ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ετοιμάζει νέο «κόλπο γκρόσο» η Ελληνική

Θα μειώσει τα ΜΕΔ της στο μισό εντός του 2019 με πώληση μεγάλου πακέτου, ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Για δεύτερο «κόλπο γκρόσο» ετοιμάζεται η Ελληνική Τράπεζα, μετά την εξαγορά του καλού μέρους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας το 2018. Μάλιστα, η απορρόφηση του υγιούς Συνεργατισμού επετεύχθη ομαλώς και δίχως πολλές αναταραχές. Μελανά σημεία μόνο η κρίσιμη εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου που έπρεπε να εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων τις κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που κληρονόμησε και μεμονωμένες διαμαρτυρίες για το κλείσιμο μερικών Συνεργατικών σε απομακρυσμένες περιοχές. Εντός του 2019 αναμένεται πώληση μεγάλου πακέτου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων το οποίο θα δώσει τη λύση που αναζητεί για το πρόβλημα των κόκκινών της δανείων. Όπως πληροφορείται η «Κ», η Ελληνική θα πωλήσει πέραν του μισού της χαρτοφυλακίου ΜΕΔ σε επενδυτικό Ταμείο εντός του καινούργιου χρόνου, ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από δάνεια ύψους 2,11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άρα προσβλέπει να κυμαίνεται για δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ κατά προσέγγιση. Τα ΜΕΔ της Ελληνικής από 52% που ήταν πριν από τη συναλλαγή με τη ΣΚΤ. Με την απορρόφηση των καλών στοιχείων της ΣΚΤ, τα ΜΕΔ της τράπεζας προσεγγίζουν πλέον το 25%, με το ακριβές ποσοστό να ανακοινώνεται στα επόμενα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας. Όταν η Ελληνική συζητούσε με τα επενδυτικά ταμεία που την είχαν προσεγγίσει για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου που χρειαζόταν για να απορροφήσει την «καλή» ΣΚΤ, όπως είναι λογικό, είχε συζητηθεί και το επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας για την επόμενη τριετία – πενταετία. Από εκεί προκύπτει η πληροφόρηση για πώληση του μισού και πλέον χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων της Τράπεζας εντός του 2019. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Ιωάννης Μάτσης είχε αρκεστεί στη δήλωση πως η τράπεζα έχει σχεδιασμό για πώληση δανείων. Ωστόσο, δεν είχε ορίσει ποσό, αλλά ούτε και το χρονικό διάστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική επιχειρεί να πωλήσει δάνεια, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 είχε προβεί στην πώληση δανείων ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ στην B2Kapital Cyprus Ltd. Η συμφωνία πώλησης αφορούσε εξασφαλισμένα και μη εξασφαλισμένα δάνεια κυρίως μη λιανικής τραπεζικής, προς τη νορβηγικών συμφερόντων B2Kapital Cyprus και 100% θυγατρική της B2HoldingASΑ. Το χαρτοφυλάκιο διέθετε πέρα των 1.000 δανειοληπτών και περίπου 2 χιλιάδες δάνεια.

Οι υποψήφιοι

Αν και πολύ νωρίς για να γράψει η «Κ» οποιοδήποτε όνομα Επενδυτικού Ταμείου – αγοραστή του πακέτου, τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι τα επενδυτικά Ταμεία τα οποία δραστηριοποιούνται στις μεσογειακές τις χώρες είναι συγκεκριμένα. Τα πέντε εξ αυτών που ενδεχομένως προσεγγίσουν την Ελληνική για τα κόκκινα δάνεια θα είναι τα ίδια που την προσέγγισαν και πριν από λίγους μήνες για να τη στηρίξουν ώστε να απορροφήσει τον Συνεργατισμό. Ονομάτισαν τα εξής: Atlas Merchant Capital, J.C. Flowers, Pimco, Lone Star, Apollo Global Management, ενώ στον χάρτη της εξαγοράς μπορεί να προστεθούν και άλλα Ταμεία που έχουν ενδιαφερθεί ήδη για ΜΕΔ ελληνικών τραπεζών, όπως το βρετανικό Intrum, το γερμανικό EOS και το σουηδικό Hoist. Μεγάλες πιθανότητες, ωστόσο, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής κατά τις ίδιες πηγές έχουν οι δύο εταιρείες που ήδη συνεργάστηκε η Ελληνική, η τσεχική APS, η οποία διαχειρίζεται τα δάνειά της και η νορβηγική B2 Holding στην οποία πώλησε τα 145 εκατ. ευρώ δανείων.

Θα αποκομίσει τα οφέλη

Η Ελληνική ήταν ένας από εκείνους που υπεραμύνθηκε της βελτίωσης του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Κύπρο. Τους καρπούς του νομοσχεδίου που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αρχές Ιουλίου έχει απολαύσει μέχρι στιγμής μόνο η Τράπεζα Κύπρου, αφού πώλησε στο τέλος του καλοκαιριού δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ ήταν ΜΕΔ.

Η Ελληνική τον Σεπτέμβριο του 2018 ολοκλήρωσε τη συναλλαγή των καλών στοιχείων της ΣΚΤ. Σύμφωνα με την ίδια, η απόκτηση αναμένεται να επιταχύνει τη στρατηγική της τράπεζας για ανάπτυξη και ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σε όλη την Κύπρο με μια διευρυμένη και διαφοροποιημένη πελατειακή βάση. Το υφιστάμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής εστιάζεται σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και με την επέκταση που έγινε, η πελατειακή βάση της Ελληνικής Τράπεζας θα ξεπέρασε τους 550.000 πελάτες. Το μερίδιο αγοράς καταθέσεων αυξήθηκε από 12% σε 31%, ενώ το μερίδιο αγοράς δανείων σε πολλαπλασιάστηκε από 7% σε 22%. Όσο αφορά το δίκτυο καταστημάτων, η τράπεζα θα προχωρήσει στο κλείσιμο 100 περίπου καταστημάτων μέσα στον επόμενο ένα χρόνο. Πρόκειται για καταστήματα τα οποία ήταν στο πλάνο της ΣΚΤ για να κλείσουν, με τα 43 από αυτά τα καταστήματα (28 μερικής χρήσης και 15 πλήρους χρήσης) να έχουν κλείσει ήδη. Τέλος, όσον αφορά το προσωπικό, η Ελληνική Τράπεζα απορρόφησε 1.100 άτομα πρώην υπαλλήλους της ΣΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X