
Kathimerini.gr
Αντιμέτωπη με «εργασιακή αποκάλυψη» βρίσκεται η Γενιά Ζ καθώς οι εταιρείες φαίνεται ότι δίνουν προτεραιότητα στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έναντι των νέων προσλήψεων, προειδοποιεί νέα έκθεση που επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για τις τεκτονικές αλλαγές που θα φέρουν στην αγορά εργασίας οι νέες τεχνολογίες. Καθώς η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως απαλλάσσονται από την ανθρώπινη εργασία και δίνουν προτεραιότητα στην ΑΙ για τη μείωση του προσωπικού και του λειτουργικού κόστους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων (BSI). Πιο συγκεκριμένα, το BSI διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των διευθυντών πιστεύει ότι οι εργασίες εισαγωγικού επιπέδου θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν για να μειωθούν τα έξοδα. Οι εταιρείες επενδύουν στον αυτοματισμό για να καλύψουν τα κενά σε δεξιότητες και να τους επιτρέψουν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων, αντί να εκπαιδεύουν τα νεότερα μέλη του προσωπικού. Τέσσερις στους δέκα διευθυντές (41%) δήλωσαν ότι η ΑΙ τους επιτρέπει να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων σε έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερους από 850 ηγέτες επιχειρήσεων σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία.
Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο οργανισμός τους εξετάζει λύσεις αυτοματοποίησης πριν εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσληψης ενός νέου ανθρώπου, με τα δύο πέμπτα να αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί εντός πέντε ετών. Σε μια ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στη λεγόμενη Γενιά Ζ –όσοι έχουν γεννηθεί δηλαδή από το 1997 έως το 2012– σε μια εποχή που η αγορά εργασίας είναι σφιχτή, το ένα τέταρτο των προϊσταμένων θεωρεί ότι όλες ή οι περισσότερες εργασίες που εκτελούνται από εργαζόμενους εισαγωγικού επιπέδου θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. «Η ΑΙ αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, αλλά καθώς επιδιώκουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικά οι άνθρωποι είναι αυτοί που οδηγούν την πρόοδο», τόνισε η Σούζαν Τέιλορ Μάρτιν, διευθύνουσα σύμβουλος της BSI. «Η έρευνά μας καθιστά σαφές ότι η ισορροπία μεταξύ της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στο έπακρο και της δημιουργίας ενός ακμάζοντος εργατικού δυναμικού αποτελεί την καθοριστική πρόκληση της εποχής μας. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μακροπρόθεσμη σκέψη και επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό, παράλληλα με τις επενδύσεις σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, για να διασφαλιστεί η βιώσιμη και παραγωγική απασχόληση», πρόσθεσε.
Επιπλέον, τα δύο πέμπτα (39%) των ηγετών δήλωσαν ότι οι θέσεις εισαγωγικού επιπέδου είχαν ήδη μειωθεί ή περικοπεί στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας που επιτεύχθηκε με τη χρήση ΑΙ για τη διεξαγωγή έρευνας ή την εκτέλεση διοικητικών και ενημερωτικών εργασιών. Ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν τυχεροί που ξεκίνησαν την καριέρα τους πριν η χρήση ΑΙ γίνει ευρέως διαδεδομένη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (53%) εξέφρασαν επίσης την αισιοδοξία ότι τα οφέλη από την εφαρμογή ΑΙ θα υπερτερούσαν της αναστάτωσης στο εργατικό δυναμικό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετείται ραγδαία από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς ηγέτες που συμμετείχαν στην έρευνα, και τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν ότι αναμένουν πως τα νέα εργαλεία θα προσφέρουν απτά οφέλη στους οργανισμούς τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι επενδύουν κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, καθώς και για τη μείωση του κόστους και την κάλυψη κενών σε δεξιότητες. Η ανάλυση του BSI στις ετήσιες εκθέσεις εταιρειών διαπίστωσε ότι η λέξη «αυτοματοποίηση» εμφανιζόταν σχεδόν επτά φορές συχνότερα από τη λέξη «αναβάθμιση δεξιοτήτων» ή την «επανεκπαίδευση».
Μια ξεχωριστή έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι μισοί ενήλικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να τους καταστρέψει ή να αλλάξει την απασχόλησή τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση συνδικάτου. Η αγορά εργασίας της Βρετανίας παρουσιάζει επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες και η αύξηση των μισθών έχει «παγώσει», με το επίσημο ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τετραετίας, στο 4,7%. Ωστόσο οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με την επιτάχυνση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Κι όλα αυτά, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι οι υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης έχουν δημιουργήσει μια φούσκα στο χρηματιστήριο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς.