ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: Για 2,5 μήνες επαρκεί το φυσικό αέριό της

Η Γερμανία γεμίζει τους ταμιευτήρες της με φυσικό αέριο ταχύτερα από τις άλλες χώρες, αλλά τον χειμώνα θα δυσκολευτεί πολύ να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες

BLOOMBERG

Η Γερμανία γεμίζει τους ταμιευτήρες της με φυσικό αέριο ταχύτερα από τις άλλες χώρες, αλλά τον χειμώνα θα δυσκολευτεί πολύ να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή τα αποθέματά της βρίσκονται στο 77%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 75%, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και επισπεύδει το χρονοδιάγραμμά της. Ακόμη, όμως, και αν επιτύχει τον στόχο της και γεμίσει τους ταμιευτήρες φυσικού αερίου σε ποσοστό 95% μέχρι τον Νοέμβριο, τα αποθέματά της θα επαρκούν για να καλύψει τη ζήτηση μόλις 2,5 μηνών στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή του καυσίμου. Αυτή είναι η εκτίμηση του Κλάους Μίλερ, προέδρου της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας. Μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Μίλερ τόνισε πως η Γερμανία κινείται τώρα λίγο πιο γρήγορα από όσο κινούνταν στο παρελθόν «σε ό,τι αφορά την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων με αέριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε». Δεν έκρυψε, άλλωστε, τις επιφυλάξεις του για το πόσο μπορεί να επιτύχει η Γερμανία τον στόχο για την πλήρωση των ταμιευτήρων της, καθώς τόνισε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι όλες οι εγκαταστάσεις στη Γερμανία θα είναι κατά 95% γεμάτες τον Νοέμβριο, «ακόμη κι αν είναι καλές οι συνθήκες σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση» και κατέληξε ότι «στην καλύτερη περίπτωση θα επιτύχουν τον στόχο τα τρία τέταρτα των αποθηκευτικών χώρων».

Στην περίπτωση διακοπής των ροών από Ρωσία, ακόμη κι αν γεμίσει τους ταμιευτήρες της κατά 95%.

Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, πασχίζει να χτίσει τα αποθέματά της για τον χειμώνα, καθώς η Μόσχα έχει μειώσει δραστικά τις ροές του καυσίμου στον βασικό αγωγό Nord Stream 1 επιδεινώνοντας, έτσι, τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από πολίτες και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση, ενώ έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να επιβληθεί δελτίο στα καύσιμα και εντός της εβδομάδας επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου. Στο μεταξύ η ρυθμιστική αρχή εξετάζει με ποιον ακριβώς τρόπο θα θέσει σε προτεραιότητα την παροχή αερίου σε ορισμένες βιομηχανίες της χώρας που θεωρούνται ουσιώδεις για την οικονομία. Χρησιμοποιεί, άλλωστε, ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με προτάσεις για διαφορετικά σενάρια που θα είναι έτοιμα τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη επανήλθαν σε ανοδική πορεία μετά το σύντομο διάλειμμα υποχώρησης που είχαν σημειώσει χθες το πρωί. Τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, που αποτελούν την τιμή αναφοράς για όλη την Ευρώπη, σημείωσαν άνοδο 3,9% στα 234,91 ευρώ η μεγαβατώρα, αντιστρέφοντας την πτώση 2,6% που είχαν σημειώσει νωρίτερα. Τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Βρετανία σημείωσαν επίσης άνοδο 4,3%. Στη Γερμανία τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το επόμενο έτος σημείωσαν άνοδο 0,9% στα 512 ευρώ η μεγαβατώρα και παραμένουν σε επίπεδα πενταπλάσια σε σύγκριση με εκείνα την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση