ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Fitch: Κύριος αντίκτυπος του κορωνοϊού στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας

Στην πρόσφατη αξιολόγηση της Τουρκίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε την κατηγορία BB-/ Σταθερή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο κύριος αντίκτυπος του κορωνοϊού στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας είναι μέσω των κινδύνων χρηματοδότησης από το εξωτερικό, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Σε νέα έκθεση του για την Τουρκία με τίτλο «Οι εξωτερικές πιέσεις παραμένουν οι βασικές πιστωτικές αδυναμίες της Τουρκίας», ο Fitch Ratings αναφέρει ότι η μετακύληση του εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα παραμένει ανθεκτική, παρά την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών από την πανδημία, αλλά η μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος (FX) από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, όπως υπογραμμίζει, αύξησε την ήδη αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά επιτόκια ενίσχυσαν τον κίνδυνο για περαιτέρω εξωτερικές πιέσεις.

Ο Fitch αναφέρει ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση της Τουρκίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε την κατηγορία BB-/ Σταθερή, γεγονός που αντανακλούσε τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και υψηλές απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης.

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει σταθεροποίηση του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας το δεύτερο μισό του 2020, αλλά τονίζει την ύπαρξη «σημαντικών αρνητικών κινδύνων».

«Δεδομένου του χαμηλού επιπέδου των αποθεματικών, δεν αναμένουμε περαιτέρω μεγάλες καθαρές παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος από την τουρκική κεντρική τράπεζα», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος του.

Ωστόσο, ο Fitch εξακολουθεί να βλέπει τον κίνδυνο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων τα οποία θα συμβάλουν στην ανανέωση της εξωτερικής πίεσης, παρόλο που η επιτροπή νομισματικής πολιτικής διατήρησε τα τουρκικά επιτόκια στο 8,25% την περασμένη εβδομάδα.

«Αναμένουμε συνέχεια σε ευρεία κλίμακα της πολιτικής σε σχέση με την διαχείριση των πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών. Εάν οι εξωτερικές πιέσεις γίνουν πολύ πιο έντονες, η ανταπόκριση της πολιτικής αυτής θα γίνει πιο αβέβαιη», τονίζει ο Fitch.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση