ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς τα έβαλε με… τις αγελάδες

Ο συνιδρυτής της Microsoft επένδυσε σε μια start-up που έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου στη βιομηχανία του κρέατος

Kathimerini.gr

Oι δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου μάς έχουν συνηθίσει σε περίεργες επενδύσεις, εξάλλου συνήθως από την εμπειρία τους μπορούν να «προβλέψουν» αν θα βάλουν τα χρήματά τους σε κάτι επικερδές, όσο αλλοπρόσαλλο και αν ακούγεται. Τον κανόνα αυτό επιβεβαιώνει ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει σε μια start-up από την Αυστραλία που έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από… το ρέψιμο των αγελάδων.

Ως γνωστόν, ο συνιδρυτής της Microsoft συμμετέχει ένθερμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει μιλήσει στο παρελθόν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής κρέατος.

Oι αγελάδες, οι κατσίκες και τα ελάφια παράγουν μεθάνιο όταν τα στομάχια τους χωνεύουν σκληρές φυτικές ίνες (πχ. από το γρασίδι που τρώνε). Στη συνέχεια, τα ζώα εκλύουν το αέριο αυτό, συνήθως από το στόμα τους. Με τη σειρά του, το μεθάνιο είναι το πιο κοινό αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Μια τεχνολογική start-up από το Περθ της Αυστραλίας, η Rumin8, αναπτύσσει ένα συμπλήρωμα διατροφής για τα ζώα – το οποίο φτιάχνεται συνθετικά από κόκκινα φύκια – για να σταματήσει τη δημιουργία του αερίου. Σύμφωνα με έρευνες, όταν οι αγελάδες τρώνε φύκια, μειώνονται οι εκπομπές μεθανίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 12 εκατ. δολαρίων, με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να έρχονται από την Breakthrough Energy Venture που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς το 2015.

Η ίδια start-up έχει λάβει στο παρελθόν χρηματοδότηση και από το αφεντικό της Amazon, τον Τζεφ Μπέζος, όπως και τον συνιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την υποδοχή που λάβαμε από funds για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει πραγματική επιθυμία να χρηματοδοτηθούν λύσεις για τις εντερικές εκπομπές μεθανίου από ζώα», ανέφερε ο επικεφαλής της Rumin8, Ντέιβιντ Μεσίνα.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι πραγματικά απασχολεί τον κόσμο. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Νέα Ζηλανδία πρότεινε να φορολογηθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από ζώα. Το πρώτο στον κόσμο τέτοιου είδους νομοσχέδιο προτείνει οι αγρότες να αρχίσουν να πληρώνουν φόρο για τα… αέρια των ζώων τους από το 2025.

Το 2019, τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα «χτύπησαν» ρεκόρ, καθώς ήταν 2,5 φορές παραπάνω σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί το μεθάνιο είναι ένα πραγματικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου. Τα μεμονωμένα μόρια μεθανίου έχουν πιο ισχυρή επίδραση θέρμανσης στην ατμόσφαιρα από τα μεμονωμένα μόρια CO2.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση