ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν την Άγκυρα για τις σχέσεις της με τη Μόσχα

Η πίεση στην Τουρκία έρχεται καθώς οι δυτικές πρωτεύουσες στρέφονται προς την αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων αντί για την επιβολή νέων μέτρων

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή εντείνουν την πίεση στην Τουρκία για να πατάξει την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων, εν μέσω ανησυχιών ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι μια πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Πέμπτη.

Οι ΗΠΑ εστιάζουν στις τουρκικές τράπεζες που έχουν ενσωματωθεί στο Mir (το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας), όπως δήλωσαν στους FT δύο δυτικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια, καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια αντιπροσωπεία για να εκφράσει τις ανησυχίες της απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους.

Η πίεση στην Τουρκία έρχεται καθώς οι δυτικές πρωτεύουσες στρέφονται προς την αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων αντί για την επιβολή νέων μέτρων. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απέτυχαν να βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας όσο ήλπιζαν. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των κενών στα τρέχοντα μέτρα θα συμπιέσει σιγά-σιγά τις οικονομικές γραμμές του Κρεμλίνου.

«Θα μας δείτε να επικεντρωνόμαστε στη φοροδιαφυγή του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος. «Θα στείλουμε ένα μήνυμα πολύ ξεκάθαρα ότι, για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών δεν πρέπει να διασυνδέονται με το δίκτυο πληρωμών Mir επειδή, ξέρετε, αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους αποφυγής κυρώσεων».

«Πρέπει να κλείσουμε τα παραθυράκια», σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο, που συμμετείχε στις συνομιλίες αυτού του μήνα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την επιβολή των κυρώσεων, αναφέροντας την Τουρκία ως τον κύριο στόχο.

Η άρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσυπογράψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πρόσφατη δέσμευση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα έχουν ανησυχήσει τους δυτικούς συμμάχους του. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος θα συναντήσει τον κ. Πούτιν την Παρασκευή, είπε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «σοβαρή πρόοδος» όσον αφορά την επέκταση του Mir στην Τουρκία.

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakifbank, η Ziraat Bank, η Ish Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως εγχώρια εναλλακτική λύση έναντι της Visa και της Mastercard.

Δύο από αυτές – η DenizBank που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κρατικά ελεγχόμενη Halkbank, διαβόητη για τον ρόλο της σε σχέδιο αποφυγής κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που χρονολογείται από το 2010 – εντάχθηκαν στο Mir αφότου ο κ. Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή τον Φεβρουάριο.

Η Ish (İş) Bank είπε ότι η πολιτική της απαιτεί «αυστηρή συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε στενά τις κυρώσεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές με κάρτα MIR σύμφωνα με αυτήν την πολιτική».

Η DenizBank δήλωσε: «Δεν εκτελούμε συναλλαγές με τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία». Η Halkbank, η Vakifbank και η Ziraat Bank δεν απάντησαν σε αιτήματα των FT για σχολιασμό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι ενώ η Άγκυρα είχε μια μακροχρόνια πολιτική εφαρμογής μόνο κυρώσεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, «είμαστε επίσης εξίσου σταθεροί στην πολιτική μας να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να γίνει κανάλι αποφυγής κυρώσεων».

Ενίσχυση επιβολής κυρώσεων

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της επιβολής, η Μέιρεντ Μαγκίνες, Επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, σκοπεύει να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε: «Η Επίτροπος Μαγκίνες επισκέφθηκε πρόσφατα μια σειρά από χώρες για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εφαρμογή των κυρώσεων ειδικότερα, δεδομένης της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ο Γουόλι Αντεγέμο, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έγραψε σε τουρκικές επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα προειδοποιώντας τους για «τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τη χώρα σας για να αποφύγει τις κυρώσεις» και τους κινδύνους «διεξαγωγής συναλλαγών με κυρώσεις με ρωσικές οντότητες».

Οι δυτικές κυρώσεις, που εφαρμόστηκαν σε κύματα μέτρων τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, επιδίωξαν να αποκόψουν τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και άμυνας, καθώς και εκατοντάδες ανώτερους αξιωματούχους και πλουσιότερους επιχειρηματίες από την παγκόσμια αγορά.

Ως μέρος της ευρύτερης καταστολής της φοροδιαφυγής κυρώσεων, οι δυτικές προσπάθειες θα στοχεύσουν άτομα που χειρίζονται πληρωμές για λογαριασμό Ρώσων καθώς και επιχειρήσεις που έχουν βοηθήσει στη δημιουργία παράλληλων δικτύων πληρωμών για τη Μόσχα, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν επίσης σε οντότητες που βοηθούν τη Μόσχα στην επεξεργασία των ρωσικών εσόδων από εξαγωγές ή στη διευκόλυνση των εισαγωγών βιομηχανικών ή αμυντικών προϊόντων που απαγορεύονται βάσει των κυρώσεων της Δύσης, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι.

Άλλα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν τη στόχευση περισσότερων ατόμων που εμπλέκονται στις βιομηχανίες λογισμικού, ηλεκτρονικού εμπορίου και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση