ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:50
 

Επικυρώθηκε η Πολυμέρης φορολογική σύμβαση

Σκοπός είναι η αυτόματη και ταχεία τροποποίηση των υφιστάμενων διμερών Συμβάσεων για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, παρέχοντας ομοιομορφία και συνοχή

Newsroom K

Στις 22/1/2020 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το Έντυπο Επικύρωσης και αυτούσια η ‘Πολυμερής Σύμβαση για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και της Μετατόπισης των Κερδών – ‘’Πολυμερής Σύμβαση’’ στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, (Multilateral Instrument). Το έντυπο επικύρωσης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Επιπλέον δημοσιεύθηκε η Κυπριακή θέση του Κειμένου Επιφυλάξεων και Δηλώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (MLI Cyprus Position) και το Επεξηγηματικό Σημείωμα (Explanatory Statement). Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συνυπογράψει με άλλες 74 δικαιοδοσίες την Πολυμερή Σύμβαση, κατά την πρώτη τελετή υπογραφής της στο Παρίσι στις 7/6/2017.

Σκοπός της Πολυμερούς Σύμβασης είναι η αυτόματη και ταχεία τροποποίηση των υφιστάμενων διμερών Συμβάσεων για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, παρέχοντας ομοιομορφία και συνοχή. H Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 5/4/2017 ενέκρινε την ενσωμάτωση των δράσεων του πλαισίου για τη ‘Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μετατόπισης των Κερδών’ που αφορούν τις Δράσεις 6 (Treaty Abuse) και 14 (Making Dispute Resolution Mechanisms More Effective) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απαιτούμενη συμμόρφωση της χώρας μας με τις ελάχιστες δράσεις. Η Κύπρος έχει υποδείξει να καλύψει όλες τις υφιστάμενες Συμβάσεις της, εκτός των περιπτώσεων όπου συμφωνήθηκε διμερώς η εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων.

Με τη δημοσίευση των πιο πάνω εγγράφων ολοκληρώνονται οι εγχώριες διαδικασίες για την έναρξη ισχύος, τα οποία έχουν κατατεθεί στη Γραμματεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ως ο θεματοφύλακας της Πολυμερούς Σύμβασης. H ημερομηνία λήψης των πρωτότυπων εγγράφων θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Τα πρωτότυπα έγραφα έχουν ληφθεί από τον ΟΟΣΑ στις 23/1/2020.

Η έναρξη ισχύος της Πολυμερούς Σύμβασης σύμφωνα με το Άρθρο 34 της Σύμβασης είναι η πρώτη μέρα του μήνα που έπεται τους επόμενους τρεις μήνες της κατάθεσης του εγγράφου επικύρωσης.

Στην περίπτωση της Κύπρου η Πολυμερής Σύμβαση τίθεται σε ισχύ την 1/5/2020.

Η Πολυμερής Σύμβασης τίθενται σε εφαρμογή, αναφορικά με την καλυπτόμενη διμερή Σύμβαση για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, νοουμένου ότι η Αντισυμβαλλόμενή Δικαιοδοσία έχει επίσης επικυρώσει την Πολυμερή Σύμβαση.

Αναλυτικά οι διατάξεις της Πολυμερούς Σύμβασης, αναφορικά σε φόρους που παρακρατούνται στην πηγή, τίθενται σε εφαρμογή την πρώτη ημέρα του επόμενου ημερολογιακού έτους, δηλαδή, 1/1/2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X