ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ακτινογραφία της επιβατικής κίνησης για την καλοκαιρινή περίοδο 2021

Σημαντικά σημάδια ανάκαμψης του κυπριακού τουρισμού, τί καταγράφει η ανάλυση δεδομένων των Cyprus Flight pass από την Hermes Airports

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από 18 μήνες πολλών προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας και με την αεροπορική κίνηση να έχει φθάσει στο ναδίρ, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχει μια ουσιαστική ανάκαμψη που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για μια σταθερά ανοδική πορεία ελπίζοντας ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας.

Όπως τονίζεται από την Hermes Airports, είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη διστακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού διεθνώς να ταξιδέψει και τις περίπλοκες σε σχέση με πριν διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες.

Σταδιακή άνοδος το καλοκαίρι του ‘21

Ο απολογισμός των πρώτων 8 μηνών του 2021 με την επιβατική κίνηση να φθάνει τους 2,511,239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 (για την ίδια περίοδο), δείχνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Εντούτοις, τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού μόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867,104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε 440,944 και 772,136 επιβάτες αντίστοιχα. Ενδεικτικός είναι και ο περσινός Αύγουστος όπου η επιβατική κίνηση δεν ξεπέρασε τις 296,266 (Αεροδρόμιο Λάρνακας: 221,791/ Αεροδρόμιο Πάφου: 74,475).

Είναι χρήσιμο όμως να δούμε πώς διαμορφώνεται ο ταξιδιωτικός χάρτης από και προς την Κύπρο, καθώς παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχει επηρεάσει σε δραματικό βαθμό τα ταξίδια διεθνώς, εντούτοις στη χώρα μας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τάσεις που αξίζουν προσοχής. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές είχαμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν μεγάλο αριθμό στοιχείων που προκύπτουν από το Cyprus Flight Pass, τα οποία προσφέρονται για ποιοτικές αναλύσεις με πραγματικούς αριθμούς, κάτι που στο παρελθόν γινόταν στη βάση δειγματοληπτικής έρευνας επιβατών. Αναλύοντας τα στοιχεία του Cyprus Flight Pass για την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου, έχουμε σχηματίσει και παραθέτουμε παρακάτω μια «ακτινογραφία» της επιβατικής κίνησης με χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες και μοιραζόμαστε στο παρόν Δελτίο τόσο με τα ΜΜΕ όσο και με τους τουριστικούς εταίρους.

Για τη συγκεκριμένη περίοδο, η εταιρεία Hermes Airports επεξεργάστηκε πέραν του 1 εκατομμυρίου μοναδικά στοιχεία από το Cyprus Flight Pass και ευχαριστούμε το Υπουργείο Μεταφορών για την πρόσβαση που μας έδωσε σε αυτά , έχοντας λάβει υπόψη κάποιες αδυναμίες της παραμετροποίησης της πλατφόρμας. Οι πιο κάτω αναλύσεις και τα γραφήματα επιχειρούν να δώσουν μια εικόνα του πώς συμπεριφέρθηκαν τόσο οι εισερχόμενοι όσο και ο εξερχόμενοι επιβάτες τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο συσχετίζοντας παραμέτρους όπως οι χώρες προέλευσης, οι αεροπορικές εταιρίες, οι πόλεις και τα καταλύματα.

Μόνιμα Vs Μη μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο

Τα ταξίδια των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο εμφανίζονται μειωμένα, καθώς αποτελούν το 22% της συνολικής κίνησης, συγκριτικά με περίπου 30% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο.

Σκοπός επίσκεψης μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο

Το 82% των μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο ήρθαν για διακοπές, το 10% επισκέφτηκε συγγενείς και φίλους ενώ το 3% ήρθε για επαγγελματικούς λόγους. Οι πλείστοι ταξιδιώτες επέλεξαν ως πόλη διαμονής τους την Αμμόχωστο (47%) ενώ ακολουθούν Πάφος (27%), Λεμεσός και Λάρνακα (12%) και Λευκωσία (1%). Στην πλειονότητά τους, οι Ρώσοι επιβάτες επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου με ιδιαίτερη προτίμηση τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αμέσως επόμενη επιλογή τους ήταν η Πάφος, η Λεμεσός και τελευταία ήταν η Λάρνακα. Οι Βρετανοί τουρίστες επέλεξαν στην πλειοψηφία τους την Πάφο και κυρίως 4* & 5* ξενοδοχεία. Το 29% των Άγγλων έμεινε στην επαρχία Αμμοχώστου, το 9% στην Λεμεσό και αντίστοιχο ποσοστό στη Λάρνακα, ενώ γύρω στο 3% δήλωσε διαμονή στα κατεχόμενα.

Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Πολωνοί

Οι επισκέπτες από την Πολωνία ήταν φέτος η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επέλεξαν τη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση στο μερίδιο αγοράς σε σχέση με το 2019 όπου αποτελούσαν μόνο το 2% ενώ τώρα είναι στο 8%. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η συνδεσιμότητα από και προς την Πολωνία με πέραν των 10 διαφορετικών δρομολογίων. Οι πλείστοι Πολωνοί επέλεξαν την Πάφο (50%), και έπειτα με σειρά προτίμησης είναι οι επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού.

 Ουκρανοί και Γερμανοί

Το 48% των τουριστών από την Ουκρανία επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου, το 20% την Πάφο, και 16% τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Οι Γερμανοί τουρίστες μοιράστηκαν εξίσου μεταξύ Αμμοχώστου και Πάφου ενώ σημαντικό ποσοστό έχει μείνει και στη Λάρνακα.

Και από Ιταλία

Τη φετινή χρονιά είχαμε για πρώτη φορά ουσιαστική αύξηση στις πτήσεις από και προς Ιταλία που δημιούργησε τουριστικό ρεύμα, το οποίο όπως φαίνεται από τις διαμονές, αποτελεί διαφορετικό δημογραφικό προφίλ με τάση για πιο οικονομικά καταλύματα. Εντούτοις, λόγω της ύπαρξης των πτήσεων, δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για τουρισμό από την Ιταλία και δίνεται η ευκαιρία να κτίσουμε για το μέλλον αφού υπάρξει μια περαιτέρω ανάλυση των τουριστικών απαιτήσεων της συγκεκριμένης αγοράς.

Οι Γάλλοι τουρίστες

Οι αφίξεις από τη Γαλλία συνιστούσαν μια διαχρονική πρόκληση για τον κυπριακό τουρισμό. Φέτος, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, υπάρχουν μετά από αρκετά χρόνια απευθείας πτήσεις τόσο προς Λάρνακα όσο και την Πάφο από γαλλικά αεροδρόμια, με το 42% των τουριστών από τη χώρα να επιλέγουν την επαρχία Πάφου, το 30% την επαρχία Αμμοχώστου, το 17% τη Λάρνακα, το 8% τη Λεμεσό, το 2% την Λευκωσία και το 1% τις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης και εδώ παρατηρείται διαφορετικό προφίλ όσον αφορά τις κατηγορίες διαμονής, αφού οι πλείστοι προτιμούν πιο οικονομικά καταλύματα. Ισχύουν οι ίδιες προκλήσεις και ευκαιρίες με την Ιταλία.

 Διακοπές 7 ημερών οι περισσότεροι

Κατά την περίοδο ανάλυσης, οι περισσότεροι τουρίστες έμειναν για 7 ημέρες (33%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 11% έμεινε για 14 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% έμεινε μέχρι 6 ημέρες που επίσης μπορεί να παραπέμπει σε μια τάση για μικρές αποδράσεις.

Ταξίδια από την Κύπρο προς το εξωτερικό

Το 59% των διαμένοντων στην Κύπρο ήταν προς την Ελλάδα, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 66% για τους Κύπριους.

Πάντως η  Ελλάδα, παραμένει αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της Κύπρου. Πολύ μικρότερα ήταν τα ποσοστά για Αγγλία, Ρωσία, Γερμανία, Πολωνία.

Οι περισσότεροι μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο επέλεξαν την Ryanair (26%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Aegean Airlines (19%), Wizz Air (18%), Rossiya (7%), easyjet (6%), British Airways (5%), TUI Airways (5%), Sky Express (5%), Aeroflot (5%) και Lufthansa (4%). Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους επιβάτες, επέλεξαν πρώτη την Aegean Airlines (29%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Ryanair (26%), Wizz Air (13%), Sky Express (9%), Cyprus Airways (4%), British Airways (3%), Austrian (2%), Lufthansa (2%) easyjet (1%), Emirates (1%).

Διείσδυση σε νέες αγορές

Όπως αναφέρεται από την εταιρεία Hermes Airports, η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έδειξε ότι παρά την πανδημία υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως προορισμού και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές αφού παρά τους μειωμένους αριθμούς επισκεπτών τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί πέραν των 30 νέων δρομολογίων στα δύο αεροδρόμια.

Η μείωση στις μέρες διαμονής για σκοπούς αναψυχής φαίνεται να είναι μια τάση που επηρεάζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ευρύτερα, δίνει όμως τη δυνατότητα διαφοροποίησης για προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών για μικρής διάρκειας αποδράσεις σε πιο τακτά διαστήματα. Η προσπάθεια απεξάρτησης από τις δύο μεγάλες αγορές, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς βέβαια να υποτιμάται η ουσιαστική συνεισφορά τους σε μια δύσκολη περίοδο. Η φετινή χρονιά έδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει επιλογή για πολλές άλλες αγορές και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με στοχευμένες καμπάνιες, αξιοποίηση δυνατοτήτων διαδικτύου, συνεργασία φορέων, κίνητρα για αύξηση συνδεσιμότητας.
Η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δείχνει από πλευράς προγραμματισμού θετικά σημάδια με κάποιες αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίζουν σημαντικό αριθμό πτήσεων. Εναπόκειται σε όλους μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να στηρίξουμε τη ζήτηση ώστε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς την ανάκαμψη, καταλήγει σε ανακοίνωση της η Hermes.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση