ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φλερτάρει σοβαρά με καμπάνα για ΦΠΑ 5% σε πρώτες κατοικίες η Κύπρος

Τελεσίδικη προειδοποίηση της Κομισιόν για ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα που έχει ανοίξει από το 2020

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Φλερτάρει με σοβαρή καμπάνα η Κύπρος για το θέμα του ΦΠΑ 5% που μπορούν να εκμεταλλευθούν όσοι αγοράζουν, ή ανεγείρουν πρώτη κατοικία στο νησί.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός σημείωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην παρθενική του παρουσία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πως, η Κύπρος έχει ξεπεράσει την περίοδο που δόθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή για να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα, άρα και επιβεβαίωσε ότι αν δεν ρυθμιστεί η Κύπρος έχει κίνδυνο για κυρώσεις.

Σε ερώτημα αναφορικά με προειδοποιήσεις που υπήρξαν από την Κομισιόν, ή αν υπήρξαν νέες αυτό το διάστημα, ο νέος ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι η τελευταία προειδοποίηση ήταν εντός Δεκεμβρίου και δεν υπήρξε νέα. Ο κ. Κεραυνός όπως είπε, έχει δώσει εντολή να δοθεί προτεραιότητα για ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών εντός Δεκεμβρίου 2022 και έλεγε να ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η νομοθεσία που θα ισχύει το ΦΠΑ 5% σε οικίες έως και 170 τ.μ. και σε διαμερίσματα έως 90 τ.μ. στη βάση της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε "ταβάνι" στα τετραγωνικά μέτρα που χτίζει ο καταναλωτής και ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ.

Η Κομισιόν θέλει με το σχετικό νομοσχέδιο το χαμηλό ΦΠΑ του 5% να εφαρμόζεται για οικίες έως 220 τ.μ. και το 5 % να εφαρμόζεται στα πρώτα 170 τ.μ. Για τα υπόλοιπα τ.μ. μέχρι και τα 220, θα εφαρμόζεται ΦΠΑ της τάξης του 19%. Την ίδια ώρα, για να είναι δικαιούχος του μέτρου θα πρέπει η οικία να μην είναι άνω των 350 χιλιάδων ευρώ. Εάν ξεπερνά δηλαδή η πρώτη κατοικία είτε τις 350 χιλιάδες ευρώ, είτε τα 220 τ.μ., δεν θα είναι δικαιούχος ο καταναλωτής να επωφελείται από το μέτρο.

Όσον αφορά στα διαμερίσματα, ΦΠΑ 5% θα δικαιούται ένας καταναλωτής που είναι πρώτης κατοικίας έως 110 τ.μ. Τα πρώτα 90 τ.μ. θα έχουν 5% και τα υπόλοιπα 19%. Όπως και με τα παραπάνω που ισχύουν για τις οικίες, θα υπάρχει όριο 200 χιλιάδων ευρώ για αξία και αν ξεπερνά τα 110 τ.μ. δεν θα δικαιούται του μέτρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση