ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πρώτη παραλία χωρίς πλαστικά στην Κύπρο

Το έργο «ΚΑΛΥΨΩ» που φιλοξενείται στην παραλία δημιουργήθηκε από πλαστικά απορρίμματα που βρέθηκαν στην παραλία και τον βυθό

Δελτίο Τύπου

Η Αγία Τριάδα στο Παραλίμνι είναι η πρώτη παραλία στην Κύπρο που ενθαρρύνει και διευκολύνει τους επισκέπτες της να αποφεύγουν τη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης. Με πρωτοβουλία του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία με το Δήμο Παραλιμνίου οργανώθηκε η Αγία Τριάδα, ώστε να προσφέρει διευκολύνσεις στους επισκέπτες της για να αποφεύγουν την χρήση του πλαστικού στην παραλία.  Ως πρώτα βήματα έγινε η τοποθέτηση ψύκτη νερού που προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες της παραλίας δωρεάν, παγωμένο και φιλτραρισμένο νερό. Δημιουργήθηκε επίσης περιοχή καπνιστών, μιας και τα αποτσίγαρα είναι το πρώτο απόρριμμα που συλλέγεται από τις παραλίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, σε περίοπτα σημεία της παραλίας τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες που καθοδηγούν τους επισκέπτες πώς να συμβάλουν ενεργά στη λύση και όχι στο πρόβλημα με απλά βήματα.

Μια «Καλυψώ» από πλαστικά απορρίματα

Βεβαίως από μια τέτοια παραλία δεν θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι της ευαισθητοποίησης, και αυτόν τον σημαντικό ρόλο ανέλαβε η «ΚΑΛΥΨΩ» ένα έργο το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το φλέγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών. Σύμφωνα με τη μυθολογία η «ΚΑΛΥΨΩ» ήταν κόρη του ωκεανού, έτσι και το εικαστικό έργο αναδεικνύει την σημασία της προστασίας των ωκεανών μας, κυρίως από τα πλαστικά απορρίμματα που είναι η αιτία για τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων οργανισμών κάθε χρόνο.

Η «ΚΑΛΥΨΩ» δημιουργήθηκε από πλαστικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν από εκστρατείες καθαριότητας της παραλίας και του βυθού. Όλες οι εκστρατείες καθαριότητας των παραλιών πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις. Οι εκστρατείες καθαριότητας του βυθού πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Dixan στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καθάρισε Σε Βάθος» της GPM-Henkel, όπου δύτες ανασύρουν απορρίμματα από τον βυθό των κυπριακών θαλασσών. Το έργο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης Βαγγέλης Ευαγγέλου όπου χρησιμοποίησε τα πλαστικά απορρίμματα που είχε στη διάθεση του στοχεύοντας να αναδείξει την μακροβιότητα του πλαστικού σαν υλικό, μιας και τα πλαστικά παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Η «ΚΑΛΥΨΩ» ετοιμάστηκε στα πλαίσια του “Keep our Sand and Sea Plastic Free” το οποίο ενθαρρύνει την μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης στην επαρχία Αμμοχώστου και είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).

Το έργο φιλοξενείται από το Δήμο Παραλιμνίου και η δημιουργία της «ΚΑΛΥΨΩ» συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα “Keep our Sand and Sea Plastic Free” και το Υφυπουργείου Τουρισμού. Η τελετή τοποθέτησης και τα αποκαλυπτήρια του έργου έγιναν  στις 4 Αυγούστου από τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο και το Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στο καφεστιατόριο Παράγκα, παραλία Αγίας Τριάδας όπου προσφέρθηκαν κυπριακά εδέσματα και η δεξίωση δεν περιλάμβανε καθόλου την χρήση πλαστικών, δίνοντας έμπρακτα το παράδειγμα ότι με καλή διάθεση και συνεργασία είναι εφικτό. Παράλληλα, προβλήθηκε το ενημερωτικό βίντεο του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” και εκτέθηκαν έργα που δημιούργησαν μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων της επαρχίας Αμμοχώστου στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από το Έργο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση