ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίθεση προς Ελληνική, κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ η ΕΤΥΚ

Τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας αποδεικνύουν μια πληγή, αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επίθεση προς την Ελληνική Τράπεζα, την κυβέρνηση, κόμματα, αλλά και ΜΜΕ προχωρά με εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΥΚ σημειώνει πως, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας συνειδητά αποφεύγει να αναφέρει τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΤΥΚ. "Δεν μπορεί η Διοίκηση της Τράπεζας να αποσιωπά ότι μέσα από Διαπραγματεύσεις ενός χρόνου η ΕΤΥΚ και η Τράπεζα κατέληξαν σε συμφωνία την οποία ο ίδιος ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής εκ των υστέρων απέρριψε. Άρα η καλοπιστία έχει καταγραφεί και η αναξιοπιστία της Τράπεζας το ίδιο", σημείωνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης πως, "ξεχνούν κάποιοι ότι αρκετοί συνάδελφοι είναι εδώ 30 χρόνια τώρα και προσφέρουν στην Τράπεζα και αρκετοί θα είναι εδώ και αύριο, δεν θα πάρουν το αεροπλάνο και να εκμισθώσουν τις υπηρεσίες τους αλλού.

Επίσης, σημειώνει ότι, "επίσης συνειδητά η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας αποσιωπά ότι αυτή απέρριψε πρόταση του Υπουργείου Εργασίας (τώρα επικαλείται τις υπηρεσίες του) για ένταξη ΟΛΩΝ των υπαλλήλων (Συνεργατισμού) στις κλίμακες και ωφελήματα των υπόλοιπων
συναδέλφων".

Η ΕΤΥΚ προχωρά στη συνέχεια σε μια ανάλυση για τα έσοδα της Ελληνικής και σε κριτική για ΜΜΕ, λέγοντας πως, "είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας αποδεικνύουν μια πληγή. Η αδυναμία της Τράπεζας είναι ότι υστερεί στα έσοδα και η Διοίκηση της αδυνατεί να καλύψει αυτή την πληγή.(Αυτό συνάγεται από τα συγκρίσιμα στοιχεία με ΟΛΕΣ τις άλλες Τράπεζες της Κύπρου). Η Τράπεζα αποσιωπά, το ίδιο όμως κάνουν και κάποιοι «αναλυτές» του τύπου, αφού πουθενά δεν αναφέρεται ότι το κόστος της Τράπεζας ανά υπάλληλο είναι 20% πιο χαμηλό από το κόστος των υπαλλήλων των άλλων Τραπεζών της Κύπρου (αν χρειασθεί θα επανέλθουμε με αριθμούς). Συνεχώς η Διοίκηση (επανάληψη φαινομένου Hourican – Τράπεζας Κύπρου) μιλά για πλεονασμούς προσωπικού και μάλιστα με τρόπο που οδηγεί σε απολύσεις την ίδια ώρα που μέσα στην Τράπεζα έχει τα τελευταία χρόνια (ακόμη και σήμερα) μερικές εκατοντάδες ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ υπαλλήλους, τους οποίους προσέλαβε λόγω ΑΝΑΓΚΩΝ (έλλειψη προσωπικού). Η ΕΤΥΚ υπήρξε πάντοτε καλόπιστος συνομιλητής με όλες τις Τράπεζες και μάλιστα διαχρονικά και δεν θα έρθει ο κάθε «μισθωτός» του εξωτερικού που δεν γνωρίζει τίποτε για το χθες και ίσως να μην τον ενδιαφέρει και το αύριο να κρίνει και να κατακρίνει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΤΥΚ".

Πέρα από τη Διοίκηση της Ελληνικής και τα ΜΜΕ, η ΕΤΥΚ προχωρά μέσω της εγκυκλίου της σε κριτική για την Κυβέρνηση και τα κόμματα, λέγοντας πως "Δυστυχώς όμως το ρόλο που επιδιώκει να χαράξει η σημερινή Διοίκηση της Ελληνικής με την επιβολή Απολύσεων, όχι Σχεδίου Εθελοντικής Αφυπηρέτησης, τον στηρίζουν κύκλοι της Κυβέρνησης και όχι μόνο αφού βρίσκει συμπαραστάτες και κομματικούς κύκλους που ευνοούν την πολιτική αυτή αφού για χρόνια τώρα στοχοποιούν τους Τραπεζοϋπάλληλους. Κανείς δεν αναλογίστηκε (μερικοί το αγνοούν) τις θυσίες (μισθολογικές και μη) που έχουν κάνει οι Τραπεζοϋπάλληλοι. Η ΕΤΥΚ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτοιμη να αντιδράσει σωστά και αποτελεσματικά. Γνωρίζει όμως ότι με απόφαση της η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αποφάσισε να κάνει «lobby» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με συγκεκριμένους δημοσιογράφους για να προβάλλουν τις απόψεις της, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη. Πληρωμένες διαφημίσεις αντιμετωπίσαμε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, έτσι θα το
αντιμετωπίσουμε και τώρα, ως μια ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ με συναδελφική αλληλεγγύη. Τέλος, αναμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να χειρισθεί την Ελληνική Τράπεζα με τον ίδιο τρόπο που χειρίζεται άλλους εργοδότες. Αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του να κινηθούν άμεσα Νομικά εις βάρος της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας λόγω παραβιάσεων του Νόμου. Η ηγεσία της Οργάνωσής μας επέλεξε το τελευταίο διάστημα να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να μην τορπιλίσει το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παρ΄ όλα αυτά η Διοίκηση αυταρχικά επιδιώκει να επιβάλει τις επιθυμίες της εκμεταλλευόμενη την επιρροή της στα Μ.Μ.Ε.".

Ο Γκάτσκε και οι απολύσεις

Η ΕΤΥΚ αναφέρει στην εγκύκλιό της ότι, "με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή και πριν προλάβει να αναλάβει καλά καλά τα καθήκοντα του ξεκίνησε τις δηλώσεις ότι θα απολύσει εκατοντάδες συναδέλφους λες και ο σκοπός της εδώ παρουσίας του είναι να απολύσει και να φύγει. Περιμέναμε την αυτοματοποίηση της Τράπεζας που πιθανόν να μείωνε τις ανάγκες προσωπικού (δεν τις είδαμε) περιμέναμε πρωτοβουλίες που να αυξήσουν τα έσοδα της Τράπεζας και δυστυχώς δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο (δεν αναφερόμαστε στην αύξηση των χρεώσεων των πελατών). Δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των εύκολων λύσεων που θυματοποιούν κάποιους και όχι λύσεων που να βελτιώνουν την αξία της Τράπεζας. Τέλος, αφήσαμε το κόστος και ειδικά γι’ αυτούς που στα μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν τους Τραπεζοϋπαλλήλους με τον ιδιωτικό τομέα. Οι συγκρίσεις ακουμπούν και τους υψηλόμισθους της Διοίκησης; Αρκεί να υπενθυμίσουμε την απόφαση της Βουλής, με νόμο που το 2012 καθόριζε το μάξιμουμ των μισθών στο χώρο των Τραπεζών (αφορούσε τις Τράπεζες που είχαν πρόβλημα επιβίωσης). Η ΕΤΥΚ ευλαβικά στήριξε τη συγκράτηση των μισθών. Ποιοι είναι αυτοί που ξεκοίλιασαν το νόμο αυτό, εκτοξεύοντας τους μισθούς στα ύψη; Μέχρι πρόσφατα ξενόφερτος Διευθυντής αμειβόταν με μερικά εκατομμύρια το χρόνο και όχι μόνο. Τελικά έφυγε και η Τράπεζα λειτουργεί καλύτερα. Αυτά όλα συνοπτικά τα αναφέρουμε σήμερα με τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες.

Εν κατακλείδι τονίζει τα εξής: "Όποιος επιδιώκει να κάνει συμφωνίες πρέπει να διδάσκει/εφαρμόζει πρώτα τις συμφωνίες και όχι να τις καταπατά. Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι ουδέποτε έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και να μην παρευρεθεί η ΕΤΥΚ. Απεναντίας η Τράπεζα όχι μόνο σε αρκετές περιπτώσεις αγνόησε το Υπουργείο Εργασίας αλλά ΑΡΝΗΘΗΚΕ αποφάσεις/προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και αν χρειασθεί θα επανέλθουμε με στοιχεία. Η αυριανή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματισθεί/κληθεί από το Υπουργείο για τις παραβιάσεις των Συμφωνιών από τη Διοίκηση της Τράπεζας (καταγγελίες της ΕΤΥΚ) και ΟΧΙ για τη Συλλογική Σύμβαση. Η Διοίκηση της Τράπεζας ΔΕΝ έχει υποβάλει προς την ΕΤΥΚ αιτήματα για την Ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης (όπως προνοεί ο κώδικας) συνεπώς ούτε έχουν γίνει απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις που να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να παραπεμφθούν στο Υπουργείο για μεσολάβηση. Γι’ αυτό η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας πρέπει να σεβαστεί το χώρο και το περιβάλλον του τόπου και να σταματήσει να δηλητηριάζει την κοινωνία με ψευδείς ειδήσεις και ανύπαρκτα γεγονότα. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας ανοικτά και δημόσια να πει ποιοι δεν σέβονται τους
θεσμούς αλλά και το Υπουργείο. Η Ελληνική Τράπεζα ή η ΕΤΥΚ; Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί ότι κάποιος ήρθε με συγκεκριμένη αποστολή να ΑΠΟΛΥΣΕΙ κόσμο και να φύγει".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση