ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:33
 

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

O Economist την κατατάσσει στην 34η θέση ανάμεσα σε 167 χώρες – Ανέβηκε μία θέση από την έρευνα του 2018

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τρεις από πέντε τομείς «ρίχνουν» την Κύπρο στην 34η θέση ως δημοκρατική χώρα, ανάμεσα σε 167 χώρες. Συγκεκριμένα, η Κύπρος φαίνεται να «πάσχει» στους τομείς της λειτουργίας της κυβέρνησης, στην πολιτική συμμετοχή και στη δημοκρατική πολιτική κουλτούρα, κάτι που την καθιστά στις χώρες που δεν έχει «πλήρη δημοκρατία», αλλά στις «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Οι πέντε τομείς που εξετάζει ο Economist είναι η εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες.

Το θετικό που καταγράφεται είναι πως η Κύπρος ανέβηκε κατά μία θέση από την αντίστοιχη έρευνα του 2018, που είχε λάβει την 35η. Έστω και θεωρητικά, διότι για το 2019 κατέγραψε ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις όπως αυτές του 2018. Ενδεχομένως άλλη χώρα να «έπεσε» και η Κύπρος να «ανέβηκε» στην 34η θέση.

Βάσει της έρευνας για το 2019, η χειρότερη βαθμολογία που η Κύπρος η λαμβάνει αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης. Εκεί παίρνει 6,43 μονάδες με άριστα το 10. Χαμηλή είναι επίσης η βαθμολογία που λαμβάνει στους τομείς της πολιτικής συμμετοχής (6,67 μονάδες με άριστα το 10), αλλά και στη δημοκρατική πολιτική κουλτούρα (6,88 μονάδες με άριστα το 10). Καλές βαθμολογίες λαμβάνει εντούτοις στον τομέα της εκλογικής διαδικασίας και στον τομέα του πλουραλισμού (9,17 με άριστα το 10), αλλά και στις πολιτικές ελευθερίες (8,82 με άριστα το 10).

Οι άλλες δημοκρατίες

Στην 35η θέση βρίσκεται η Ιταλία, στην 36η από κοινού η Σλοβενία και η Λιθουανία, στην 38 η Λετονία, στην 39η η Ελλάδα και στην 40η η Νότιος Αφρική.

Σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι εξής χώρες: Στην 33η θέση βρίσκεται το Βέλγιο, στην 32η η Τσεχία, στην 31η η Ταιβάν και στην 30ή το Πράσινο Ακρωτήρι.

Οι 10 πιο δημοκρατικές χώρες είναι με φθίνουσα σειρά οι εξής: Νορβηγία, Ισλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ελβετία.

ΣΧΟΛΙΑ

Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και αντιπολιτευτικό πρόεδρο τον Άντρο Κυπριανού?

Ξέχασα τον Αβέρωφ! Σόρρυ!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X