ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηροδότου: Οι προσπάθειες της νομισματικής πολιτικής καρποφορούν

Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί, φθάνοντας στο 2,1 % κατά μέσο όρο έως το 2025 λέει ο Διοικητής της ΚΤΚ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι προβλέψεις για το 2023 προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,7%, αυξάνοντας σταδιακά στο 1,5% έως το 2025. Ομοίως και στην Κύπρο, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου βλέπει τις ίδιες τάσεις, αλλά σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,4% το 2023, με περαιτέρω άνοδο στο 2,7% το 2024 και στο 3,1% το 2025.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Δρ. Joachim Nagel διενήργησαν συνέδριο με θέμα «Εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και η αποτελεσματικότητα της Νομισματικής Πολιτικής».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισε ότι, όσον αφορά τις εξελίξεις των τιμών, η δυναμική του πληθωρισμού βρίσκεται σε ισχυρή διορθωτική πορεία. Σημείωσε ότι, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική ανατροπή στο πληθωριστικό τοπίο της ζώνης του ευρώ, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,9% τον Οκτώβριο του 2023, από το ιστορικό υψηλό του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον Διοικητή, οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές είναι θετικές υπό την έννοια ότι τα σενάρια μας για τις αρνητικές περιπτώσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. "Οι οικονομικές προβλέψεις της ευρωζώνης υποδηλώνουν συγκράτηση της ανάπτυξης, αλλά αποφυγή σκληρής προσγείωσης", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το μέλλον, ο κ. Ηροδότου είπε πως, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση έχει τονίσει τη σημασία μιας από τις βασικές προκλήσεις, δηλαδή της ανάγκης να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, σχολίασε ότι, για να διαφυλαχθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας τέτοιας μετάβασης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν πιθανές δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Διοικητή

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας την ειλικρινή μου εκτίμηση και ευχαριστίες στον αγαπητό συνάδελφό μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, τον Διοικητή Joachim Nagel, που ήταν μαζί μας σήμερα για να μοιραστεί τις πολύτιμες ιδέες και απόψεις του για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Η πρόσφατη οικονομική δυναμική δείχνει ότι παρατηρούμε μια σημαντική μετάβαση στη ζώνη του ευρώ στη μετά την πανδημία εποχή. Το 2022, η ζώνη του ευρώ γνώρισε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση της ζήτησης, με απομάκρυνση από τα αγαθά και προς τις υπηρεσίες. Αυτή η μετατόπιση οδήγησε σε επιβράδυνση στον μεταποιητικό τομέα. Το 2023 αυτή η τάση συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα τη συσταλτική δυναμική σε σχέση με το τρίμηνο. Οι συνέπειες αυτής της μετατόπισης ήταν βαθιές, επηρεάζοντας τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ.

Αντίθετα, ο τομέας των υπηρεσιών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της αύξησης του ΑΕΠ το 2022. Λόγω της ισχυρής ζήτησης για υπηρεσίες ταξιδιού και αναψυχής, ο κλάδος κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη. Αυτή η αναζωπύρωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στις υπηρεσίες έντασης επαφών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά εντυπωσιακό 8,1% το 2022, έναντι 3,5% στις υπηρεσίες χωρίς ένταση. Ωστόσο, η αρχική ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών έχει δείξει σημάδια υποχώρησης το 2023. Πιο συγκεκριμένα, οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών, γνωστοί ως PMI, ένα μηνιαίο μέτρο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κατεύθυνσης των οικονομικών συνθηκών και τάσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποδηλώνουν κάμψη της δραστηριότητας των υπηρεσιών από τον Αύγουστο του 2023 και μετά.

Η ανθεκτικότητα του τομέα των υπηρεσιών που αποτυπωνόταν μέχρι το καλοκαίρι του 2023 στις μετρήσεις του PMI, είναι στενά συνδεδεμένη με την ανθεκτικότητα που επιδεικνύεται στην αγορά εργασίας. Το εισόδημα από την εργασία υπήρξε βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και συνεπώς της δυναμικής ανάπτυξης. Τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας, μετριάζοντας έτσι τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, παρά τη σημαντική πτώση του ΑΕΠ το 2020, ως συνέπεια των περιορισμών, η απασχόληση μειώθηκε μόνο κατά 1,4%. Η ισχυρή και ευέλικτη αγορά εργασίας, διασφάλισε την ανθεκτικότητα της δυναμικής της εγχώριας ζήτησης.

Τα επόμενα χρόνια, η αύξηση της απασχόλησης ξεπέρασε την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία, αν και θετική όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σηματοδότησε ανησυχητικές τάσεις στην παραγωγικότητα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες: όπως η ανάκαμψη στις υπηρεσίες έντασης εργασίας, η συσσώρευση εργατικού δυναμικού που είναι η απόφαση των εταιρειών να διατηρήσουν το προσωπικό απασχολούμενο καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνταν πλήρως σε συνδυασμό με ισχυρά εταιρικά κέρδη που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν προσωπικό.

Από το 2023, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας της ζώνης του ευρώ φαίνεται να αλλάζει. Υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Οι προσδοκίες για την απασχόληση στις επιχειρήσεις αμβλύνονται και τα ποσοστά κενών θέσεων μετριάζονται. Συγκεκριμένα, η ελαφρά αύξηση του ποσοστού ανεργίας στη ζώνη του ευρώ στο 6,5% τον Οκτώβριο του 2023, θα μπορούσε να είναι ένα περαιτέρω σημάδι της μετάβασης στην οικονομική δυναμική. Ταυτόχρονα, η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, παρόλο που υπάρχουν πρώιμα σημάδια συγκράτησης, κάτι που θα μπορούσε να είναι θεμελιώδες για την ανακούφιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές είναι θετικές υπό την έννοια ότι τα σενάρια μας για τις αρνητικές περιπτώσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Οι οικονομικές προβλέψεις της ευρωζώνης υποδηλώνουν συγκράτηση της ανάπτυξης, αλλά αποφυγή σκληρής προσγείωσης. Οι προβλέψεις για το 2023 προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,7%, αυξάνοντας σταδιακά στο 1,5% έως το 2025. Ομοίως και στην Κύπρο, βλέπουμε τις ίδιες τάσεις αλλά σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,4% το 2023, με περαιτέρω άνοδο στο 2,7% το 2024 και στο 3,1% το 2025. Η πρόβλεψη για τη ζώνη του ευρώ λαμβάνει υπόψη αρκετούς παράγοντες όπως η ισχύς της αγοράς εργασίας, αν και μετριάζεται. το απαιτητικό εξωτερικό περιβάλλον· ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής· και τη σταδιακή απόσυρση της στήριξης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά τις εξελίξεις των τιμών, η δυναμική του πληθωρισμού βρίσκεται σε ισχυρή διορθωτική πορεία. Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική ανατροπή στο πληθωριστικό τοπίο της ζώνης του ευρώ, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,9% τον Οκτώβριο του 2023, από το ιστορικό υψηλό του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022. Αυτή η διόρθωση του πληθωρισμού δείχνει ότι οι προσπάθειες νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ καρποφορούν. Οι προβλέψεις δείχνουν μια συνεχιζόμενη αποπληθωριστική διαδικασία, με τον ενεργειακό πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος και μια συγκράτηση του πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο στη ζώνη του ευρώ, συγκεκριμένα στο 7,4% τον Οκτώβριο του 2023. Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί, φθάνοντας στο 2,1 % κατά μέσο όρο έως το 2025. Ωστόσο, μια βασική ανησυχία παραμένει ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος, λόγω της κλιμακωτής φύσης των μισθολογικών συμφωνιών, αναμένεται να μετριαστεί πιο σταδιακά από τον μετρικό πληθωρισμό στις προβλέψεις.

Μια κρίσιμη πτυχή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έναντι του πληθωρισμού έγκειται στη διατήρηση καλά εδραιωμένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ακόμη και εν όψει σημαντικών ρυθμών πληθωρισμού. Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και του κοινού στη δέσμευση και την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών. Η αγκύρωση αυτών των προσδοκιών υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος για την αποτροπή μιας αυτοεκπληρούμενης σπείρας ανόδου των τιμών και των μισθών, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Οι ενέργειες της ΕΚΤ όχι μόνο υπήρξαν αποτελεσματικές για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών, κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων περιόδων, αλλά ενίσχυσαν επίσης την αξιοπιστία των πολιτικών μας παρεμβάσεων. Αυτή η αξιοπιστία είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της συνεχούς αποτελεσματικότητας των νομισματικών πολιτικών μας και για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών και του κοινού.

