ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί οι εκατομμυριούχοι Νορβηγοί μετακομίζουν στην Ελβετία

Τουλάχιστον 30 εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την επιβολή φόρου περιουσίας

Kathimerini.gr

Οσο καλό όνομα και να έχει η Νορβηγία για το προνοιακό της κράτος, αναφορικά με τη φορολογία της μάλλον δεν διαθέτει ανάλογη φήμη. Το τελευταίο δωδεκάμηνο περισσότεροι από 30 από τους πλουσιότερους Νορβηγούς έφυγαν από τη χώρα για να μετοικήσουν στην Ελβετία και σε άλλα κράτη με ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές. Οι δε διευθύνοντες σύμβουλοι των νορβηγικών επιχειρήσεων διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, αναφορικά με τη φορολόγηση περιουσιών από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Οσλο. Βάσει των επίσημων στοιχείων, τουλάχιστον 30 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι αντάλλαξαν τη ζωή στη Νορβηγία με εκείνη στην Ελβετία το 2022 λόγω χαμηλότερων συντελεστών. Ανάμεσα σε αυτούς τους «μετανάστες» συγκαταλέγεται ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Κίελ Ινγκε Ρόκε. Αλλοι ομόλογοί του έχουν μετακινηθεί στην Κύπρο, στην Ιταλία και στον Καναδά.

Η έξοδος του 2022 είναι μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 13 χρόνια μαζί.

Το παράδειγμά τους είναι πιθανόν να ακολουθήσουν ακόμα περισσότεροι από τους έχοντες Νορβηγούς, διότι ανησυχούν για τις φορολογικές αλλαγές, οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αυτά αναφέρουν αφενός οι εύποροι της χώρας, αφετέρου οι φορολογικοί σύμβουλοί τους. Ανάμεσα στους πρώτους και ο Φρέντρικ Χάγκα, ο 31χρονος συνιδρυτής της επιχείρησης δεδομένων κρυπτογραφημένων νομισμάτων Dune αξίας 1 δισ. δολαρίων, ο οποίος σήμερα Σάββατο θα δηλώσει επίσημα τη μετάβασή του από τη Νορβηγία στο Τζουγκ στην Ελβετία. «Επρεπε να επιλέξω: διατηρώ τη βάση μου στη Νορβηγία ή θέλω να πετύχει αυτή η εταιρεία; Δεν είναι το γεγονός πως δεν θέλεις να πληρώσεις φόρους. Πρόκειται για καταβολή φόρων επί χρημάτων που δεν έχω», είπε στους Financial Times. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται ο φόρος περιουσίας, ο οποίος επιβάλλεται σε όλες τις περιουσίες που υπερβαίνουν καθαρά το 1,7 εκατ. νορβηγικές κορώνες (173.000 δολάρια).

Η Ελβετία έχει επίσης φόρο περιουσίας, αλλά προβλέπει ειδικές προσφορές για αλλοδαπούς. Αναφορικά με επιχειρηματίες όπως ο Χάγκα, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου είναι δεσμευμένο στην εταιρεία του, η δομή του φόρου μπορεί να τους οδηγήσει να χορηγήσουν μεγάλα μερίσματα ή ακόμη και να πουλήσουν μέρος της επιχείρησης. Ωστόσο, επειδή αυτή τη στιγμή η εταιρεία Dune είναι ζημιογόνος αλλά αναπτύσσεται γρήγορα, δεν θα είχε τη δυνατότητα να διαθέσει μέρισμα ούτε επιδιώκει να πωλήσει μερίδιό της. «Είτε πρέπει να βγάλω χρήματα από την εταιρεία ή να μετακομίσω», είπε ο Φρέντρικ Χάγκα, ο οποίος φοβόταν ότι οι επόμενες οφειλές του στην εφορία θα ήταν πολλαπλάσιες του διαθέσιμου εισοδήματός του. Η ομάδα των πλούσιων Νορβηγών που έφυγαν για την Ελβετία φέτος είχε συνολική περιουσία 29 δισ. νορβηγικές κορώνες και πλήρωσε φόρο 550 εκατ. νορβηγικές κορώνες, σύμφωνα με τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, που είναι προσβάσιμες στο κοινό. Η έξοδος του 2022 είναι μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 13 χρόνια μαζί, υπολόγισε η εφημερίδα Dagens Naeringsliv. Ο Ρόκε, ο οποίος μετακόμισε στο Λουγκάνο τον Σεπτέμβριο και πλήρωσε 181 εκατ. νορβηγικές κορώνες σε φόρους πέρυσι, αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση