ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ανατολική Ευρώπη ξεπερνά το «Κλαμπ του Νότου» σε επίπεδο ζωής

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Σλοβενία θα ξεπεράσει τα επίπεδα της Ιταλίας έως το 2029

Money Review

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι χώρες που απεγκλωβίστηκαν από την τροχιά της για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοντεύουν να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό Νότο (το λεγόμενο και «Club Med») σε επίπεδο ζωής.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Σλοβενία θα ξεπεράσει τα επίπεδα της Ιταλίας έως το 2029, προσαρμοσμένο ως προς την αγοραστική δύναμη, προκύπτει από τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Λιθουανία θα φτάσει στο ίδιο επίπεδο, ενώ η Πολωνία δεν θα βρίσκεται πολύ πίσω, σημειώνει το Bloomberg.

Πρόκειται για την εκπλήρωση της υπόσχεσης για πλούτο και για σύγκλιση με τα πιο εύπορα δυτικά κράτη της Ευρωζώνης, που δόθηκε στις χώρες αυτές όταν έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2004 και μετά.

Βέβαια, η διαδικασία αυτή δεν συνέβη όσο γρήγορα αναμενόταν, καθώς η σύγκλιση συνάντησε επανειλημμένα εμπόδια, από την ασταθή περίοδο της δεκαετίας του 1990 έως το παγκόσμιο κραχ του 2008 και την κρίση χρέους που ακολούθησε.

Τα οφέλη από την αύξηση του επιπέδου ζωής είναι ήδη εμφανή στις χώρες αυτές, καθώς οι μεταναστευτικές ροές από εργαζομένους που αναζητούσαν καλύτερους μισθούς έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται.

Οι κυβερνήσεις στην περιοχή ελπίζουν επίσης ότι η αύξηση του μεγέθους των οικονομιών τους θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, καθώς ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες για θέματα όπως η αύξηση των αμυντικών δαπανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση