ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρχονται δωρεάν μεταφορές χρημάτων σε 10 δευτερόλεπτα

Σε εποχή «instant payments» αναμένεται να μπει και η Κύπρος μέσα στους επόμενους 18 μήνες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στους επόμενους 18 μήνες αναμένεται να γίνονται και στην Κύπρο δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέσα σε 10 δευτερόλεπτα από τράπεζα σε τράπεζα. Την προηγούμενη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέους κανόνες ώστε τα μεταφερόμενα ποσά να φτάνουν αμέσως στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε όλη την Ένωση, οδηγία που έχει όριο 18 μηνών να εφαρμόσει και η Κύπρος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όπως σημείωσαν σε σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» την Κυριακή στην έντυπη έκδοση, πιθανώς δεν θα εξαντληθεί όλο το χρονικό περιθώριο των 18 μηνών και υπολογίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2025 τα μεταφερόμενα ποσά θα μπορούν να φτάνουν αμέσως στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πλαίσιο, θα υπάρξει έμφαση στην ασφάλεια των συναλλαγών με αξιόπιστους και ενημερωμένους μηχανισμούς εντοπισμού απάτης και επαλήθευσης του αποδέκτη, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση σε χρεώσεις για άμεσες πληρωμές, και οι πελάτες θα μπορούν να ορίζουν μέγιστο όριο γι’ αυτές τις άμεσες πληρωμές.

Το κυπριακό πλαίσιο

Τα σενάρια εφαρμογής της συμφωνίας για τραπεζικές μεταφορές ευρώ σε 10 δευτερόλεπτα στις κυπριακές τράπεζες, είναι δύο. Είτε θα μπορεί ο χρήστης μέσω της εφαρμογής (app) που έχει η κάθε τράπεζα να μεταφέρει και σε άλλες τράπεζες χρήματα άμεσα, είτε θα δημιουργηθεί πλατφόρμα, όπως για παράδειγμα η ελληνική «IRIS», που εκεί συμμετέχουν όλες οι τράπεζες (app-in-app). Σε συλλογικό επίπεδο ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αποφασιστεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι κυπριακές τράπεζες.

Όπως συμφωνήθηκε από την Ευρώπη, οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα, ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή. Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου. Συνάμα, τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη θα πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες για λογαριασμούς που προσφέρουν ήδη συνήθεις συναλλαγές σε ευρώ, μετά από μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Θα υπάρξει ειδική παρέκκλιση από την πραγματοποίηση πληρωμών εντός 10 δευτερολέπτων για τέτοιους λογαριασμούς όταν η εντολή δίνεται εκτός εργάσιμων ωρών, δεδομένων των πιθανών ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση σε συναλλαγματική ρευστότητα.

Με έμφαση στην ασφάλεια

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας, όπως συμφωνήθηκε από το Κοινοβούλιο οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να εφαρμόζουν άρτια και επικαιροποιημένα μέτρα ανίχνευσης και πρόληψης, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά ποσών σε λάθος λογαριασμό λόγω απάτης, ή σφάλματος. Για τον σκοπό αυτό, οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει αμέσως, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις ή τέλη, να παρέχουν υπηρεσίες για την επαλήθευση της ταυτότητας του δικαιούχου. Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας ψηφίσθηκε οι πάροχοι να πρέπει να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καθορίζουν το μέγιστο ποσό που επιθυμούν για άμεσες μεταφορές ευρώ, το οποίο θα μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα πριν από την επόμενη συναλλαγή. Εάν ένας πάροχος δεν εκπληρώσει τα καθήκοντά του για την πρόληψη της απάτης με αποτέλεσμα οικονομική ζημιά, ο πελάτης θα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Οι πάροχοι που προσφέρουν άμεσες μεταφορές χρημάτων θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν κατά πόσον οποιοσδήποτε πελάτης υπόκειται σε κυρώσεις, ή άλλα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση