ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

HΠΑ: Πλησιάζει «απειλητικά» το ομοσπονδιακό shutdown

Η τελευταία δημοσιονομική κρίση στην Ουάσιγκτον έρχεται λίγους μόλις μήνες αφότου το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος απέτρεψαν οριακά μια καταστροφική χρεοκοπία

Kathimerini.gr

Αμερικανοί νομοθέτες προειδοποίησαν ότι το ομοσπονδιακό «λουκέτο» γίνεται όλο και πιο πιθανό, καθώς οι ελπίδες για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για την επίλυση της δημοσιονομικής αντιπαράθεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου λιγοστεύουν.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικaνοί δήλωσαν ότι ο χρόνος εξαντλείται για μια συμφωνία πριν από την 1η Οκτωβρίου, όταν λήγει η τρέχουσα χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων.

Ενα shutdown θα ανάγκαζε χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να απέχουν από την εργασία τους, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ως εκ τούτου να βλάψει την οικονομία.

Η τελευταία δημοσιονομική κρίση στην Ουάσινγκτον έρχεται λίγους μόλις μήνες αφότου το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος απέτρεψαν οριακά μια καταστροφική χρεοκοπία. Ομως με τη διακομματική συμφωνία που επιτεύχθηκε τότε μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κέβιν Μακάρθι, του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν ήταν σύμφωνοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακάρθι πρότεινε την παράταση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης κατά 45 ημέρες, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για μια συμφωνία αλλά αντιμετωπίζει την αντίσταση ορισμένων Ρεπουμπλικανών.

Στο παρελθόν, οι Δημοκρατικοί είχαν επωφεληθεί πολιτικά από τις δημοσιονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την αδιαλλαξία των Ρεπουμπλικανών. Ομως η αντιπαράθεση έρχεται σε μια εποχή που ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει χαμηλά ποσοστά αποδοχής, ιδίως όσον αφορά την οικονομία, τα οποία αποδυναμώνουν το ενδεχόμενο επανεκλογής του.

Με πληροφορίες από FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση