την ίδια στιγμή θέτουμε τις βάσεις και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο θεσμός της ΑΤΑ, ως βασική συνιστώσα των συλλογικών συμβάσεων, να συνεχίσει να δίνει λύσεις σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και την ίδια στιγμή να μπορέσουμε να επεκτείνουμε και να εδραιώσουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων έτσι ώστε να καλύψουμε τον σύνολο των εργαζομένων», κατέληξε.

Από την πλευρά της η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που στάθηκαν δίπλα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις στον αγώνα για την ΑΤΑ και πρόσθεσε πως «δώσαμε μια μάχη η οποία συνεχίζεται».

«Η ΑΤΑ να εκπληρώνει τον στόχο και το ρόλο για τον οποίο έχει δομηθεί από το 1944 και ταυτόχρονα αναμένουμε άμεσα ένα δομημένο κοινωνικό διάλογο για την εκπλήρωση της δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευρυνθούν οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να διευρυνθούν οι υπάλληλοι που καλύπτονται από την ΑΤΑ», είπε.

Στις δικές του δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, είπε πως σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την εργατική ειρήνη και πρόσθεσε πως «η συμφωνία δημιουργεί ένα καλό κλίμα για την επόμενη μέρα».

«Η ΑΤΑ είναι το μοναδικό εργαλείο που διαφυλάττει την αγοραστική αξία των μισθών», είπε, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Υπουργό και τους κοινωνικούς εταίρους για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε πως η σημερινή ημέρα είναι «μια καλή ημέρα για τον κοινωνικό διάλογο, για την εργατική ειρήνη, για την σταθερότητα της οικονομίας και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έδωσαν αγώνα για να διασφαλίσουν τον θεσμό της ΑΤΑ».

Λέγοντας πως ο θεσμός διασφαλίζεται μέσα από τη συνέχιση της μεταβατικής συμφωνίας, ο κ. Αναστασίου κατέληξε λέγοντας πως «μας περιμένει δύσκολη πορεία σε σχέση με την αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου ανέφερε πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας «για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος, για να καθίσουμε όλοι μαζί και να εξετάσουμε τα σημεία εκείνα, τα οποία είναι αναχρονιστικά, τα οποία διαβρώνουν την οικονομία, τα οποία υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα, τα οποία ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό και μεγεθύνουν το χάσμα μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλά αμειβομένων».

Εύχομαι και πιστεύω, κατέληξε, ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα θα φανεί αντάξιο των προσδοκιών και θα συνεργαστούμε μαζί σε ένα παραγωγικό διάλογο για να κωδικοποιήσουμε ένα νέο θεσμό ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές πραγματικότητες στο χώρο εργασίας πάντα με γνώμονα και στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία του κάθε εργαζόμενου και του κάθε πολίτη του τόπου μας».

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι η σημερινή συμφωνία πέτυχε να δώσει αύξηση 1,5% στις απολαβές των εργαζομένων παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη για τα επόμενα χρόνια και άρα μας επιτρέπεται να μπούμε στο τρίτο σκέλος, αυτό του διαλόγου.

«Για να δούμε πώς εκσυγχρονίζουμε αυτό τον θεσμό, τον καθιστούμε πιο σωστό για να επωφελούνται με τον σωστό τρόπο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις διατηρώντας πάντοτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της χώρας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση