ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:32
 

Η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί νέα εστία πιέσεων στην τουρκική λίρα

Η λίρα υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 2,2% υπερβαίνοντας κατά πολύ το ψυχολογικό όριο των έξι λιρών ανά δολάριο.

Newsroom Κ, Αθήνα

Κλιμακώθηκε χθες η υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της τουρκικής εκλογικής επιτροπής να διατάξει την επανάληψη των τοπικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε αναδειχθεί δήμαρχος ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Η λίρα υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 2,2% υπερβαίνοντας κατά πολύ το ψυχολογικό όριο των έξι λιρών ανά δολάριο, καθώς η απόφαση της εκλογικής επιτροπής ερμηνεύθηκε από τους επενδυτές ως περαιτέρω υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Νομισματική κρίση ανάλογη με αυτή του περασμένου καλοκαιριού, όταν η λίρα είχε φτάσει στα μέσα Αυγούστου να έχει χάσει το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου σε διάστημα οκτώ μόλις μηνών, θεωρείται πως θα απειλούσε πολύ σοβαρά την τουρκική οικονομία και θα έφτανε στα όριά του το τραπεζικό σύστημα, που αντιμετωπίζει ήδη κύμα αναδιάρθρωσης δανείων.

Χθες το μεσημέρι η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 0,95%, ωστόσο εντάθηκε φτάνοντας το 2,2% όταν έγινε γνωστή η απόφαση της εκλογικής επιτροπής. Φυσικά, η υποχώρηση της λίρας δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν μόνο παράγοντα. Η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει αρνητικά τις αναπτυσσόμενες και ειδικά την τουρκική οικονομία, όπως και η απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν και η γενικότερη αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Τουρκία. Ωστόσο, ενδεικτικό της αρνητικής επίδρασης που έχει στην τουρκική λίρα η πολιτική αβεβαιότητα μετά την απώλεια προπυργίων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα στις δημοτικές εκλογές είναι το γεγονός ότι από την 1η Απριλίου, πρώτη ημέρα μετά τις δημοτικές εκλογές, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10%. Από την αρχή του έτους η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 13% έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική εκλογική επιτροπή βρισκόταν υπό ανηλεή πίεση καθώς ο Ερντογάν αμφισβητούσε το εκλογικό αποτέλεσμα ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου είχε ξεκινήσει ο ίδιος την πολιτική του καριέρα εκλεγόμενος δήμαρχος το 1994. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης αποτελεί τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα που έχει υποστεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η απόφαση της εκλογικής επιτροπής θα αποτελέσει το μέτρο που θα δείξει «πόσο ώριμη είναι η τουρκική δημοκρατία», εξηγεί στο Bloomberg ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος του τουρκικού think tank Edam. «Αν η επιτροπή κρίνει ότι θα διεξαχθούν ξανά εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να έχουν σαφή και αποδεκτή αιτιολόγηση που να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία και με το κοινό αίσθημα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα σημαίνει οπισθοχώρηση για τη δημοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X