ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηλεκτροκίνηση: Αυτές είναι οι χορηγίες ανά κατηγορία

Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης το νέο σχέδιο επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων από τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη. Πρόκειται για σχέδιο ύψους 36,5 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει

χορηγία για αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών CO2 (αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων),

• απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων σε συνδυασμό με την επιχορήγηση της

αγοράς οχημάτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (με όριο εκπομπών CO2

τα 50g/km),

• απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων σε συνδυασμό με την παραχώρηση

εισιτηρίων λεωφορείου και την καταβολή συμπληρωματικού εφάπαξ ποσού,

• χορηγία για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων (υποβοηθούμενης ποδηλάτησης

Συνολικά θα δοθούν 1228 χορηγίες για καινούργια ιδιωτικά οχήματα Plug in υβριδικά, 1827 χορηγίες για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 104 χορηγίες για μεταχειρισμένο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τα ποσά έχουν ως εξής:

Οχήματα ιδιωτικής χρήσης

Για απόσυρση και αντικατάσταση αυτοκινήτου με καινούργιο όχημα χαμηλών εκπομπών CO2 μέχρι 50 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, το ποσό της χορηγίας ανέρχεται σε 7,5 χιλιάδες ευρώ.

Η χορηγία για καινούργιο όχημα με μηδενικές εκπομπές CO2 η χορηγία ανέρχεται σε 9 χιλιάδες ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο είναι και η χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού.

Περισσότερη είναι η χορηγία για τους δικαιούχους αναπηρικού οχήματος και πολύτεκνους:

Δικαιούχοι αναπηρικού οχήματος και πολυτέκνων

Για απόσυρση και αντικατάσταση (αγορά καινούργιου οχήματος) plug in hybrid δίνονται 30 χορηγίες με το ποσό της χορηγίας να ανέρχεται στις 15 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον για αγορά αυτοκινήτου καινούργιου αμιγώς ηλεκτρικού, το ποσό της χορηγίας ανέρχεται σε 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο αριθμός χορηγιών ανέρχεται σε 60. Αντίστοιχα είναι τα ποσά και για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Για οδηγούς ταξί τα ποσό χορηγίας για απόσυρση και αντικατάσταση με plug in hybrid αυτοκίνητο η χορηγία ανέρχεται στις 12 χιλιάδες, ενώ η χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών ανέρχεται στις 20 χιλιάδες ευρώ.

Στις 15 χιλιάδες ευρώ ανέρχεται η χορηγία που θα δοθεί σε εμπορικά οχήματα μικτού βάρους μέχρι 3.500 κιλά για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού και 25 χιλιάδες για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού εμπορικού μικτού βάρους που δεν υπερβαίνει τα 12000 κιλά.

Επιπλέον, 933 χορηγίες θα δοθούν για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου ύψους 500 ευρώ ενώ 72 χορηγίες ύψους 750 ευρώ θα δοθούν για απόσυρση οχήματος έναντι δωρεάν εισιτηρίων αξίας 250 ευρώ για χρήση σε λεωφορεία καθώς καταβολή εφάπαξ ποσού αξίας 500 ευρώ.

Δικαιούχοι αιτήσεων

Φυσικά πρόσωπα δικαιούνται:

1 αίτηση για αυτοκίνητο

και

1 αίτηση για μοτοσυκλέτα

και

1 αίτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο

και

1 αίτηση για δωρεάν εισιτήρια λεωφορείου.

Νομικά πρόσωπα δικαιούνται 20 αιτήσεις μόνο για καινούργια οχήματα

(αυτοκίνητα, μικρο-αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) – ισχύουν οι κανόνες ενίσχυσης

ήσσονος σημασίας (de minimis).

Η έναρξη του σχεδίου είναι η 17η Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας www.ev.gov.cy.

Σημειώνεται ότι, η αίτηση για αυτοκίνητα, μικρο-αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες μένει ενεργή για 14 ημέρες στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να αναρτηθεί η παραγγελία με σχετική βεβαίωση από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα στα σημεία πώλησης. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση λήγει. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι για τα ηλεκτρικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, θα πρέπει να υποβάλλεται η απόδειξη της προκαταβολής.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση