ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων

Η ΕΚΤ υιοθέτησε πλήρως την προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων θα καθορίζονται από την αξιολόγηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων

Kathimerini.gr

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προαναγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίαση τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέα αύξηση 50 μ.β. στα βασικά επιτόκια την Πέμπτη, παρά τις πρόσφατες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποδηλώντας την αποφασιστικότητά της για τη διασφάλιση της έγκαιρης επαναφοράς του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, βασίστηκε στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ, παράλληλα, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη θεωρείται ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, και σε κάθε περίπτωση, η «εργαλειοθήκη» της τράπεζας είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εάν χρειαστεί.

Αναφορικά με τις ενδείξεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της (forward guidance), δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές, η ΕΚΤ υιοθέτησε πλήρως την προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων θα καθορίζονται από την αξιολόγηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων (data-dependent approach), σε αντίθεση με την πρόθεση που είχε διατυπώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις για σημαντική περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Παρά τη νέα αύξηση των 50 μ.β. στα επιτόκια, ο σχετικά ήπιος τόνος της ανακοίνωσης της ΕΚΤ και των δηλώσεων της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, που ενίσχυσε την εκτίμηση ότι ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ενδεχομένως να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, συνέβαλε στη σχετική σταθεροποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, μετά την καταγραφή σοβαρών απωλειών τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο των εξελίξεων αναφορικά με την Credit Suisse και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVΒ) και της Signature Bank στις ΗΠΑ.

Στη σχετικά μικρή βελτίωση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η είδηση ότι 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, ως ένδειξη της «εμπιστοσύνης τους» στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, συμφώνησαν σε συνολική χορήγηση 30 δισ. δολαρίων σε καταθέσεις στη First Republic Bank, για την οποία υπήρχαν φημολογούμενες ανησυχίες πως θα ήταν ενδεχομένως η επόμενη τράπεζα που θα κατέρρεε.

Οι αγορές σταθερού εισοδήματος, ύστερα από έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες, ενισχύθηκαν σημαντικά σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος στο τέλος της εβδομάδας, επωφελούμενο από τη νέα αύξηση της ΕΚΤ.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση