ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φθηνότερο ρεύμα τον Σεπτέμβριο - Πόσα θα πληρώσετε

Το αντίκτυπο της επιδότησης και του ΦΠΑ στον λογαριασμό των νοικοκυριών

Το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κάθε νοικοκυριού, ιδιαίτερα με τον καλπασμό του πληθωρισμού αλλά και την αύξηση της τιμής των καυσίμων να λειτουργούν επιβαρυντικά καθιστώντας το ένα μεγάλο «βραχνά». Παρά ταύτα ενθαρρυντικά φαίνεται να είναι τα πράγματα σε ότι αφορά τον Σεπτέμβριο αφού η τιμολόγηση των λογαριασμών αναμένεται μειωμένη.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως ένα μέτρο ελάφρυνσης των νοικοκυριών -και όχι μόνο- οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι φθηνότεροι, με τη διαφορά να έγκειται στον τρόπο που υπολογίζεται η έκπτωση (επιδότηση). Αρμόδια για να μας επεξηγήσει το νέο τρόπο υπολογισμού του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, κυρία Χριστίνα Παπαδοπούλου μιλώντας στην «Καθημερινή» ανέλυσε τις διαφορές της νέας φόρμουλας και το αντίκτυπο που θα έχει σε κάθε νοικοκυριό.

Ξανά στο 19% το ΦΠΑ αλλά...

Αρχικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ ξεκαθάρισε πως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε για νοικοκυριά/οικιακούς χρήστες αποτελεί παρελθόν, όμως σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτεία και έλαβαν το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάρχει κρατική επιδότηση στο κόστος ενέργειας με τιμή εκκίνησης αυτή του Ιουνίου 2022. Η επιδότηση αυτή θα παραχωρείται κλιμακωτά στη βάση της κατανάλωσης ενώ πέραν των οικιακών πολιτών -όπως ίσχυε με το μειωμένο ΦΠΑ- θα επωφελούνται μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, μικροί βιομήχανοι και υδραντλίες. Μάλιστα το ύψος της επιδότησης θα υπερκαλύψει και την επαναφορά του ΦΠΑ στο 19% (ήταν 5% για ευάλωτες ομάδες και 9% για οικιακούς χρήστες).

Πόσα θα πληρώσω τον επόμενο μήνα;

Υπολογίζοντας λοιπόν τη μέση κατανάλωση στις 800 περίπου κιλοβατώρες, θα υπάρχει επιδότηση στο 85% για τις πρώτες 400 (επί της αύξησης στην τιμή του καυσίμου), από τις 401 μέχρι τις 600 στο 75% ενώ από τις 601 μέχρι και τις 800 στο 50%. Μεταφράζοντας λοιπόν την επιδότηση σε πραγματικούς αριθμούς η «έκπτωση» που θα αποτυπωθεί στον λογαριασμό του ρεύματος που θα φτάσει στο γραμματοκιβώτιο ενός οικιακού χρήστη θα αγγίζει το 14%, τάδε έφη ποσό γύρω στα 68€. Ένα νοικοκυριό λοιπόν που κατανάλωσε 800 κιλοβατώρες και πλήρωσε 293€ την προηγούμενη διμηνία, τώρα θα πληρώσει 250€. Ουσιαστικά από τα 68€ που αναφέρθηκαν ως παράδειγμα από την ΑΗΚ δηλαδή, τα 25€ θα χρησιμοποιηθούν για να υπερκαλυφθεί η επαναφορά του ΦΠΑ και τα άλλα 43€ θα είναι η πραγματική μείωση.

Τι ισχύει για τις ευάλωτες ομάδες

Σε ότι αφορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το αντίστοιχο νοικοκυριό που πλήρωσε 230€ περίπου την προηγούμενη διμηνία για την ίδια κατανάλωση (με το ΦΠΑ να βρίσκεται στο 5%) πλέον θα πλήρωνε 250€, όμως με την επιδότηση να υπερκαλύπτει το 100% της αύξησης (αποκλειστικά για ευάλωτους χρήστες) η μείωση αγγίζει το 20% με τον λογαριασμό να ανέρχεται στα 200€. Καταληκτικά και σε ερώτηση μας για το γιατί η επιδότηση έχει ουσιαστικά «πλαφόν» τις 800 κιλοβατώρες η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ ανέφερε πως είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να μετακυλιστεί και το αίσθημα ευθύνης σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στον χρήστη με την ενεργειακή κρίση να απλώνει τα πλοκάμια της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση