ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Η Κύπρος παρουσιάζει τον δεύτερο ψηλότερο δείκτη ΜΕΔ στην ΕΕ

Τα κεφάλαια βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σταθερά τον δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη (μετά την Ελλάδα) παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με τα κεφάλαια να βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα το risk dashboard της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το 1ο τρίμηνο του 2019, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (με καθυστέρηση 90 ημερών) ανήλθε στο 34,1%, έναντι 3,1% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε απόλυτους αριθμούς, τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν στο τέλος του 1ου τριμήνου στα €6,9 δισεκατομμύρια. Την πρωτιά στον πίνακα κατέχει η Ελλάδα με 41,4% ή €84,3 δις σε απόλυτους αριθμούς. Σημειώνεται ότι η ΕΑΤ μεταδίδει στοιχεία των συστημικών τραπεζών.

Τον τρίτο ψηλότερο δείκτη ΜΕΔ παρουσιάζει η Πορτογαλία με μόλις 9,57% των συνολικών δανείων, ενώ η τέταρτη Ιταλία βρίσκεται στο 8,25%

Πάντως η ΕΑΤ σημειώνει πως ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ παρουσίασε επιβράδυνση σε όλη την ΕΕ.

Ελαφρώς κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρέθηκαν οι κεφαλαιακοί δείκτες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το 1ο τρίμηνο του 2019. Ειδικότερα, ο δείκτης κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) βρισκόταν στο 13,7%, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 26η θέση, σε σύγκριση με 14,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης βρισκόταν στο 17,4% (25η θέση) με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 18,9%.

Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ διατηρείται ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ των κυπριακών τραπεζών, αφού ανήλθε στο τέλος του 1ου τριμήνου του έτους στο 45,9% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 45,14%.

Ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρουσιάζεται και ο δείκτης καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος που ανέρχεται το 2,16% έναντι 1,42%. Ψηλότερα του μέσου όρου βρίσκεται και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων που ανέρχεται σε 13,67% σε σύγκριση με 6,8% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Τον 5ο ψηλότερο δείκτη καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος (ΝΙΙ) έναντι συνολικών λειτουργικών εσόδων παρουσιάζει η Κύπρος με 72,4% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 59%.

Παράλληλα, τον 5ο ψηλότερο δείκτη παρουσιάζει η Κύπρος όσον αφορά το κόστος προς έσοδα, ο οποίος στο τέλος του 1ου τριμήνου του έτους ανήλθε στο 70,8% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 6,63%.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βρισκόταν στο 6,1% που συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με το 116% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Πάντως όσον αφορά τη ρευστότητα, η Κύπρος παρουσιάζει τον 3ο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας με 326% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 153%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X