ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:45
 

Η καταπολέμηση της ροής παράνομου χρήματος χρειάζεται πρόληψη

Συνέδριο της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Newsroom K

Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη συνέδριο για την καταπολέμηση των ροών παράνομου χρήματος.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι υπογράμμισε ότι η ροή παράνομου χρήματος βλάπτει τόσο την διεθνή ασφάλεια όσο και το διεθνές σύστημα δικαίου, αλλά και την παγκόσμια ευημερία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των διεθνών προσπαθειών καταπολέμησης τέτοιων πρακτικών. Έχουμε μία από τις μεγαλύτερες και ανοικτές οικονομίες διεθνώς, ενώ το Λονδίνο είναι εκ των ελκυστικότερων προορισμών για ξένους επενδυτές. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν μεν το ΗΒ ελκυστικό για νόμιμες δραστηριότητες αλλά το καθιστούν και ευάλωτο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαίο οι προσπάθειές μας για μείωση των ροών παράνομης χρηματοδότησης να είναι προληπτικές και να έχουν παγκόσμια απήχηση. Για να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της σοβαρής και πολύπλοκης φορολογικής απάτης, του οργανωμένου εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρειάζεται διεθνής συνεργασία», τόνισε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανοίγοντας το συνέδριο.

Ο κ. Λίλι πρότεινε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση από κυβερνήσεις, διωκτικές και ρυθμιστικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, στη βάση της πρόληψης κατά της παράνομης χρηματοδότησης. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επαίνεσε τις προσπάθειες της Κύπρου από το 2013 για αντιμετώπιση των παράνομων ροών χρηματοδότησης και βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας, ξεπλύματος και καταπολέμησης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. Ο κ. Λίλι χαιρέτισε την έκκληση του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, στη βιομηχανία των υπηρεσιών να υιοθετήσει μια προληπτική κουλτούρα ενάντια στoυς κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ελπίδα το ΗΒ, μέσω των ισχυρών δεσμών που διατηρεί με την Κύπρο στους τομείς της εκπαίδευσης και του κοινού συστήματος Δικαίου, να καταστεί σημαντικός εταίρος στην ενίσχυση των προσπαθειών της Λευκωσίας για καταπολέμηση των ροών παράνομου χρήματος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσόδων και Τελωνείων του ΗΒ (HMRC) Σάιμον Γιορκ μοιράστηκε τις βέλτιστες πρακτικές από τη Βρετανία, παρουσιάζοντας παράλληλα την πρόοδο που καταγράφηκε πρόσφατα στη διεθνή συνεργασία κατά της σοβαρής και πολύπλοκης φορολογικής απάτης, του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τη σειρά της, η Τζένιφερ Χάσλετ, Επικεφαλής της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης στο Υπουργείο Οικονομικών του ΗΒ, ανάλυσε τις προτεραιότητες της ομάδας της, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, της επωφελούς ιδιοκτησίας και της ρύθμισης για Παρόχους Υπηρεσιών Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων. Από την πλευρά του, ο Τζακ Κάρτερ, Σύμβουλος Πολιτικής στο Βρετανικό ΥΠΟΙΚ εξήγησε πώς ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Ομιλητές και συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι στην παγκόσμια οικονομία, όπου το χρήμα κυκλοφορεί πανεύκολα πέρα από τα σύνορα, είναι σημαντικότερο από ποτέ ΗΒ και Κύπρος να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το κοινό πρόβλημα. «Ο διαμοιρασμός επιχειρησιακών πληροφοριών, η διασφάλιση κατάλληλων νομοθετικών και ρυθμιστικών πλαισίων σε κάθε χώρα και η συνεργασία σε διεθνή φόρα για προώθηση της έννομης τάξης είναι καίριας σημασίας», κατέληξε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αυτοί οι δρόμοι κλείνουν σήμερα στη Λευκωσία

«Ποια η σκοπιμότητα ; Στην ανάρτηση της ‘Καθημερινής’ στο διαδίκτυο, σήμερα, Δευτέρα 17 /2 / 2020, ...»
YIANNOULIS  |  10:21

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X