ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γραφεία και στην Κύπρο ανοίγει η Binance

Ο CEO της μεγαλύτερης πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως μιλάει για το μέλλον της κρυπτογράφησης, το σκάνδαλο FTX και την παρουσία στο νησί

Συνέντεξη στην Shemaine Bushnell Kyriakides

Το σκάνδαλο χρεοκοπίας της FTX πριν από λίγες εβδομάδες συγκλόνισε συθέμελα ολόκληρο τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αφού ο ιδρυτής της Sam Bankman-Fried, το «παιδί-θαύμα» του κόσμου των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, πιάστηκε να χρησιμοποιεί χρήματα των πελατών του για την αγορά προσωπικών περιουσιακών στοιχείων στις Μπαχάμες. «Μια σημαντική ζημιά για τον κλάδο στο σύνολό του», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, Changpeng Zhao ή CZ.

Ο συνιδρυτής της Binance, της μεγαλύτερης πλατφόρμας διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, που προσφέρει συναλλαγές κρυπτο-προς-κρυπτο σε περισσότερα από 600 κρυπτονομίσματα και εικονικά tokens, ο Zhao, ή CZ όπως συχνά αποκαλείται, κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η εκτιμώμενη καθαρή του περιουσία ορίστηκε στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022.

Σε συνέντευξή του στην «Κ», στο περιθώριο εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia), ο CZ μιλάει για τις παρανοήσεις και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, το σκάνδαλο FTX και τη δημιουργία φυσικής παρουσίας στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε «φιλική προς τα κρυπτονομίσματα» χώρα. O CZ ήταν προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο προσφέρει ήδη πρόγραμμα για τα κρυπτονομίσματα. 

Καταλαβαίνω ότι η εταιρεία σας Binance πραγματοποιεί το 75% των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, είναι αλήθεια αυτό;

- Ναι, είμαστε κάπου γύρω στο 70-75% του όγκου συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα. Έτσι, αν θέλετε να αγοράσετε και να πουλήσετε κρυπτονόμισμα, το 70% παγκοσμίως συμβαίνει στην πλατφόρμα μας.

- Αυτό είναι πολύ, έχετε τη συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην πραγματικότητα.

- Είναι πολλά, ναι, και κατέχουμε την πλειοψηφία των συναλλαγών.

- Γιατί λοιπόν βρίσκεστε στην Κύπρο;

- Μόλις τον περασμένο μήνα λάβαμε την άδεια εγγραφής στην Κύπρο για ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων. Έτσι σκέφτηκα, λοιπόν, ότι πρέπει να επισκεφτούμε την Κύπρο και να γνωρίσουμε τους πάντες και να γνωρίσουμε την τοπική αγορά. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας παρέχουν οι ρυθμιστικές αρχές και η κυβέρνηση της Κύπρου. Οπότε ναι, επισκέπτομαι μέρη που είναι φιλικά προς την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

- Έχετε γραφείο εδώ;

- Όχι ακόμα, σχεδιάζουμε να το δημιουργήσουμε, οπότε θα δούμε πώς θα πάει αυτό. Πριν λάβουμε την άδεια δεν μας επιτρεπόταν να λειτουργήσουμε και έτσι δεν έχουμε μεγάλη ομάδα. Τώρα που έχουμε την άδεια εγγραφής θέλουμε να δημιουργήσουμε τοπική παρουσία, γραφείο, ομάδα κ.λπ.

- Συνεργάζεστε με εταιρείες κρυπτονομισμάτων εδώ στην Κύπρο;

- Ναι, συνεργαζόμαστε. Συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς του κλάδου με πολλούς τρόπους. Οι περισσότεροι από αυτούς μας χρησιμοποιούν για ρευστότητα. Διότι αν διαχειρίζεστε μια τοπική υπηρεσία συναλλαγών για κρυπτονομίσματα, πιθανότατα θέλετε να κάνετε συναλλαγές στην πλατφόρμα μας. Όταν έχετε έναν πελάτη που θέλει να αγοράσει κρυπτονόμισμα από εσάς, πιθανότατα θα θέλετε να αγοράσετε κρυπτονόμισμα από το ανταλλακτήριό μας, επειδή έχουμε την καλύτερη ρευστότητα. Στον κόσμο των συναλλαγών, όταν έχεις την καλύτερη ρευστότητα, τότε έχεις και τις καλύτερες τιμές. Και δεδομένου ότι έχουμε το 70% των traders κρυπτονομισμάτων που θέλουν να πουλήσουν κρυπτονομίσματα στην πλατφόρμα μας, η τιμή είναι και η καλύτερη σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες.

Το σκάνδαλο της FTX

- Σας επηρέασε καθ' οιονδήποτε τρόπο το σκάνδαλο πτώχευσης της FTX;

- Ναι. Νομίζω ότι επηρεάζει ολόκληρο τον κλάδο με πολλούς τρόπους. Νομίζω ότι κατέστρεψε την εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στον κλάδο μας. Οι ρυθμιστικές αρχές γίνονται πιο επιφυλακτικές. Κάνουν πολύ περισσότερες ερωτήσεις. Νομίζω ότι οι νέες άδειες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκτηθούν και οι υπάρχουσες άδειες θα γίνουν πιο ακριβές με πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια διατήρησης. Οπότε ναι, νομίζω ότι επηρέασε πολύ τον κλάδο, για να μην αναφέρω ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν επίσης χρήματα.

- Σας εξέπληξε αυτό που συνέβη και το πώς η οικογένεια χρησιμοποιούσε τα χρήματα των πελατών για να αγοράσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία;

- Ναι, εξεπλάγην πολύ.

- Ήταν το «παιδί-θαύμα» του κόσμου της κρυπτογράφησης.

- Παρουσιάστηκε ως το «παιδί θαύμα», το καλό παιδί στην τάξη, όλοι τον συμπαθούσαν και εμείς οι ίδιοι είχαμε κάποιες υποψίες, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι ήταν τέτοιου μεγέθους και ότι χρησιμοποιούσε απευθείας τα χρήματα των πελατών.

- Είχατε καθόλου συναλλαγές με την εταιρεία του και αν ναι, χάσατε χρήματα;

- Στην πραγματικότητα, είμαστε οι μεγαλύτεροι κάτοχοι των κουπονιών FTT (FTT tokens), οπότε έχουμε ακόμα μερικά εκατομμύρια δολάρια σε κουπόνια FTT που δεν μπορούμε πλέον να πουλήσουμε. Αλλά για εμάς η οικονομική ζημιά είναι στην πραγματικότητα ελεγχόμενη και δεν ανησυχούμε πολύ γι' αυτό. Και αυτό προέρχεται από μια επένδυση μερικών εκατομμυρίων δολαρίων που κάναμε πριν από πολύ καιρό. Βγάλαμε χρήματα από την επένδυση.

Υπέρ της ρύθμισης

Η συνέντευξη του CEO της Binance στην Κ έγινε στο περιθώριο εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συζήτησης που ακολούθησε με τον CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

 - Μετά την FTX οι άνθρωποι ζητούν περισσότερη ρύθμιση στις συναλλαγές κρυπτογράφησης, είστε υπέρ αυτού;


- Νομίζω ότι είμαστε πάντα υπέρ της καλύτερης ρύθμισης. Περισσότερη ρύθμιση δεν σημαίνει ότι είναι καλή ή κακή. Περισσότερη «καλή» ρύθμιση είναι καλή και περισσότερη «κακή» ρύθμιση είναι κακή. Αν περισσότερη ρύθμιση σημαίνει ότι οι χώρες απαγορεύουν το Bitcoin, όπως στην Κίνα, τότε αυτή δεν είναι η ρύθμιση που θέλουμε. Αλλά αν πρόκειται για μια προσεκτική ρύθμιση που προστατεύει τους καταναλωτές και ταυτόχρονα ενθαρρύνει την καινοτομία, δίνοντας σαφήνεια και ασφάλεια στον κλάδο μας, συνήθως αυτοί είναι οι τύποι ρυθμίσεων που μας αρέσουν. Προηγουμένως οι περισσότεροι κανονισμοί επικεντρώνονταν περισσότερο στο KYC και το AML, αλλά πρόσφατα, οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να εστιάζουν περισσότερο στα δάνεια και τα σταθερά νομίσματα λόγω της αποτυχίας του Luna UST.

Αλλά μετά από αυτό που συνέβη με την FTX, οι ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να εξετάσουν πιο προσεκτικά την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των χρηστών ή πώς να αποτρέψουν τους παίκτες κρυπτονομισμάτων από το να μεταφέρουν τα χρήματα των πελατών τους. Νομίζω ότι οι κανονισμοί σε αυτά τα μέτωπα, η μεγαλύτερη διαφάνεια, η μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πελάτες, όλα αυτά είναι καλά. Αλλά η υπερβολική αντίδραση, όπως η πλήρης απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, δεν είναι καλή.

Όταν κάτι χρησιμοποιείται πολύ από πολλούς τότε έχει αξία

- Με βάση λοιπόν αυτό που συνέβη με την FTX, είναι συνήθης διαδικασία η χρήση των χρημάτων του πελάτη για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία; Σαν μια τράπεζα ας πούμε;

- Όχι. Στα κρυπτονομίσματα, οι χρήστες καταθέτουν χρήματα ώστε να μπορούν να πουλήσουν ή να αγοράσουν. Και οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, όπως η δική μας, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα όπως μια τράπεζα, δηλαδή να επενδύουν σε άλλα πράγματα ελπίζοντας να κερδίσουν περισσότερα χρήματα πίσω. Τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Στην περίπτωση της FTX, όχι μόνο είπαν ψέματα στους χρήστες τους, αλλά είπαν ψέματα και στις ρυθμιστικές αρχές. Τα χρήματα που κατέθεσαν οι χρήστες δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για συναλλαγές, όπως αναφέρουν οι όροι χρήσης τους, αλλά και για την αγορά προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, όπως διαμερίσματα στις Μπαχάμες, κάτι που δεν κάνουν ούτε οι τράπεζες!

- Επειδή τα κρυποτονομίσματα δεν υποστηρίζονται από τίποτα, οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί ως προς τη διαπραγμάτευση αυτού του νομίσματος. Τι απαντάτε σε αυτό;

- Σήμερα, τα δολάρια και τα ευρώ δεν υποστηρίζονται πραγματικά από χρυσό, υποστηρίζονται, ωστόσο, από την υπόσχεση της κυβέρνησης και, κατά συνέπεια, οι άνθρωποι εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Το Bitcoin δεν υποστηρίζεται από τίποτα, αλλά εδώ είναι η έννοια, όταν κάτι χρησιμοποιείται πολύ από πολλούς ανθρώπους, τότε έχει αξία. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ψηφιακά περιορισμένο περιουσιακό στοιχείο, όσο περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν, τόσο υψηλότερη είναι η αξία χρήσης. Σκεφτείτε την Google, μια εταιρεία που δεν έχει φυσικά περιουσιακά στοιχεία, αφού πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αναζήτηση στο Google, η εταιρεία μπορεί να χρεώνει ένα μικρό ποσό για διαφημίσεις και έτσι να την κάνει πιο πολύτιμη. Όταν γίνεται διαπραγμάτευση bitcoin, το δίκτυο κερδίζει χρήματα μέσω των συναλλαγών, επειδή χρεώνεται ένα μικρό τέλος. Περισσότερες συναλλαγές ισοδυναμούν με περισσότερες χρεώσεις συναλλαγών, καθιστώντας το έτσι πολύτιμο από μόνο του. Τα κρυπτονομίσματα, γενικά, θα έχουν αξία όταν εκατομμύρια άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν πιθανότατα περίπου 400-500 εκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, δηλαδή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό λοιπόν του δίνει αξία.

Διαφανής η χρήση

- Πιστεύετε ότι τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν σε δημοτικότητα, και αν ναι, γιατί;

- Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο διαφανής η χρήση τους, ειδικά κατά τη μεταφορά χρημάτων. Στις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές, όταν μεταφέρετε 50 δολάρια, πληρώνετε έως και 30 δολάρια σε έξοδα, με το Bitcoin κοστίζει 2 σεντς. Η Ουκρανία ζητούσε στην πραγματικότητα δωρεές σε κρυπτονομίσματα επειδή τα τέλη ήταν χαμηλότερα και ήταν πραγματικά πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να γίνει.

Αισιοδοξία για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

- Πέρα λοιπόν από μια μέθοδο πληρωμής, σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κρυπτονόμισμα;

- Ας πάμε λοιπόν 20 χρόνια πίσω. Το διαδίκτυο ήταν απλώς μια νέα τεχνολογία για τη μεταφορά πληροφοριών. Αλλά με αυτή την απλή τεχνολογία, δημιουργήσαμε ολόκληρο αυτό το οικοσύστημα του διαδικτύου που έχει αξία σήμερα. Τώρα, οι πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο είναι εταιρείες του διαδικτύου, οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι άνθρωποι του διαδικτύου, κυρίως στις ΗΠΑ. Μπορούμε να σκεφτούμε την κρυπτογράφηση ή το blockchain ακριβώς όπως το διαδίκτυο, αλλά αντί να μεταφέρει πληροφορίες, μεταφέρει αξία ή χρήματα συγκεκριμένα χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται σε κεντρικές τράπεζες ή τρίτους, καθιστώντας τα τέλη χαμηλότερα. Αυτή η νέα τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πληρωμές, παγκόσμιες συναλλαγές κ.λπ. Θα δημιουργήσει επίσης νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αλλά οι υποδομές και τα εργαλεία για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων πρέπει ακόμη να δημιουργηθούν, βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Κατά συνέπεια, είμαστε ένας από τους τυχερούς οργανισμούς που συμμετέχουμε στη δημιουργία των εργαλείων για να μπορούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα και παράλληλα να επωφελούνται από αυτά. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση