ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή ΣΕΚ-ΠΕΟ προς ΥΠΟΙΚ για αναστολή πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο

Οι δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι «αναγκαίες εξαιρέσεις για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2020 θα πρέπει να εξετάζονται, άμεσα, από το Υπουργείο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε προτάσεις προβαίνουν οι συντεχνίες ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ προς τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη αναφορικά με την απόφαση για αναστολή πλήρωσης θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε επιστολή τους με την οποία ζητούν επίσης σειρά διευκρινίσεων αλλά και τη διευθέτηση συνάντησης.

«Όπως καλά γνωρίζετε από το 2011 επιβλήθηκε νομικά ρυθμισμένη απαγόρευση πλήρωσης θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά τρόπο που οι Οργανισμοί και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, αφού πλήρωση κενών θέσεων γίνονταν με αυστηρό έλεγχο και έγκριση από το δικό σας Υπουργείο, το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οπότε η δυνατότητα άσκησης αυστηρού ελέγχου θέσεων αντικειμενικά υπήρχε», αναφέρεται στην επιστολή την οποία οι συντεχνίες δίνουν στη δημοσιότητα..

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία αναφέρεται μόνο σε υπαλλήλους, προστίθεται, «δυστυχώς και παρά τη διαφωνία μας, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών συμπεριελήφθησαν σε ανάλογη διεργασία και οι ωρομίσθιοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στην απρόσκοπτη στελέχωση ουσιωδών υπηρεσιών, της πρώτης γραμμής σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ημικρατικούς Οργανισμούς».

Σύμφωνα με τις δύο συντεχνίες αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αναγκών δημιουργώντας προβλήματα λειτουργικότητας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι ανάγκες για περιορισμένο αριθμό ωρομίσθιων τεχνητών για τις υδατοπρομήθειες Λευκωσίας και Λεμεσού που η εξέταση και έγκριση τους, εκκρεμεί για χρονικό διάστημα πέραν του έτους.

ΣΕΚ και ΠΕΟ, συνεχίζει η επιστολή, «αναγνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος, σημειώνοντας όμως ότι «η εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών, χωρίς εξέταση των δεδομένων της κάθε περίπτωσης χωριστά, θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ενδεχομένως και να δημιουργεί μεγαλύτερο κόστος, να αποστερεί έσοδα ή/και να συνεπάγεται διενέργεια ψηλότερης δαπάνης που υπό άλλες περιστάσεις θα αποφεύγετο».

«Τονίζουμε ακόμη, ότι οι μεγάλοι Ημικρατικοί Οργανισμοί οι οποίοι διαθέτουν οικονομική ανεξαρτησία και οι όποιοι έχουν δρομολογήσει ή/και υλοποιούν αναπτύξεις, θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα και να τους δοθεί η δυνατότητα ορθολογιστικής στελέχωσης προκειμένου να υλοποιήσουν τους προγραμματισμούς τους, οι οποίοι σίγουρα θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα αποβούν επωφελής για τον τόπο», αναφέρεται.

Οι δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι «αναγκαίες εξαιρέσεις για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2020 θα πρέπει να εξετάζονται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση την αναγκαιότητα και την τεκμηρίωση της κάθε περίπτωσης, ξεχωριστά».

«Τα θέματα των ωρομισθίων που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα ουσιωδών υπηρεσιών να αποσυνδεθούν από την όλη διαδικασία και να τυγχάνουν, άμεσης, ειδικής εξέτασης και έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών ή/και τα οικεία Υπουργεία δεδομένης της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν. Θέματα που βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου εδώ και καιρό θα πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα», προτείνουν.

Ζητούν επίσης «ξεκάθαρη τοποθέτηση και καθοδήγηση των Οργανισμών για αποφυγή κάλυψης των κενών στελέχωσης με αγορά υπηρεσιών, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί με την αποξένωση των υπηρεσιών και την συμβολή στην απορρύθμιση της εργασίας».

Καλούν το Υπουργείο να διασαφηνίσει ότι «αιτιολογημένα αιτήματα στελέχωσης που βρίσκονται ή/και θα σταλούν ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών και διασυνδέονται με τον προϋπολογισμό του 2021, θα συνεχίσουν να εξετάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως άλλωστε είναι και η καθορισμένη διεργασία σύνταξης και προώθησης των ετήσιων προϋπολογισμών».

Υπενθυμίζουν επίσης ότι για την πιο πάνω απόφαση δεν έγινε ο αναγκαίος διάλογος, προσθέτοντας ότι «επειδή τα πιο πάνω θέματα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούμε ότι ο καθορισμός μεταξύ μας συνάντησης είναι επιβεβλημένος προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θέματα και να δρομολογηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που θα διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των Οργανισμών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση