ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισπανός Κεντρικός Τραπεζίτης: Επόμενη κίνηση ΕΚΤ η μείωση επιτοκίων

Δεν ξεκαθάρισε τη χρονική στιγμή της μείωσης, σημειώνοντας την προσήλωση της ΕΚΤ στη βάση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού

ΚΥΠΕ

Η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα είναι η μείωση των επιτοκίων, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Διοικητής της Κεντρικός Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τη χρονική στιγμή της μείωσης, σημειώνοντας την προσήλωση της ΕΚΤ στη βάση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού.

Οι δηλώσεις του Ισπανού Κεντρικού Τραπεζίτη έγιναν ύστερα από συζήτηση με τους βασικούς φορείς της κυπριακής οικονομίας, μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο οποίος επίσης υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης στα στοιχεία, έτσι ώστε η προσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω να μην γίνει ούτε με καθυστέρηση, αλλά ούτε και πρόωρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. ντε Κος είπε ότι είναι αισιόδοξοι από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιστέφει προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, κάτι που φαίνεται και από τις προβλέψεις της ΕΚΤ, για να προσθέσει πως η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να δηλώσει ξεκάθαρα τη χρονική στιγμή της μείωσης επιτοκίων, αφού αναμένονται περαιτέρω στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι η επόμενη κίνηση θα είναι η μείωση των επιτοκίων, αλλά πιστεύω ότι είναι πρέπον να μην είμαστε ακριβείς ως προς το πότε γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει προσήλωση στα στοιχεία σε σχέση με τον πληθωρισμό.

«Και αν πραγματικά εξαρτάσαι από τα στοιχεία, δεν μπορεί να πεις από τώρα ή να ανακοινώσεις από τώρα πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων. Πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία γιατί δεν πρέπει να καθυστερήσουμε να ξεκινήσουμε την προσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω, αλλά και ούτε να κινηθούμε πρόωρα», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντε Κος επεσήμανε ότι εκκρεμεί ακόμη μετάδοση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν «σφίξει» τις χρηματοδοτικές συνθήκες, αλλά υπάρχει χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με την επίδραση των πιο αυστηρών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία.

Σε παρατήρηση ότι οι αγορές προεξοφλούν μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Ισπανός Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί στη βάση των δικών της εκτιμήσεων, σημειώνοντας ότι οι επόμενες προβλέψεις της ΕΚΤ θα παρουσιαστούν τον Μάρτιο, και "θα είναι συναφείς για να δούμε τη μελλοντική πορεία (του πληθωρισμού)".

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οι προσδοκίες των αγορών μπορεί να επηρεάσουν την καμπύλη των αποδόσεων, «αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία και τις υποκείμενες τάσεις του πληθωρισμού, προκειμένου να πετύχουμε τη σωστή χρονική στιγμή για την προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής».

Γεωπολιτικές εντάσεις, επιτόκια, πράσινη μετάβαση

Σε ερώτηση για τα σχόλια που έλαβε από τους φορείς της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι τα επιτόκια ήταν μόνο η μία πτυχή που απασχολεί τους φορείς της οικονομίας, προσθέτοντας ότι τους απασχολούν οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων στο επιχειρείν, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και ο αντίκτυπος στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και οι χρηματοδοτικές συνθήκες.

Ο κ. Ντε Κος από την πλευρά του του δήλωσε ότι τον εξέπληξε θετικά το ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δομικά ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, με τον πληθωρισμό να είναι το τελευταίο σκέλος της συζήτησης, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι λήφθηκαν οι κατάλληλες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν την επιστροφή του πληθωρισμού ως το βασικό σενάριο.

Εύσημα για την συνεισφορά Ηροδότου στο ΔΣ της ΕΚΤ

Tέλος τόσο ο κ. ντε Κος όσο ο κ. Ηροδότου εξήραν την συνεργασία των δύο Κεντρικών Τραπεζών τόσο σε θέματα νομισματικής πολιτικής όσο και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με τον Ισπανό Κεντρικό Τραπεζίτη να εξάρει τη συνεισφορά του κ. Ηροδότου στις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Από τον Απρίλιο του 2019, όταν ξεκίνησε τη θητεία του, η οξεία κατανόηση του για τα θέματα των χρηματοοικονομικών αγορών και της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν εμπλουτίσει τη συλλογική σκέψη του Διοικητικού Συμβουλίου (της ΕΚΤ), βοηθώντας μας έτσι στην πλοήγηση εν μέσω δύσκολων καιρών», είπε για τον κ. Ηροδότου ο Διοικητής της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση