ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερωτηματικά για το άν θα ακολουθήσει κινήσεις Fed για επιτόκια η ΕΚΤ

Θα επιλέξει και αυτή μικρότερη αύξηση των επιτοκίων εκτιμούν αναλυτές, ενόψει ενδείξεων ότι ο ισχυρός πληθωρισμός υποχωρεί

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται στη σημερινή της συνεδρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, από 75 προηγουμένως, και να επιλέξει και αυτή μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, εκτιμούν αναλυτές, ενόψει των ενδείξεων ότι ο ισχυρός πληθωρισμός επιτέλους υποχωρεί.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με αυτό που η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «τον ταχύτερο στην ιστορία ρυθμό» αύξησης σε μια προσπάθεια να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.

Ωστόσο, μετά από δύο συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, κατά 75 μονάδες βάσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά την σημερινή τελευταία τους συνάντηση εντός του 2022.

Οι αναλυτές λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να δικαιολογήσουν έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μπορεί να επικαλεστούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε απροσδόκητα το Νοέμβριο, στο 10%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε διάστημα 17 μηνών.

Το πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο θα μπορούσε να «απομακρύνει την άμεση ανάγκη να συνεχίσουμε με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο οικονομολόγος της εταιρείας ING bank Carsten Brzeski, ακόμη και αν μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι «ακόμη στο τραπέζι».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα για ελαφρό μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, όταν είπε ότι είναι «πιθανόν να βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού».

Παρόλο που θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% που έθεσε η ΕΚΤ, ο κ. Λέιν είπε ότι «έχουν ήδη γίνει πολλά».

Μια κίνηση μισής μονάδας θα αντικατοπτρίζει τη δράση που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη, μετά από τέσσερις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Σε μια κρίσιμη εβδομάδα για τους Kεντρικούς Tραπεζίτες, η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής στην Swissquote Bank, προέβλεψε «κατακλυσμό αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης», με την Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα να επιλέγει τη δική της αύξηση κατά μισή μονάδα την στη σημερινή της συνεδρία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων 33 ετών για καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος ωθούσε, όπως προειδοποίησε, τη Βρετανία σε ύφεση η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2024.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο βαδίζουν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αύξησης του κόστους δανεισμού για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά χωρίς να μειώνεται η ζήτηση τόσο πολύ που να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

Τα τρία κύρια επιτόκια της ΕΚΤ κυμαίνονται επί του παρόντος σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 2,25%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση