ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Ηροδότου: Η Κ.Τ δεν είχε συμμετοχή στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

Έρχονται πρόστιμα για την περίπτωση του Μαλαισιανού Λόου είπε ο διοικητής ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής

Newsroom K

Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η κατάθεση του Κωνσταντίνου Ηροδότου, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και σε αυτή φρόντισε να ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο ρόλος της εποπτικής αρχής στο επενδυτικό πρόγραμμα. Κάτι που τόνισε στην εισαγωγική του δήλωση και επανέλαβε, στη συνέχεια, αρκετές φορές. Ο κ. Ηροδότου τόνισε εμφαντικά πως η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε αρμοδιότητες στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, εξηγώντας στην Επιτροπή αναλυτικά το πλαίσιο ελέγχου που ασκεί στα πιστωτικά ιδρύματα. Με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται, οι έλεγχοι που ασκούνται από την Κεντρική Τράπεζα είναι δειγματοληπτικοί ενώ όπως τόνισε δεν υπήρχε η δυνατότητα να διαφανεί εάν μια συναλλαγή που γινόταν αφορούσε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Επί του προκειμένου τόνισε ότι κάποιες συναλλαγές γινόντουσαν αποσπασματικά και σε διαφορετικές τράπεζες. «Δεν υπήρχε κάποιο σύστημα που να ειδοποιεί την τράπεζα ή το κράτος ότι τα εμβάσματα ήταν για αυτό το σκοπό».

Ο Τζο Λόου

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μαλαισιανού επενδυτή Τζό Λόου λέγοντας πως η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε ελέγχους αμέσως με το που υπήρξαν τα πρώτα δημοσιεύματα. Όπως είπε στην Επιτροπή το επόμενο διάστημα αναμένεται θα επιβληθεί πρόστιμο για το οικονομικό σκέλος του διαβατηρίου του Μαλαισιανού.

Το ΚΕΠ με αριθμούς

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασε στην Ερευνητική Επιτροπή στοιχεία για τα ποσά που ήλθαν στην Κύπρο και αφορούσαν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Όπως είπε το 2018, από τα 56 δισ. ευρώ που ήλθαν από το εξωτερικό το 1,62% αφορούσε το ΚΕΠ. Το 2019 από τα 74 δισ. το 1,56% αφορούσε το ΚΕΠ, ενώ για το 2020 το ποσοστό αναλογίας του ΚΕΠ υποχώρησε στο 0,88% από σύνολο 47 δισ. ευρώ που ήλθαν στην Κύπρο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασε και στοιχεία που αντλήθηκαν από τις τράπεζες σε σχέση με το ΚΕΠ. Την περίοδο 2014-2019 οι εμπορικές τράπεζες απέρριψαν 130 σχέσεις με πελάτες, όπως είπε, προς την ΜΟΚΑΣ έγιναν 77 αναφορές ενώ για το 2020 οι τράπεζες απέρριψαν 9 πελάτες ενώ στη ΜΟΚΑΣ παρέπεμψαν 33 υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση