ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΤΕπ: Συμφωνία 19 εκατ. με Epic για ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων

Το χρηματοδοτικό ίδρυμα παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους εταίρους της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοινώθηκε από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δανειακή συμφωνία ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ με την Epic για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων. Η ΕΤΕπ επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες της νέας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους 19 εκατ. ευρώ προς την Epic, με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity) και άλλων επενδύσεων που έχουν να κάνουν με τη συνδεσιμότητα και την πληροφορική.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Οικονομικών και Κυβερνήτης της ΕΤΕπ, ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, και η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνη για τις δανειοδοτικές πράξεις στην Κύπρο, επεσήμαναν τον αντίκτυπο της νέας συμμετοχής της ΕΤΕπ και σκιαγράφησαν το επίκεντρο της μελλοντικής υποστήριξης. Ο Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic και ο Martin Peronnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Monaco Telecom, αναφέρθηκαν λεπτομερώς στον αναμενόμενο αντίκτυπο των νέων ευρυζωνικών επενδύσεων στην Κύπρο και στα οφέλη της αυξημένης συνδεσιμότητας που παρατηρούνται σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

«Η ΕΤΕπ παραμένει σταθερά ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους εταίρους της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες. Η συνεχής δέσμευση της ΕΤΕπ στη χώρα μας σε περιόδους κρίσης είναι για μία ακόμη φορά εμφανής, καθώς τρία από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την υποστήριξη της οικονομίας σχετίζονται με τη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ζητήσουμε από την ΕΤΕπ να διατηρήσει τον όγκο δανεισμού της στα σημερινά επίπεδα και να συνεχίσει να στηρίζει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που απορρέουν από την υγειονομική κρίση που διερχόμαστε», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Οικονομικών και Κυβερνήτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Το 2020 ήταν μια ακόμη ισχυρή χρονιά για την ΕΤΕπ στην Κύπρο, με νέα χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ για καινοτόμες ενεργειακές επενδύσεις από Κύπριους ενεργειακούς εταίρους με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η οποία θα επιτρέψει στην Epic να βελτιώσει την ευρυζωνική συνδεσιμότητα σε όλη την Κύπρο. Η ΕΤΕπ δεσμεύεται να υποστηρίξει επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο και στηρίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επένδυση της Epic για τον μετασχηματισμό της ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, η ΕΤΕπ συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους εταίρους για να ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις για την εκπαίδευση, την οικονομικά προσιτή στέγαση, την καινοτομία και τις δράσεις για το κλίμα στη χώρα», είπε η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Βελτίωση της πρόσβασης σε ευρυζωνικές συνδέσεις Fibre to the Home με την Epic

Η ΕΤΕπ επιβεβαίωσε σήμερα τις λεπτομέρειες της νέας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους 19 εκατ. ευρώ προς την Epic, με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity) και άλλων επενδύσεων που έχουν να κάνουν με τη συνδεσιμότητα και την πληροφορική.

«Τα προηγμένα δίκτυα αποτελούν αναπόσπαστο δομικό στοιχείου του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και βασικό πυλώνα ανάκαμψης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ταχεία ανάπτυξη δικτύων ινών και 5G αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια, ως καθοριστικός πυλώνας ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας και κινητήριος μοχλός ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την EIB, αλλά και να συγχαρώ τόσο την EIB όσο και την Epic για την από κοινού ανάληψη αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας ολόκληρη την Κύπρο. Η μακροχρόνια δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο έχει συμβάλει καταλυτικά και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση μίας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου περιβάλλοντος που να επιταχύνει μια επιτυχημένη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου.

Χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ολόκληρη την Κύπρο, τόσο σε πόλεις όσο και σε αγροτικά χωριά, θα επωφεληθούν από πιο γρήγορες ταχύτητες Διαδικτύου και από την πρόσβαση στις οπτικές ίνες της Epic στα οικιακά δίκτυα.