Όσον αφορά το μέλλον, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση έχει τονίσει τη σημασία μιας από τις βασικές προκλήσεις μας, δηλαδή της ανάγκης να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση. Για να διαφυλαχθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας τέτοιας μετάβασης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν πιθανές δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022), η μετάβαση προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική παραγωγή, αλλά η σύνθεσή της θα μετατοπιστεί από την κατανάλωση προς τις επενδύσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει υψηλότερες επενδύσεις σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους τουλάχιστον για μερικά χρόνια, γεγονός που θα μετατοπίσει τη σχετική δυναμική της εγχώριας ζήτησης προς τις επενδύσεις. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να αναμένεται ότι η μετατόπιση των προτύπων κατανάλωσης προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μπορεί να συνεπάγεται σημαντικό κόστος, όπως η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα ή οχήματα υδρογόνου και η ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία τους, αυξάνοντας έτσι τις τιμές τέτοιων αγαθών ενώ επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τη μείωση της κατανάλωσης σε πραγματικούς όρους. Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, υποδηλώνει ότι το συνολικό ΑΕΠ έως το 2030 θα είναι 0,4 % κάτω από το βασικό επίπεδο, με τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ να εξηγείται από τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς και από τη μείωση των καθαρών εξαγωγών. συνέπεια της αντίστοιχης αύξησης των τιμών τόσο των εισροών όσο και των τελικών αγαθών. Από την άλλη πλευρά, το σενάριο της καλύτερης περίπτωσης προβλέπει ένα ΑΕΠ του 2030 περίπου 0,5 % πάνω από το βασικό επίπεδο, που προκύπτει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της αποτελεσματικής χρήσης των εσόδων από άνθρακα.

Ο αντίκτυπος της πράσινης μετάβασης στον πληθωρισμό είναι επίσης πολύ σημαντικός, ειδικά για τις κεντρικές τράπεζες. Εάν υπάρξουν αυξανόμενες τιμές του άνθρακα και αυξήσεις στην τιμή των κρίσιμων πρώτων υλών ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια περίοδο υψηλών τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ σε κορυφαίες εταιρείες, περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής θα καθιστούσε ακριβότερες τις πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό. Σχεδόν όσοι συμφώνησαν ότι αυτό θα αύξανε την τιμή των αγαθών ή των υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία τους. Εάν οι προοπτικές επίμονης αύξησης των τιμών της ενέργειας συμβάλλουν στον κίνδυνο αποδέσμευσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό ή εάν οι υποκείμενες πιέσεις τιμών ενισχύουν αντί να καταστέλλουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνολική ζήτηση μεσοπρόθεσμα, τότε η νομισματική πολιτική δεν μπορεί απλώς να εξετάσει τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας. εάν είναι δομικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε τη μετάβαση και να κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό η πράσινη μετάβαση, η οποία είναι αναμφίβολα απαραίτητη, μπορεί να έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στις τιμές.

Σε σχέση με αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί στην ευρύτερη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία ανασκόπηση στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ενσωματώνει τις κλιματικές εκτιμήσεις στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της. Η ανασκόπηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής καθόρισε έναν οδικό χάρτη με μέτρα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή για τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων μακροοικονομικών μοντέλων για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη νομισματική πολιτική, την εισαγωγή νέων δεικτών για τα πράσινα χρηματοπιστωτικά μέσα και το αποτύπωμα άνθρακα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και νέα κλιματικά stress tests για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ.

Συμπερασματικά, οι πρόσφατες ενέργειες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής μας για τη σταθερότητα των τιμών. Ο δρόμος που επιλέξαμε ήταν ταυτόχρονα προκλητικός και ικανοποιητικός. Καθώς κοιτάμε το μέλλον, πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην προσαρμογή των πολιτικών μας ώστε να ανταποκριθούμε στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, πάντα με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας των τιμών για μια ευημερούσα ζώνη του ευρώ. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση του ανέμου αλλά μπορούμε να προσαρμόσουμε τα πανιά μας για να φτάνουμε πάντα στον προορισμό μας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση