ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο επεξεργάζεται η Ε.Ε.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μετά τις 24 Απριλίου, για να μην επηρεαστούν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές από μια ενδεχόμενη νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας

Kathimerini.gr

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως σημειώνει σε άρθρο της η επικεφαλής του γραφείου των New York Times στις Βρυξέλλες Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ.

Επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, η ίδια υποστηρίζει πως η ΕΕ κινείται τώρα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός σχεδίου που θα μπλοκάρει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, με την υποσημείωση ωστόσο ότι αυτή η απαγόρευση θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν χώρες όπως η Γερμανία να βρουν εν τω μεταξύ εναλλακτικούς προμηθευτές.

Η σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τις 24 Απριλίου και τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών για να μην επηρεαστεί η γαλλική προεκλογική εκστρατεία από μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στις τιμές της ενέργειας, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα των New York Times.

Σημειωτέων πως μια τέτοια νέα αύξηση εκτιμάται πως θα αποτελούσε προεκλογικό δώρο για την Μαρίν Λεπέν σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ήδη προχωρήσει σε πέντε γύρους ολοένα πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα, δέχεται πιέσεις από τους Συμμάχους (βλ. ΗΠΑ) προκειμένου να σταματήσει να στέλνει λεφτά στο Κρεμλίνο μέσα από τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση