ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έπιασε 11,87% η Τράπεζα Κύπρου για 220 εκατ. ομολόγων ΑΤ1

Βγήκε στις αγορές η Τράπεζα - Η ζήτηση από το επενδυτικό κοινό έφτασε τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στις αγορές με έκδοση ομολόγου ΑΤ1 ύψους 220 εκατ. ευρώ βγήκε η Τράπεζα Κύπρου, με το κουπόνι τελικά να διαμορφώνεται στο 11,87%, τιμή η οποία είναι μικρότερη από αυτή που είχε πετύχει το καλοκαίρι του 2018 με το 12,5%.

Η ζήτηση για τα ομόλογα από το επενδυτικό κοινό έφτασε τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 11,87% της έκδοσης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα καλό για τις συνθήκες της αγοράς του 2023 και του διεθνούς περιβάλλοντος ομολόγων. Την έκδοση ανέλαβαν οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, η J.P. Morgan και BNP Paribas.

Όπως σημειώνουν και άλλα μέσα εκτός Κύπρου, σε έκδοση ομολόγου AT1 προχώρησε και η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου (χθες) η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προσκαλεί τους κατόχους των υφιστάμενων χρεογράφων πρόσθετου κεφαλαίου κατηγορίας 1 σταθερού επιτοκίου ονομαστικής αξίας ύψους 220 εκατ. ευρώ, να προσφέρουν τα χρεόγραφα κεφαλαίου για αγορά από τον προσφέρων με τιμή αγοράς ίση με 103% της ονομαστικής αξίας των Χρεογράφων Κεφαλαίου, καταβλητέα σε μετρητά, υπό την αίρεση της εκπλήρωσης του Όρου Νέας Έκδοσης.

Σημειώνεται πως, η σημερινή έκδοση στις αγορές που πέτυχε το 11,87% είναι παράλληλη με το παραπάνω "κάλεσμα" προς τους κατόχους των ομολόγων ΑΤ1 του 2018. Προτεραιότητα πάντως στην νέα έκδοση, αυτή της 13ης Ιουνίου, είχαν οι κάτοχοι ΑΤ1 ομολόγων του 2018 εάν επέλεγαν να τα "προσφέρουν πίσω" με τιμή αγοράς ίση με 103%.

Μέχρι το Δεκέμρβρη του 2023 η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει πως θα αντικαθιστούσε (refinancing) τον δανεισμό που είχε τον Δεκέμβριο του 2018. Όπως εξηγούσε στα αποτελέσματα του τέλους του 2022 η Τράπεζα, "τα Πρόσθετα Κεφάλαια Κατηγορίας 1 (AT1) αποτελούν μη εξασφαλισμένες και μειωμένης εξασφάλισης υποχρεώσεις για την Εταιρία και φέρουν ετήσιο επιτόκιο ύψους 12,5%. Ο τόκος καταβάλλεται ανά εξάμηνο αναδρομικά και επανακαθορίζεται κάθε πενταετία, ενώ εξηγεί πως, τα Πρόσθετα Κεφάλαια Κατηγορίας 1 (AT1) δεν έχουν ημερομηνία λήξης και η Εταιρία έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης τους την πέμπτη επέτειο από την ημερομηνία έκδοσής τους (δηλ. στις 19 Δεκεμβρίου 2023) και σε κάθε επόμενη πέμπτη επέτειο, υπό τη λήψη των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων. Σε περίπτωση που τα Πρόσθετα Κεφάλαια Κατηγορίας 1 (AT1) δεν εξοφλούνταν πρόωρα, το κουπόνι θα επανακαθοριζόταν την πέμπτη επέτειο από την ημερομηνία έκδοσής του (δηλ. στις 19 Δεκεμβρίου 2023).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση