ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Βλέπει αυστηρότερη πολιτική μέχρι τέλος 2024

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά αυστηροποίησε τη στάση της, με άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και με τη νομισματική πολιτική να διατηρείται σημαντικά αυστηρότερη μέχρι το τέλος του 2024, σε σχέση με τι αναμενόταν προηγουμένως.

Όπως έπραξαν και τον Ιούνιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed εξακολουθούν να βλέπουν ότι το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, διάρκεια μίας ημέρας, θα κορυφωθεί φέτος στο εύρος 5,50% - 5,75%, μόλις ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας πάνω από το τρέχον εύρος.

Αλλά από εκεί και πέρα, οι επικαιροποιημένες τριμηνιαίες προβλέψεις της Fed δείχνουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024, σε σύγκριση με μια ποσοστιαία μονάδα μείωσης που αναμενόταν στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Με το επιτόκιο να μειώνεται στο 5,1% μέχρι το τέλος του 2024 και στο 3,9% μέχρι το τέλος του 2025, το κύριο μέτρο πληθωρισμού της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται να μειωθεί στο 3,3% μέχρι το τέλος του 2023, στο 2,5% το επόμενο έτος και στο 2,2% μέχρι το τέλος του 2025.

Η Fed αναμένει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% το 2026, ημερομηνία που είναι μεταγενέστερη από τον χρόνο που ανέμεναν κάποιοι αξιωματούχοι.

"Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος", ανέφερε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει τα επιτόκια σε μια δήλωση πολιτικής που περιλάμβανε προβλέψεις που ενσωματώνουν ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ενώ διατηρούν τις προοπτικές για μια "ήπια προσγείωση"

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέμεναν ευρέως ότι η Fed θα άφηνε τα επιτόκια αμετάβλητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση