ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ισοπεδώνεται» η τουρκική λίρα

Ξεκίνησαν οι ελλείψεις στην τ/κ αγορά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με μια νέα «μαύρη Τρίτη» βρίσκεται αντιμέτωπη η τουρκική οικονομία. Η επιμονή του Προέδρου της Τουρκίας για την μείωση του επιτοκίου και η θεωρία ότι η Τουρκία διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» έχει ως αποτέλεσμα την «ισοπέδωση» της αξίας του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας.

Σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, μετά την συνεδρίαση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «ευχαριστημένος» που η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις από οικονομολόγους ότι αυτή η κίνηση θα τονώσει τον πληθωρισμό. που ήδη τρέχει με ετήσιο ρυθμό 20 τοις εκατό και θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το νόμισμα. Αναφερόμενος σε μια υποτιθέμενη σκοτεινή παγκόσμια συνωμοσία με στόχο την υποταγή της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει σε οικονομολόγους, «οπορτουνιστές» και «παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες» που ζητούν αύξηση των επιτοκίων. Ο κ. Ερντογάν παρομοίασε τον αγώνα κατά των επιτοκίων με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Τουρκίας κατά την περίοδο 1919-1923. «Με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Στην σκιά των παραπάνω δηλώσεων-θεωριών του Προέδρου της Τουρκίας, το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν 40 τοις εκατό έναντι του δολαρίου φέτος, έχασε τις τελευταίες ώρες έως και 8,8 τοις εκατό της αξίας του και έσπασε το συμβολικό όριο των 12 μονάδων. Η νέα κατακόρυφη πτώση της λίρας την Τρίτη είναι η πιο έντονη που έχει υποστεί το τουρκικό νόμισμα από τον Αύγουστο του 2018, όταν η χώρα βίωσε μια νομισματική κρίση. Την ίδια ώρα, το Ευρώ ξεπέρασε τον φράχτη των 14 μονάδων.

Προειδοποιούν οι αναλυτές

Τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πολιτική της μείωσης των επιτοκίων είναι εσφαλμένη και εκθέτει την Τουρκία, μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια και πρώτες ύλες, στον κίνδυνο του υπερπληθωρισμού,. Η απότομη διολίσθηση του νομίσματος απειλεί επίσης, το βιοτικό επίπεδο.

«Είναι σαν μια ταινία τρόμου», δηλώνει στην «Financial Times» ο Ενβέρ Ερκάν, αναλυτής στην εταιρία «Terra Investment» με έδρα την Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε το πόσο περισσότερο θα «βυθιστεί» το τουρκικό νόμισμα. «Αυτή είναι η αναπόφευκτη συνέπεια του πολέμου του Ερντογάν με τα επιτόκια» προσθέτει ο Ουντάϊ Πατνάικ, εκπρόσωπος της εταιρίας «Legal & General Investment Management» «Αυτό που θα σταματήσει την ελεύθερη πτώση είναι κάποια ένδειξη μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία. Αλλά δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική για κάτι τέτοιο», προσθέτει ο αναλυτής.

Κρίση και στα κατεχόμενα

Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας επηρεάζει άμεσα και την οικονομία των κατεχομένων. Τις τελευταίες ώρες οι τ/κ πολίτες δεν κρύβουν στα δίκτυα κοινωνικής διασύνδεσης τον έντονο προβληματισμό τους απέναντι στην νέα κατρακύλα της λίρας.
Την ίδια ώρα, από διάφορα σημεία των κατεχομένων άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες πληροφορίες που αφορούν την έλλειψη προϊόντων πρώτης ανάγκης. Σε ορισμένες πόλεις των κατεχομένων παρατηρείται έλλειψη φιαλών υγραερίου. Εξαιτίας της νέας εξέλιξης, αρκετοί τ/κ ψάχνουν τρόπους για προμήθεια φιαλών από τις ελεύθερες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση