ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πανδημία ανέβασε το λαθρεμπόριο καπνού

Στα 10 εκατ. δισ. υπολογίζονται οι απώλειες στους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, ένα χρονίζον πρόβλημα με τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις ευνοεί η κρίση της πανδημίας. Έρευνα που διεξήγαγε η Japan Tobacco International με τίτλο The Gathering Storm δείχνει ότι ο τζίρος από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού παγκοσμίως κυμαίνεται μεταξύ 40-50 εκατ. δολάρια ετησίως. Σε αυτό το ποσό σαφώς δεν υπολογίζεται η απώλεια εσόδων από τους νόμιμους πωλητές καθώς και η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τις κυβερνήσεις. Πέραν του οικονομικού αντικτύπου, μείζον θέμα είναι ο κίνδυνος ασφαλείας των καταναλωτών οι οποίοι εκτίθενται στην παρουσία ξένων και βλαπτικών συστατικών που δεν υπάρχουν στα νόμιμα προϊόντα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι «εάν όλα τα προϊόντα καπνού που διατίθενται στη «μαύρη» αγορά είχαν πωληθεί νόμιμα, θα προστίθεντο άλλα 10 δισ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της. «Για ορισμένους καταναλωτές, η διακίνηση παράνομων καπνικών συνιστά ένα ελαφρύτερο και λιγότερο αξιόποινο έγκλημα. Πρέπει όμως να τους ενημερώσουμε όχι μόνο για τους κρυμμένους κινδύνους λόγω των ανεξέλεγκτων προϊόντων που καταναλώνουν αλλά και για τον αντίκτυπο που έχει η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού στην Κοινωνία. Οι ίδιες εγκληματικές ομάδες του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων συνδέονται επίσης με τη διακίνηση όπλων και το εμπόριο λευκής σαρκός», τονίζει ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά του Λαθρεμπορίου της JTI, Ian Μοnteith.

Τέσσερις τάσεις

Η έκθεση λαμβάνει υπ΄ όψιν της και αναλύει τις πληροφορίες από το Euromonitor και την Europol και εντοπίζει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά-τάσεις της εποχής της πανδημίας όπως:

- Οι λαθρέμποροι εμφανίζονται προετοιμασμένοι να «καλύψουν» άμεσα και πλήρως τη ζήτηση για παράνομα προϊόντα καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αναμένεται «έκρηξη» στις παράνομες πωλήσεις καπνού.

- Παρά την αρχική διακοπή της παράνομης εφοδιαστικής αλυσίδας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, οι εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες βρήκαν γρήγορα εναλλακτικές διαδρομές από την παραγωγή έως και τη διανομή, εκμεταλλευόμενες τις διαφορές στους κανόνες μετακίνησης και ταξιδιών μεταξύ των χωρών κατά το lockdown. Αυτό συνάγεται από τις σημαντικές κατασχέσεις παράνομων προϊόντων και το κλείσιμο εργοστασίων σε χώρες όπως η Τσεχία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

- Η αλλαγή των προτεραιοτήτων στην επιβολή της νομοθεσίας και οι περιορισμοί στα σύνορα σημείωσαν αξιοσημείωτη καθυστέρηση στη Δύση με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτός ο περιορισμός του εφοδιασμού και της διαθεσιμότητας των παράνομων προϊόντων. Το αντίθετο συνέβη στην Ασία και την Άπω Ανατολή καθώς επιβλήθηκαν ταχύτερα οι σχετικοί περιορισμοί.

- Η τεχνολογία διευκολύνει τη συνέχιση του λαθρεμπορίου με πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το Facebook που παρέχουν γρήγορες και ευέλικτες μεθόδους επικοινωνίας μεταξύ του τελικού καταναλωτή και των λαθρεμπόρων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, προβλέπεται ότι το λαθρεμπόριο θα φθάσει τα 4 τρισ. δολ. έως το 2022, τροφοδοτούμενο κυρίως από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η έκθεση κοινοποιείται σε περισσότερες από 160 αρμόδιες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και είναι η πρώτη που συγκεντρώνει πληροφορίες για το λαθρεμπόριο καπνού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρόποι αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων είναι η ένταση των ελέγχων και η αυστηροποίησή τους στα εθνικά σύνορα, η ενίσχυση των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ της καπνοβιομηχανίας και των υπηρεσιών καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ένα σημαντικό μέτρο είναι η επανεκτίμηση των φορολογικών μέτρων που θα μπορέσουν να αυξήσουν ή να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αποτρέψουν την κατανάλωση παράνομων προϊόντων. Η έκθεση εισηγείται τέλος παγκόσμιες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών οι οποίες να γίνονται συντονισμένα, σε σχέση με τους κινδύνους του παράνομου καπνού αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες που προκύπτουν από το λαθρεμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση