ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:22
 

Επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης αναμένεται το 2020 στην Ευρωζώνη

Θα ανακόψει ταχύτητα λόγω πολιτικής αστάθειας, εντάσεων στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και αναστάτωσης στον κλάδο του αυτοκινήτου

Newsroom Κ, Αθήνα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, θα εμφανίσει ρυθμό σε επίπεδα κάτω του 1%, σύμφωνα με τα τελευταία συμπεράσματα, τα οποία εξάγονται από έρευνα των Financial Times. Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα ρώτησε τριάντα τέσσερις οικονομολόγους σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης την επόμενη χρονιά, η οποία, όπως αποφαίνονται, θα ανακόψει ταχύτητα λόγω πολιτικής αστάθειας, εντάσεων στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και αναστάτωσης στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένει η οικονομία των χωρών με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να εμφανίσει ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% το 2020 έναντι του 1,2% φέτος, του 1,8% το 2018 και του 2,4% το 2017. Αλλά, οι συμμετέχοντες οικονομολόγοι, όπως αποδεικνύεται, είναι πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας ότι κατά μέσον όρο η ανάπτυξη θα εξασθενήσει κάτω από το 1% φέτος. Και αν όντως επαληθευθούν, θα είναι και ο πιο αργός ρυθμός των τελευταίων επτά χρόνων.

Περαιτέρω εξασθένηση της Ευρωζώνης πιθανώς να επιτείνει τις πιέσεις προς τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να εξετάσει το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης. Επίσης, ίσως και οι κυβερνήσεις οι οποίες βρίσκονται σε ισχυρότερη δημοσιονομική κατάσταση, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να δεχθούν πιέσεις για να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως υπενθυμίζεται, επανεκκίνησε από τον Σεπτέμβριο πρόγραμμα αγοράς τίτλων 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, για να διοχετευθούν στον μηχανισμό της οικονομίας. Επίσης, μείωσε τα ήδη αρνητικά επιτόκια σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Παρά ταύτα, διατυπώνονται ολοένα και συχνότερα επιφυλάξεις για τις δυσμενείς επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων τόσο από οικονομολόγους όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ. Η Λουκρίζια Ράισλιν, καθηγήτρια Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Λονδίνου, εντοπίζει τη σοβαρότερη απειλή για την Ευρωζώνη στον χώρο του διεθνούς εμπορίου, είτε αυτή σχετίζεται με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας είτε με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ προσέθεσε πως και οι εξελίξεις στην Ιταλία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X