«Βλέπουμε την εταιρεία μας ως καταλύτη για την αλλαγή και την ανάπτυξη. Η τεχνολογία FTTH που αναπτύσσουμε πρόκειται να αναδιαμορφώσει ριζικά την ψηφιακή εμπειρία των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία και παραγωγικότητα. Φιλοδοξία μας είναι να εισαγάγουμε και να οδηγήσουμε την Κύπρο στην εποχή του gigabit παρέχοντας ασύγκριτες ταχύτητες συνδεσιμότητας οπτικών ινών σε πραγματικά προσιτές τιμές, προκειμένου να επισπεύσουμε την υιοθέτηση της τεχνολογίας και να ικανοποιήσουμε τις σημερινές και μελλοντικές ψηφιακές ανάγκες των πελατών μας στη σύγχρονη εποχή. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, ύψους 19 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην Epic να επιταχύνει την επέκταση του δικτύου και να μετασχηματίσει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κύπρο» δήλωσε ο Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Ltd.

Η νέα επένδυση που υποστηρίζεται από την ΕΤΕπ θα επιτρέψει στους πελάτες της Epic να αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες Gigabit.

«Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των ευρυζωνικών ταχυτήτων είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και την κοινωνική ζωή. Σε όλη την Ευρώπη, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω του COVID-19, η εργασία από το σπίτι και τα lockdowns έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επενδύσεων σε δίκτυα και αξιοποίησης της ψηφιακής καινοτομίας. Η πρώτη υποστήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στην Epic θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα είναι καλύτερα συνδεδεμένη τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Martin Peronnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Monaco Telecom, μητρικής εταιρείας της Epic Ltd.

Η νέα επένδυση θα συμβάλει, επίσης, στη βελτίωση της εξαιρετικά γρήγορης ευρυζωνικής πρόσβασης, η οποία επί του παρόντος υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ.

Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Κύπρο και μείωση των εκπομπών άνθρακα

Πέρυσι, η υποστήριξη της ΕΤΕπ για την ενεργειακή μετάβαση στην Κύπρο περιελάμβανε στήριξη ύψους 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και 76 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της Πολιτικής Ενεργειακού Δανεισμού που συμφωνήθηκε το 2019, η ΕΤΕπ υποστήριξε μια σειρά από έργα φυσικού αερίου που βρίσκονται ήδη υπό αξιολόγηση, προτού στραφεί στον δανεισμό μόνο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα τέλη του 2021. Η ΕΤΕπ προσβλέπει σε συνεργασία με εταίρους ενεργειακών έργων για τη στήριξη μελλοντικών επενδύσεων καθαρής ενέργειας στην Κύπρο», πρόσθεσε η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνη για τις δανειοδοτικές πράξεις στην Κύπρο.

Ο νέος τερματικός σταθμός ΥΦΑ θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντικαταστήσει τη χρήση βαρέος μαζούτ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, να μειώσει τις τιμές στην ενέργεια και, επίσης, να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τουλάχιστον 30%.

O νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 160 MW στο Βασιλικό θα είναι ο πιο αποδοτικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και θα επιτρέψει την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλες μορφές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα παράσχει ευελιξία ώστε να επιτρέψει, στο μέλλον, μεγαλύτερη χρήση διαλείπουσας αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο.

Ο νέος σταθμός παραγωγής ενέργειας Βασιλικού αναμένεται να παράγει απόλυτες εκπομπές άνθρακα 380 gCO2/kWh, σύμφωνα με το πρότυπο απόδοσης παραγωγής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων των 550 gCO2 / kWh που ίσχυε όταν εγκρίθηκε το έργο.

Από τότε που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τα δύο ενεργειακά έργα που υπογράφηκαν το 2020, η ΕΤΕπ εισήγαγε μια νέα Πολιτική Ενεργειακού Δανεισμού η οποία θα τερματίσει κάθε χρηματοδότηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έως τα τέλη του 2021.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση