ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Καμία αύξηση στις τιμές των καυσίμων» - Καταγγελία για λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα

Για παραπλάνηση του κοινού και εσφαλμένες εντυπώσεις κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων

Της Ιωάννας Κυριάκου

Για παραπλάνηση του κοινού και εσφαλμένες εντυπώσεις κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή τις αναφορές για αύξηση των τιμών των καυσίμων. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σταθερές εδώ και περίπου δύο μήνες και ως εκ τούτου δεν παρατηρείται αύξηση.

«Εμείς, ως πρατηριούχοι, ό,τι αγοράζουμε πουλούμε. Οι τιμές είναι προδιαγραμμένες από το χρηματιστήριο τιμών καυσίμων» εξήγησε ο κ. Στεφάνου, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δεν είναι θέμα της κυπριακής αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 21 Ιουλίου η τιμή της βενζίνης 95 στην Κύπρο ήταν €1,308 το λίτρο ενώ στις 13 του Σεπτέμβρη ήταν €1,305. «Μπορεί να υπάρχει αύξηση σε αγαθά και πρώτες ύλες όπως το ξύλο, ο χαλκός και το ρεύμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση και στα καύσιμα», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανου.

Λαθρεμπόριο καυσίμων μέσω κατεχομένων

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων κατήγγειλε στην «Κ» το γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα έχουν οδηγήσει στο λαθρεμπόριο και τη μαφία. «Υπάρχουν μεγάλες διαρροές καυσίμων από τα κατεχόμενα. Κάποιοι επιτήδειοι, με τους τρόπους που εκείνοι γνωρίζουν, φέρνουν παράνομα καύσιμα και τα πουλούν στην ελεύθερη αγορά» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα καύσιμα δεν τηρούν της προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάτω από μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές καυσίμων

Πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας στις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι είναι χαμηλότερες οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, μετά τους φόρους, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, και σημειώνει ότι αξιολογεί καθημερινά τις τιμές των καυσίμων.

Σημειώνει ότι η εγχώρια αγορά καυσίμων στην Κύπρο καλύπτεται εξολοκλήρου με εισαγωγή έτοιμων διυλισμένων προϊόντων όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης. Tο κάθε καύσιμο έχει τη δική του διακύμανση στις τιμές, για την τιμολόγηση των έτοιμων διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο χρησιμοποιείται ο ημερήσιος δείκτης Platts Basis Italy για κάθε είδος καυσίμου.

Προσθέτει ότι οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι φόροι που επιβάλλονται από το Κράτος.

Σημειώνεται ότι πολύ σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων κίνησης είναι η φορολογία που επιβάλλεται στα καύσιμα και η οποία ενδεικτικά αναφέρεται ότι αποτελεί περίπου το ήμισυ της λιανικής τιμής πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση