ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηροδότου: Δεν θα πληρωθούν άμεσα οι δόσεις δανείων μετά την αναβολή τους

Τι αναφέρει σε αναρτήσεις του ο Κεντρικός Τραπεζίτης λίγο πριν από την συνεδρία της Βουλής

Newsroom K

Ότι δεν θα πληρωθούν άμεσα οι δόσεις μετά τη λήξη του διατάγματος για την εννιάμηνη αναστολή των δόσεων των δανείων κατέστησε σαφές μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σύμφωνα με σχετικές δημοσιεύσεις σε 4 κομμάτια και λίγες μόλις ώρες πριν τη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, ξεκαθαρίζει τα κάτωθι:

Κάποιες αλήθειες να ξέρει ο κόσμος με δάνεια για το μορατόριουμ ως έχει υποβληθεί:

1. Αναστέλλεται για τα φυσικά πρόσωπα, Αυτοτελώς Εργαζομένους και Επιχειρήσεις, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων.

2. Νοείται περαιτέρω ότι το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν, κατά την ημερομηνία λήξεως της ισχύος του διατάγματος, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και δεν θα καθίστανται άμεσα πληρωτέα.

3. Αναστέλλεται επίσης η λήψη μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για ανάκτηση των πιστωτικών διευκολύνσεων.

4. Ανατοκισμός: το επιβάλουν οι κανόνες για να μην καταχωρηθεί αυτόματα το δάνειο ως ΜΕΔ. ΟΜΩΣ σε δάνειο €100,000, 10ετές με 3% επιτόκιο, ο ανατοκισμός λόγω της αναστολής θα είναι συνολικά κάτω από €55.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Διοικητής της Κεντρικής για το φλέγον ζήτημα της αναστολής δανείων, τονίζει πως οι σχεδιασμοί για το εν λόγω νομοσχέδιο ξεκίνησαν εδώ και καιρό και υπήρχαν συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί και με άλλους ευρωπαίους ομόλογούς του. Όπως εξηγήσει, διαβλέπανε πως, ειδικά σε χώρες που πέρασαν προσφάτως την κρίση και που οι τράπεζές τους έχουν ήδη συσσωρεύσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα επηρεαζόταν η δυνατότητα να παραχωρήσουν δάνεια στην οικονομία, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις δανείων που θα έπρεπε να κάνουν λόγω της κρίσης της πανδημίας. "Εξ΄ου και όταν είδαμε πως θα άλλαζαν οι κανονισμοί λόγω του κορωνοϊού που θα επέτρεπαν το μορατόριουμ δανείων, ξεκινήσαμε τους δικούς μας σχεδιασμούς μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών ως ένα μέτρο που θα χρειαστούν απαραιτήτως τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες. Ο συνεπής δανειολήπτης, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, θα ήταν λογικό να δυσκολευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και οι τράπεζες θα το κατηγοριοποιούσε ως ΜΕΔ. Με το μορατόριουμ δανείων, στα πλαίσια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και αναβάλλεται προσωρινά η καταβολή των τόκων και κεφαλαίων των δανείων, αλλά ταυτόχρονα δεν ανεβαίνουν τα ΜΕΔ των τραπεζών για εκείνη την περίοδο. Ήταν απόφαση που φάνταζε αναγκαία και για τα δύο συνδεδεμένα κομμάτια της οικονομίας", ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ενδεχομένως οι επιπτώσεις κορωνοϊού πιο δριμείς

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης συγκρίνοντας την τωρινή κρίση με την αντίστοιχη του 2013 και ποια είναι χειρότερη, απάντησε πως η πανδημία αυτή εξελίσσεται τόσο ραγδαία, που ούτε σε τοπικό επίπεδο, ούτε σε ευρωπαϊκό μπορεί να καθοριστεί στη δεδομένη στιγμή των εξελίξεων ακριβώς το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών της.

"Ενδεχομένως οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού να είναι πιο δριμείς, για τον κάτωθι λόγο. Μπορεί το 2013 να ήταν τεράστια κρίση για την Κύπρο, εντούτοις «ο υπόλοιπος κόσμος συνέχιζε να δουλεύει». Υπήρχε τουρισμός, υπήρχαν επενδύσεις που άρχισαν να έρχονται σχετικά γρήγορα μετά το «bail in» και αυτό επέτρεψε σε επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στα νοικοκυριά να έχουν ένα εισόδημα. Αυτή τη στιγμή, το «lockdown» δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, ισχύει στα πλείστα κράτη και δεν υπάρχει για την Κύπρο τη δεδομένη στιγμή ούτε τουρισμός, ούτε επενδύσεις, ούτε ζήτηση για πολλές υπηρεσίες και γενικότερα όλα έχουν σταματήσει. Άρα, ναι, θα ανέμενα ο οικονομικός αντίκτυπος να είναι μεγαλύτερος τώρα σε σύγκριση με αυτό του 2013. Με ένα σημαντικό αστερίσκο. Επειδή η κρίση αυτή δεν έχει προέλθει από οικονομικό παράγοντα δηλαδή δεν σχετίζεται με τον οικονομικό κύκλο, όταν περάσει η κρίση της υγείας, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο γρήγορη αφού οι οικονομίες θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα τη λειτουργία τους. Εκείνο που καλούμαστε να διαχειριστούμε, εξ’ ου και τα μέτρα που λαμβάνουμε, όταν ξεπεραστεί το ζήτημα της υγείας, να μην είναι τέτοιες οι απώλειες στην κυπριακή οικονομία και να γίνει μία παρατεταμένη ύφεση (protracted recession)", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση