ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γερμανία θα δανειστεί 180 δισ. ευρώ το 2021

O προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους για το 2021 είναι πλήρως σημαδεμένος από την πανδημία

Newsroom Κ, Αθήνα

Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Γερμανία προχωράει σε μία ακόμη υπέρβαση, καθώς σχεδιάζει να εκδώσει νέο χρέος ύψους 180 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε προβλέψει στο σχέδιο προϋπολογισμού της τον Σεπτέμβριο.

Την απόφαση έλαβε χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός, καταγράφοντας τη δεύτερη φορά που το Βερολίνο αποφασίζει να συμπεριλάβει ένα αρκετά υψηλό χρέος στον προϋπολογισμό του 2021 για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Επειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από 17 ώρες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής παρουσίασε το καινούργιο σχέδιο προϋπολογισμού με το νέο χρέος ύψους 180 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός υπολογίζει, άλλωστε, πως οι δαπάνες για το επόμενο έτος θα ανέλθουν στα 498,6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο στο οποίο έφτασαν φέτος.

Τα αρχικά σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ήταν πάντως εντελώς διαφορετικά. Στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο, προέβλεπε την έκδοση νέου χρέους ύψους μόνον 96,2 δισ. ευρώ. Το επίπεδο των 180 δισ. ευρώ είναι, άλλωστε, υψηλότερο κατά 164,227 δισ. ευρώ από εκείνο που επιτρέπει το λεγόμενο «φρένο χρέους» της Γερμανίας. Η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί, έτσι, τη δεύτερη φορά που το Βερολίνο παραβιάζει ένα θέσφατο της γερμανικής πολιτικής ιδεολογίας, αν και η απόφαση για προσωρινή άρση του φρένου χρέους ελήφθη ομόφωνα την άνοιξη, όταν η χώρα δεχόταν πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις ο Χριστιανοδημοκράτης Εκχαρντ Ρέμπεργκ, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, τόνισε πως «ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους για το 2021 είναι πλήρως σημαδεμένος από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία για να μπορέσει η χώρα μας να επιβιώσει με ασφάλεια αυτής της πανδημίας που θα χαρακτηρίσει τον αιώνα».

Ο εν λόγω προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, κάποια μέτρα στήριξης των γερμανικών νοικοκυριών. Οι περισσότεροι πολίτες της Γερμανίας δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» που εισήγαγε το κράτος πριν από τρεις δεκαετίες προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επανένωση των δύο Γερμανιών. Το επίδομα τέκνου θα αυξηθεί άλλωστε κατά 15 ευρώ τον μήνα ανά παιδί.

Δεν έλειψαν, πάντως, και οι επικρίσεις με τον Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, ειδικό επί θεμάτων προϋπολογισμού και μέλος του κόμματος των Πρασίνων, που επισήμανε πως ο προϋπολογισμός αφήνει ακάλυπτους τους ανέργους αλλά και τους επιχειρηματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Χρέος  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση