ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η φορολογική δήλωση μπαίνει αντικειμενικό κριτήριο για τη στήριξη

Πρέπει να υιοθετηθεί ως καθολική αυτή τη πρακτική σε όλες τις περιπτώσεις κρατικών δαπανών τονίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εξαιρετικά θετική χαρακτηρίζει την αξιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι το γ΄ τρίμηνο του 2019 ως το μέσο υπολογισμού του ποσού στήριξης, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του το Συμβούλιο τονίζει πως, η πρακτική αυτή εξασφαλίζει την δίκαιη κατανομή των ποσών με βάση αντικειμενικά κριτήρια τα οποία αντικατοπτρίζουν τον βαθμό στον οποίο έχει πληγεί ο εκάστοτε δικαιούχος.

Επιπλέον, σημειώνει, αυτή η πρακτική εδραιώνει την φορολογική δήλωση ως αντικειμενικό κριτήριο για την στήριξη και ενθαρρύνει μελλοντικά την σωστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

«Η πρακτική αξιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς αποζημιώσεων, χορηγιών ή στήριξης, αποτελεί βέλτιστη πρακτική και πρέπει να υιοθετηθεί ως καθολική σε όλες τις περιπτώσεις κρατικών δαπανών που αφορούν σε στήριξη επιχειρήσεων ή νοικοκυριών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο σχετικό σχολιασμό υπογραμμίζεται επίσης ότι, με την συγκεκριμένη πρακτική, εξασφαλίζεται η δίκαιη και αντικειμενική κατανομή τέτοιων δαπανών, ενώ αποθαρρύνεται ουσιαστικά η απόκρυψη εσόδων από τις φορολογικές δηλώσεις.

Δημοσιονομικά υποφερτή

Το Συμβούλιο τονίζει πως, γίνεται κατανοητή η ανάγκη για λήψη μέτρων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και τα οποία στηρίζουν την απασχόληση σε μια κρίσιμη περίοδο.

«Η στήριξη που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την συνεχιζόμενη κρίση της Πανδημίας, θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά υποφερτή και να μην συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Εκ πρώτης όψεως, και εν αναμονή των ανακοινώσεων για το τελικό κόστος, φαίνεται πως αυτό ισχύει, με το κόστος να κυμαίνεται κοντά στα 3 εκατ. ευρώ», εξηγεί.

Στη συνέχεια σχολιάζει ότι, «αν και δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί οι δευτερογενείς επιδράσεις, οι συγκεκριμένες δαπάνες πρέπει επιπλέον να θεωρούνται εν μέρει τονωτικές σε σχέση με την απασχόληση και την γενικότερη οικονομική δραστηριότητα, έστω και σε μακροσκοπικά ασήμαντο βαθμό».

Τέλος, θεωρεί ως σημαντική την εξής παράμετρο του σχεδίου:

«Η στήριξη που ανακοινώθηκε είναι στοχευμένη και ρητή ως προς τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων. Αυτή η προσέγγιση προσδίδει προβλεψιμότητα στην συνολική δαπάνη που θα γίνει, με το τελικό ποσό να αναμένεται πως θα ανακοινωθεί όταν θα ολοκληρωθεί η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων των δικαιούχων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση