ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εύνοια Βρυξελλών σε ευρωπαϊκές συνεργασίες αντί εισαγωγών

Τα μέτρα της ΕΕ αποσκοπούν στην ποικιλία προέλευσης των απαραίτητων προμηθειών και στην ευρύτερη δυνατή συνεργασία με πολλές εταιρίες

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την Τετάρτη σχέδιο περιορισμού της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κινεζικές και άλλες εισαγωγές σε τομείς όπως οι πρώτες ύλες, τα συστατικά φαρμακευτικών σκευασμάτων, που αυξήθηκαν εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Έτσι οι Βρυξέλλες ευνοούν τη συνεργασία Ευρωπαϊκών εταιριών και με κρατική χρηματοδότηση, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και ελληνικές εταιρίες.

Η Κομισιόν υπογράμμισε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ στην Κίνα για περίπου τα μισά από τα 137 προϊόντα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και ψηφιακών στόχων της Ένωσης.

Η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ έκανε λόγο για μια ανανεωμένη Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ, που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει και την έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε προβλήματα στη διανομή και διάθεση των προϊόντων και των πρώτων υλών, περιλαμβανομένων μπαταριών, υδρογόνου, καθώς και τεχνολογιών αιχμής.
Τα μέτρα της ΕΕ αποσκοπούν στην ποικιλία προέλευσης των απαραίτητων προμηθειών και στην ευρύτερη δυνατή συνεργασία με πολλές εταιρίες.

Για να περιορίσει αυτή την εξάρτηση από τρίτες χώρες, η Επιτροπή ευνοεί τη συνεργασία των χωρών-μελών της ΕΕ και των εταιριών τους. Προτείνεται η επιλογή κάποιων Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) σε τομείς όπως το υπολογιστικό νέφος, το υδρογόνο, η βιομηχανία χαμηλού άνθρακα και η φαρμακοβιομηχανία, με συνεργασία ευρωπαϊκών εταιριών και κρατική χρηματοδότηση, χωρίς τα συνήθη εμπόδια των αρχών ανταγωνισμού.

Πηγή: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση