ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurostat: Αύξηση τιμής αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος στην Κύπρο

Η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στις τιμές του χοιρινού, βοδινού και μοσχαρίσιου. Αντιθέτως, τα πουλερικά κατέγραψαν σημαντική μείωση.

ΚΥΠΕ

Αύξηση 1,8% σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2023 η τιμή του κρέατος στην Κύπρο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ η τιμή του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος αυξήθηκε κατά 11,7%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια περίοδο, η τιμή του κρέατος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 3,3% σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του κρέατος στην Κύπρο καταγράφηκε στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας (+11,7%), ενώ μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στις τιμές του χοιρινού (+4,1%), του βοδινού και μοσχαρίσιου (+2,5%). Αντιθέτως, τα πουλερικά κατέγραψαν σημαντική μείωση (-5,7%).

Μάλιστα η αύξηση της τιμής του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος στην Κύπρο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ μετά την Κροατία (+14,9%). Η μείωση στις τιμές των πουλερικών ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στην ΕΕ μετά την Τσεχία (-16,5%), την Πολωνία (-8,1%) και την Ουγγαρία (-6,7%).

Σε επίπεδο ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο χοιρινό κρέας (+5,7%), ενώ ακολουθούσαν το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας (+4,5%) και το βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας (+3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, κατέγραψαν μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2024, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση των τιμών του κρέατος, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+8,2%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+7,7%) και την Κροατία (+7,1%).

Αντίθετα, τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση των τιμών του κρέατος: Τσεχία (-5,1%), Φινλανδία (-2,2%) και Δανία (-0,6%).

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού για το κρέας στην ΕΕ ήταν οι υψηλότεροι μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3% υψηλότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ετήσια αύξηση των τιμών του βοδινού, του μοσχαρίσιου, του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος παρέμεινε κάτω από 15% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η τιμή των πουλερικών (+24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού κρέατος (+18,8% τον Φεβρουάριο του 2023) κατέγραψε υψηλότερες διακυμάνσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση